Onlangs voegden we een aandeel van een bedrijf toe aan onze watchlist dat investeert in bedrijven met diverse toepassingen van de blockchaintechnologie. Een toepassing die het afgelopen jaar een enorme opmars heeft gemaakt zijn NFT’s. In dit artikel leggen we in begrijpelijke taal uit wat NFT’s zijn, wat de verschillen zijn tussen non-fungible en fungible assets en wat toepassingen zijn van NFT’s.
Wat betekent NFT?
De afkorting NFT staat voor Non-Fungible Token. Vrij vertaald betekent dit Niet Omwisselbare Token. Wanneer iets “fungible” en dus omwisselbaar is, betekent dit dat het omgeruild kan worden terwijl het dezelfde waarde behoudt. Wanneer je bijvoorbeeld een euro aan iemand uitleent, dan hoef je niet perse dezelfde euro terug. Wanneer je een andere euro of twee muntjes van 50 cent terug krijgt, dan vind je dit waarschijnlijk prima.
Wat zijn voorbeelden van fungible assets?
Niet alleen euro’s zijn “fungible” er zijn er veel meer te bedenken. Denk bijvoorbeeld eens aan andere valuta zoals de dollar, maar ook aan edelmetalen zoals goud en zilver, casinochips of digitale cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Wanneer je twee klompjes goud van hetzelfde gewicht of de ene Bitcoin omruilt voor de andere, vertegenwoordigen ze nog steeds precies dezelfde totale waarde.
Wat is het verschil tussen fysieke en digitale fungible assets?
Fungible assets kunnen we vervolgens dus nog een keer opdelen tussen fysieke en digitale fungible assets. Fysieke assets zoals de FIAT-geld of edelmetalen staan niet opgeslagen op de blockchain en zijn fysiek verkrijgbaar, we spreken daarom ook wel van off chain assets. Digitale fungible assets zoals Bitcoin en Ethereum zijn opgeslagen op een blockchain en enkel digitaal verkrijgbaar. Vandaar dat dit ook wel on chain assets worden genoemd.
Wat zijn non-fungible assets?
Non-fungible assets zijn van een andere soort, ze vertegenwoordigen net als fungible assets een bepaalde waarde, maar ze zijn uniek in hun soort. Denk bijvoorbeeld eens aan een koopwoning of een schilderij van Van Gogh. Je kunt het ene huis of schilderij niet een-op-een ruilen met een ander, omdat er altijd verschillen tussen zijn. Andere voorbeelden zijn digitale kunstwerken of een uniek en zeldzaam wapen in een digitale game. De non-fungible assets vertegenwoordigen door de verschillen allemaal een andere totale waarde.
Wat is het verschil tussen fysieke en digitale non-fungible assets?
Het verschil tussen fysieke en digitale non-fungible assets is de manier waarop deze worden bewaard. Fysieke non-fungible assets zoals een huis of schilderij worden over het algemeen niet op de blockchain bewaard. Het bewijs van eigenaarschap wordt vastgelegd via de notaris. Digitale non-fungible assets worden op de blockchain bewaard. Dit is een zeer interessante ontwikkeling, omdat dit het mogelijk maakt aan te tonen dat een digitaal kunstwerk daadwerkelijk door diegene gemaakt is. Een kopie is natuurlijk wel mogelijk, maar op de blockchain is de maker en eigenaar ervan vastgelegd.
Wat zijn toepassingen en voorbeelden van NFT’s?
Deze relatief nieuwe toepassing van blockchain biedt een groot scala aan mogelijkheden. Zo kan namelijk het eigenaarschap van elk digitaal object worden vastgelegd in de blockchain middels een NFT. We noemden al een digitaal kunstwerk als voorbeeld, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een video of een liedje. Deze kunnen vervolgens via een NFT op een marktplaats verhandeld worden. De nieuwe eigenaar wordt dan vastgelegd op de blockchain.
Wanneer je verder denkt zijn er nog veel meer toepassing van NFT’s. Je zou in principe iedere fysieke non fungible asset kunnen vastleggen op de blockchain. Een huis of vastgoedobject zou je bijvoorbeeld kunnen opdelen in tokens, wat er toe zal leiden dat je bijvoorbeeld de helft of een kwart van een huis kunt kopen. Naast dat het aan- of verkopen van een huis efficiënter wordt, een notaris of makelaar is immers niet meer nodig, komt dit de liquiditeit van de markt ten goede.
Ontdek kansrijke cryptoaandelen met Pennywatch Premium
Sinds de start hebben we een penny stock aandeel in de portefeuille dat inspeelt op deze nieuwe ontwikkelingen. Het bedrijf lanceerde in 2018 een eigen cryptomunt, biedt NFT’s aan als verzamelobjecten en bouwt bovendien aan een eigen Metaverse. We roomden reeds 160% winst op het aandeel, maar het is nog steeds onderdeel van onze portefeuille. Benieuwd welk aandeel dit is?
Klik hier om lid te worden van Pennywatch Premium