marktcorrectie

Wat zijn marktcorrecties en moet je ervan schrikken?

Marktcorrecties kunnen beleggers op korte termijn doen schrikken en soms tot een bearmarkt leiden, maar ze zijn ook nodig om een ​​bullmarkt in stand te houden.

Als je het hebt over de beurs hoor je vaak over marktcorrecties. Correcties zijn als het ware aanpassingen aan de markt die bijdragen aan een lange periode van een bullmarkt. Hoewel de meningen enigszins verschillen van wat een correctie is, kan een daling van 10% of meer vanaf de laatste piek als correctie worden gezien. Deze kunnen zich voordoen in aandelen, indices, grondstoffen en valuta’s.

Hoelang duurt een correctie?

Een correctie kan enkele dagen, weken of zelfs maanden duren. Soms kan het ook voor een langere periode zijn. Correcties van de markt kunnen ervoor zorgen dat indices en individuele aandelen plots hard zakken. Dit is soms terecht, maar het kan ook een ideaal moment zijn om een aandeel aan te schaffen.

Waarom zijn marktcorrecties gezond?

Correcties worden beschouwd als een gezond fenomeen in een opgaande markt. Door correcties worden onhoudbare te hoog opgelopen waarderingen (deels) te niet gedaan. Dit geeft beleggers de kans om te profiteren van deze herwaarderingen op lagere koersen.

Veelal beginnende beleggers durven op dit soort momenten juist niet te kopen. Een correctie van 10% of meer kan menig belegger flink de schrik aanjagen. Vooral als ze dit nog nooit hebben meegemaakt. Het leidt vaak tot het in paniek verkopen van aandelen.

Kunnen correcties leiden tot een bearmarkt?

Niet alle correcties veranderen echter weer in een bullmarkt. In de periode tussen 1980 en 2018 veranderden 10 van de 36 correcties in een bearmarkt van minimaal 3 maanden. Hoewel markten anders kunnen bewegen dan economische cycli, wijst dit vaak op economische teruggang. Een vervolg van een bullmarkt na een correctie wijst vaak op economische groei.

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.