penny stocks kopen

Wat zijn dat nou eigenlijk, penny stocks?

Penny stocks, de ene belegger heeft er niets mee terwijl de ander hier grote successen mee boekt. Wat zijn deze laaggeprijsde aandelen nou eigenlijk? En waarom zijn ze goedkoop? Loop je een hoger risico? Na het lezen van het volgende artikel zul je veel meer weten over deze laaggeprijsde aandelen en leer je hoe je ze kunt kopen.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock is een aandeel dat een lage notering heeft op de beurs.  In het geval van een penny stock is het aandeel te koop op de beurs voor een prijs tussen de $0,01 en $5,-. De meningen zijn soms verdeeld over de definitie van een penny stock.

Een “Penny” is letterlijk vertaald 1 cent, maar volgens de SEC (Securities and Exchange Commision) is er officieel sprake van een penny stock wanneer een aandeel onder  $5,- noteert. Dezelfde definitie wordt gebruikt op het beleggersplatform van Pennywatch. Het zou kunnen, dat elders een andere definitie wordt gehanteerd.

Penny stock aandelen staan erom bekend dat deze veel harder te kunnen stijgen dan reguliere aandelen. Het is niet ongebruikelijk dat een penny stock met tientallen procenten per dag kan bewegen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Wie beleggen in penny stocks?

Penny stocks zijn populair onder verschillende groepen beleggers. Er zijn beleggers die graag veel risico nemen en op zoek zijn naar snel rendement met veel actie. Maar ook de meer defensieve belegger voegt soms kansrijke penny stocks aan de portefeuille toe.

Door de aanvulling van penny stocks op een beleggingsportefeuille blijft het neerwaartse risico van de gehele portefeuille door spreiding beperkt, maar neemt de kans op hoge rendementen toe. Penny stock aandelen staan er namelijk om bekend veel harder te kunnen stijgen dan reguliere aandelen.

Penny stocks zijn tevens populair en geschikt onder beleggers met een klein beschikbaar vermogen, bijvoorbeeld 1000 euro die op zoek zijn naar het grote geld.

Waarom zijn deze aandelen zo goedkoop?

Hier kunnen talloze redenen voor zijn: De vooruitzichten zijn niet goed, het bedrijf maakt verlies, er is geen geld in kas waardoor de continuïteit in gevaar komt, het bedrijf heeft heel veel aandelen uitstaan et cetera et cetera.

Maar dit hoeft niet altijd de reden te zijn. De volgende redenen kunnen ook van toepassing zijn:

  • Het aandeel heeft geen bekendheid
  • Het aandeel wordt verkeerd gewaardeerd door de markt
  • Het aandeel is onterecht afgestraft door een crisis
  • Het aandeel is gedaald door tijdelijke afkoeling in de sector
  • Het aandeel is nog niet door de markt ontdekt

Is er sprake van een verhoogd risico?

Vaak is er inderdaad sprake van een verhoogd risico. Dit kan door bijvoorbeeld bovengenoemde redenen zijn. De volatiliteit bij deze aandelen is meestal hoger. Dit heeft vaak te maken met de lage volumes waarin deze aandelen verhandeld worden. Penny stocks staan vaak niet in een hoofdindex zoals de AEX, DAX of Dow Jones genoteerd, waardoor ze minder snel gezien worden door grote partijen en particuliere beleggers.

volatiliteit-beleggen

Institutionele beleggers blijven bijvoorbeeld vaak weg bij penny stocks, omdat het risicoprofiel te groot is. Deze partijen zijn op zoek naar een stabiel rendement.  Koersuitslagen van +35% of -20% zijn namelijk geen rare koersuitslagen voor een belegger in deze goedkope aandelen. Wanneer er sprake is van een laag volume, kan het zijn dat er geen vraag naar de aandelen is wanneer je ze wilt verkopen. Wanneer je zelf handelt in kleine volumes zal dit wel meevallen, maar bij handelen met grote bedragen kan dit soms een probleem vormen.

Over sommige bedrijven met een kleine marktkapitalisatie is informatie soms beperkt beschikbaar. Een juiste inschatting maken van de waarde van het bedrijf wordt hierdoor moeilijker.

Pump and dump

Een ander risico bij penny stocks is dat deze vaak ideaal zijn voor een zogeheten “pump and dump”. Hierbij worden de aandelen op een laag niveau gekocht en wordt de prijs opgedreven door het verspreiden van plots heel veel nieuws over dit aandeel op social media, een forum of via andere kanalen (pump).

Door het nieuws en de plotselinge koersstijging valt het aandeel steeds meer op en wordt er automatisch nog meer nieuws gegenereerd, maar nu ook door nietsvermoedende investeerders. De penny stocks stijgen naar een nog hoger niveau en daarop volgt de dump.

