Wat zijn contingent value rights?

Wat zijn Contingent Value Rights (CVR’s)?

Vorige week werd er een acquisitie afgerond waarbij een bedrijf dat noteerde als penny stock uit onze portefeuille werd overgenomen. Het bedrijf is actief in de biotechnologiesector en gebeurde grotendeels in aandelen. Als aandeelhouder ontvingen we naast aandelen van de overnemende partij tevens Contingent Value Rights (CVR’s). Wat zijn contingent value rights en hoe werken deze? We leggen het uit in dit artikel.

Hoe werkt een contingent value right? (CVR?)

Een contingent value right (CVR) is een recht op voordelen voor de bezitter wanneer een toekomstige doelstelling van een bedrijf wordt behaald. Omdat het behalen van de doelstellingen vaak gespecificeerd wordt met een datum, kan een CVR goed worden vergeleken met een optie.

Contingent value rights worden vaak uitgegeven aan aandeelhouders van een bedrijf die wordt overgenomen. Voor een overname is goedkeuring van de aandeelhouders nodig. Een CVR is een extra middel om aandeelhouders over de streep te trekken. Een CVR kan zowel verhandelbaar als niet-verhandelbaar zijn.

Het gebruik van contingent value rights wordt vaak gebruikt door kleinere beursgenoteerde bedrijven, waarbij aandeelhouders van het bedrijf dat wordt overgenomen de CVR’s ontvangen. Wanneer we hier even over nadenken is dit logisch. De acquirerende partij wil namelijk het bedrijf zo goedkoop mogelijk overnemen, terwijl aandeelhouders van het overgenomen bedrijf een zo hoog mogelijke prijs willen voor hun aandelen.

Contingent Value Rights zorgen er in dit geval voor om het gat in waardering tussen deze twee bedrijven te dichten. De betaling aan de aandeelhouders wordt meestal gedaan in een combinatie van cash + CVR’s of aandelen in het nieuwe bedrijf + CVR’s.

Het gebruiken van een contingent value right is een handige manier om de overname op het moment zelf niet te duur te laten uitpakken. De waarde van het recht is immers afhankelijk van toekomstige doelstellingen. Mochten de doelstellingen niet gehaald worden, dan lopen de CVR’s waardeloos af. Met de CVR’s wordt dus een deel van het risico afgewenteld op de aandeelhouder.

Een Contingent Value Right kan uitgesplitst zijn over meerdere doelstellingen. Tegenover elke doelstelling kan een andere beloning staan. Mocht een van de doelstellingen niet worden behaald, dan is het mogelijk dat de aandeelhouder alsnog wordt uitgekeerd voor een wel behaalde doelstelling. De uitbetaling wordt meestal afgewikkeld in aandelen, maar kan ook in cash plaatsvinden.

Hoe werken CVR’s in de praktijk?

Onlangs kregen we in onze portefeuille te maken met CVR’s. We waren in dit geval aandeelhouder van een biotechnologie bedrijf dat werd overgenomen. De overname werd in dit geval volledig in aandelen gedaan, waarbij onderdeel van de deal was dat wij als aandeelhouder CVR’s ontvingen.

In ons geval zijn de CVR’s niet verhandelbaar. De waarde van de CVR’s zijn in het gunstigste geval 1 dollar waard in contanten of in aandelen van de overnemende partij. Of dit recht in de toekomst kan worden verzilverd hangt van toekomstige prestaties, namelijk:

  1. De notering van ten minste één uitgegeven patent voor Medicijn A in het Orange Book van de U.S. Food & Drug Administration tegen het einde van 2023 of ten minste $40 miljoen in jaarlijkse nettoverkoop van Medicijn A in 2023 ($0. 25 per aandeel).
  2. Het bereiken van ten minste $40 miljoen in jaarlijkse nettoverkoop van Medicijn B in 2023 ($0,25 per aandeel)
  3. Het bereiken van ten minste $80 miljoen in jaarlijkse nettoverkoop van Medicijn B in 2024 ($0,50 per aandeel).

In het meest gunstige geval ontvangen we bovenop de aandelen in het nieuwe bedrijf dus een extra uitkering van $1,00 in contanten of in aandelen. Hiervoor moeten alle 3 doelstellingen worden behaald. In het minst gunstige geval worden geen van de doelstellingen behaald. We ontvangen in dit geval geen uitkering. Ook een uitkering hier tussenin is mogelijk.

Wat zijn nadelen van CVR’s?

Een nadeel van een CVR is dat de bezitter ervan niet zeker weet of het recht ooit kan worden uitgeoefend. Wanneer de CVR verhandelbaar is, vertegenwoordigt deze een waarde die steeds verder zal oplopen wanneer het bereiken van een doelstelling in zicht komt. Indien een CVR niet verhandelbaar is, zit er niets anders op dan afwachten of de doelstellingen worden behaald.

Een ander nadeel van CVR’s is dat het vaak extra volatiliteit met zich meebrengt in een aandeel. Doordat de CVR’s een waarde vertegenwoordigen kunnen er door professionele beleggers constructies worden opgetuigd, waarbij bijvoorbeeld CVR’s gekocht worden en deze vervolgens worden afgedekt met een shortpositie in de aandelen. Met dergelijke constructies kan extra rendement worden gemaakt.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.