wat is technische analyse

Wat is technische analyse, en hoe werkt het?

Aan de hand van technische analyse kan het waarschijnlijke koersverloop van een financieel product in kaart gebracht worden. Een technisch analist probeert op basis van het historische koersverloop de richting van de koers te bepalen. Dit doet hij aan de hand van patronen en indicatoren.

Wat zijn candlesticks?

Candlesticks zijn een hulpmiddel om de het koersverloop in een grafiek te verduidelijken. Candlesticks zijn een Japanse uitvinding en worden ook wel kaarsen genoemd. Candlesticks zijn bij beleggers die gebruik maken van technische analyse populair. De grafiek geeft bij het gebruik hiervan namelijk veel meer informatie dan een lijngrafiek.

Candlesticks kunnen twee verschillende kleuren hebben. Groen en rood. Als de slotkoers hoger is dan de openingskoers, kleurt de candle groen. Als de slotkoers lager sluit dan de openingskoers, kleurt deze rood. Het gedeelte tussen de openings- en slotkoers noemt men “the body” oftewel het lichaam.

Wat zijn timeframes?

Timeframes zijn grafieken die het koersverloop van een beleggingsproduct weergeven over een bepaalde periode. Populaire timeframes of tijdskaders onder beleggers zijn de volgende:

1. De maandgrafiek
2. De weekgrafiek
3. De daggrafiek
4. De 4-uursgrafiek
5. De uurgrafiek

Onder daytraders zijn kortere timeframes populair. Deze variëren van een uur tot één minuut of zelfs minder dan dat.

Wat is een trend?

Een trend is een periode waarop het koersverloop dezelfde richting op beweegt. Wanneer het koersverloop een geruime tijd opwaartse gericht is, is er sprake van een uptrend of stijgende trendbeweging. Deze kenmerkt zich in het algemeen door het vormen van hogere toppen en hogere bodems.

Wanneer het koersverloop een opeenvolgende periode neerwaarts gericht is, is er sprake van een downtrend of dalende trendbeweging. Deze kenmerkt zich in het algemeen door het vormen van lagere toppen en lagere bodems.

Wat zijn patronen?

Beleggers die gebruik maken van technische analyse maken gebruik van patronen om het toekomstige koersverloop te voorspellen.

Wanneer een patroon gespot wordt, spelen handelaren daarop in met een long- of shortpositie. Hieronder zijn een aantal patronen genoemd:

1. Head & Shoulders
2. Vlagpatroon
3. Pullback
4. Cup & handle
5. Ascending triangle
6. Descending triangle

Wat zijn indicatoren?

Beleggers die gebruik maken van technische analyse doen dit vaak met behulp van indicatoren. Indicatoren zijn opgebouwd met behulp van ingewikkelde wiskundige formules. Hiermee kan het toekomstige koersverloop beter voorspeld worden door technisch analisten. De meest gebruikte indicatoren door beleggers staan hieronder genoemd:

1. Moving averages (MA)
2. Relative strength index (RSI)
3. Movinge average divergence convergence (MACD)

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.