De kopers van de aandelen op het lage niveau verkopen de aandelen en vaak zakt het aandeel weer terug nabij het oude niveau. De nietsvermoedende investeerders hebben het nakijken.

pump en dump aandelen

Waarom beleggen in penny stocks?

Door te beleggen in penny stocks kan er door het inleggen van een klein bedrag snel geld verdiend worden. We laten je dit zien aan de hand van een voorbeeld:

Stel je voor je hebt enkel €500,- beschikbaar en je maakt een rendement van 5%. Dan ben je na een jaar €25,- rijker. Of kunnen we beter minder arm zeggen?

Hiermee willen we niet zeggen dat je alleen in penny stocks moet beleggen. Als je eenmaal wat vermogen vergaard hebt, is het verstandig om je risico te spreiden. Je koopt een huis, zet wat geld op je bankrekening en koopt minder risicovolle aandelen die dividend uitkeren. Zo laat je je vermogen op een veilige manier groeien.

Dat vermogen moet je eerst wel zien te verdienen. Dit kan door hard te werken, maar ook door bijvoorbeeld 500% rendement te boeken door de juiste penny stocks te selecteren. Jouw €500,- is dan ineens veranderd in €3000,- !

Over deze vermogensaangroei had je anders…. 37 jaar gedaan! Uitgaande van 5% rendement per jaar. Het klopt dat niet iedereen het voor elkaar krijgt om zulke rendementen te boeken. Daarom is het verstandig om alleen dit risico te nemen met bedragen die je kunt missen.

Zijn penny stocks kansrijk?

Ja, penny stock aandelen zijn zeer kansrijk. De eerder besproken risico’s kunnen ook in je voordeel werken. Door de hoge mate van volatiliteit kan er in een relatief korte tijd, veel geld verdiend worden. Er is een wezenlijk verschil tussen penny stocks en aandelen in grote bedrijven zoals Unilever. Laatstgenoemde kan bijvoorbeeld een jaar rond dezelfde koers blijven bungelen en je ontvangt een stabiel dividend.

Dit zijn vrij saaie aandelen, maar het risico is dan ook fors lager. Dit worden defensieve aandelen genoemd. Een penny stock  kan in een jaar tijd, alle kanten op knallen waardoor er flink en soms meerdere malen geprofiteerd kan worden.

Mocht je weinig of geen ervaring hebben in beleggen in penny stocks, dan is het raadzaam om onze premium portefeuilles te volgen. De afgelopen 10 jaar heeft Pennywatch zich gespecialiseerd in de deze specifieke beursniche en een winstgevende strategie ontwikkeld. Door een unieke selectiemethode blijven de neerwaartse risico’s beperkt, terwijl het opwaarts potentieel behouden blijft.

Waar kan ik penny stocks kopen?

Je kunt penny stocks op talloze plaatsen kopen.  De meest risicovolle aandelen worden verhandeld op de OTC (over-the-counter) markt. Er is dan sprake van een onderhandse transactie tussen twee partijen. De derde partij, namelijk de beurs valt dan weg. Pennywatch richt zich niet op deze markt.

Alle penny stocks op Pennywatch zijn te koop op de beurs en worden gekocht via een broker. Dit betekent dat er altijd sprake is van een toezichthoudend orgaan.

Hoe kan ik handelen in penny stocks?

Het is erg gemakkelijk om te beginnen met beleggen in penny stocks. Dit kan door middel van een broker. Door positieve ontwikkelingen in deze markt, heb je tegenwoordig de brokers voor het uitkiezen.

Wij raden altijd aan via een broker te handelen. Vermijd de traditionele banken, deze rekenen over het algemeen hoge transactiekosten. Vroeger ging het kopen van aandelen overal gepaard met hoge transactiekosten en zelfs bewaarkosten.

Tegenwoordig kan er al vanaf kleine bedragen gehandeld tegen lage transactiekosten. De penny stocks die wij behandelen op onze website zijn altijd te koop bij de populairste brokers van Nederland, namelijk DeGiro.nl en Binck.

Stappenplan:

1. Je kunt je aanmelden bij een broker zoals DeGiro of Binck.

2. Vervolgens stort je het bedrag dat jij kunt missen.

3. Voor actuele kooptips, kun je gebruik maken van een premium lidmaatschap. Je krijgt dan toegang tot onze modelportefeuilles die zijn samengesteld uit zeer kansrijke penny stock aandelen.

4. Je koopt een penny stock naar keuze.

5. Nu ben jij misschien wel de eigenaar van de nieuwe technologiereus zoals Apple of de volgende biotechraket! Vergeet niet dat bijna elk bedrijf klein is begonnen!

Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email