Wat zijn penny stocks

Wat zijn dat nou eigenlijk, penny stocks?

Penny stocks, de ene belegger heeft er niets mee terwijl de ander er grote successen mee boekt. Wat zijn deze laaggeprijsde aandelen nou eigenlijk? En waarom zijn ze goedkoop? Wat zijn de risico’s? Na het lezen van het volgende artikel zal je veel meer weten over deze laaggeprijsde aandelen en leer je hoe je ze kunt kopen.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock is een aandeel dat te koop is op de beurs voor een prijs tussen $0,01 en $5,-. De meningen zijn soms verdeeld over de definitie van een penny stock. Een “Penny” is letterlijk vertaald 1 cent, maar volgens de SEC (Securities and Exchange Commision) is er officieel sprake van een penny stock wanneer een aandeel onder de 5 dollar noteert. Dezelfde definitie wordt gebruikt op het beleggersplatform van Pennywatch. Indien er sprake is van een aandeel dat in euro’s noteert, hanteren we een bovengrens van 5 euro. Het zou kunnen dat elders andere definities worden gehanteerd.

Wat zijn kenmerken van penny stocks

Wat zijn kenmerken van penny stocks?

Naast de de lage beurskoers, staan penny stocks aandelen erom bekend dat deze veel harder kunnen stijgen of dalen dan reguliere aandelen. Het is niet ongebruikelijk dat een penny stock met tientallen procenten per dag kan bewegen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen kun je je afvragen of er ondanks de koers wel sprake is van een penny stock. Aandelen zoals PostNL of BAM handelen steevast onder een koers van 5 euro, maar toch zijn het volwassen bedrijven.

De definitie van een penny stock is dus discutabel en zou verder aangescherpt kunnen worden, bijvoorbeeld door als extra kenmerk een marktkapitalisatie van minder dan 1 miljard aan te houden.

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Penny stocks kunnen goedkoop zijn om talloze redenen:

 • De vooruitzichten van het bedrijf zijn niet goed
 • Het bedrijf maakt verlies
 • Er is geen geld in kas waardoor de continuïteit in gevaar komt
 • Het bedrijf heeft heel veel aandelen uitstaan
 • Het is een jong bedrijf dat niet echt van de grond komt
 • Het bedrijf heeft last van een disruptie in de markt

Als belegger is het de kunst om deze categorie links te laten liggen en het kaf van het koren te scheiden. De volgende redenen kunnen namelijk ook van toepassing zijn:

 • Het aandeel heeft geen bekendheid
 • Het aandeel wordt verkeerd gewaardeerd door de markt
 • Het aandeel is onterecht afgestraft door een crisis
 • Het aandeel is gedaald door tijdelijke afkoeling in de sector
 • Het aandeel is nog niet door de markt ontdekt

Wat zijn de risico’s van penny stocks?

Door te handelen in penny stocks kunnen vaak hogere dan gemiddelde rendementen worden behaald. De keerzijde is dat dit vaak gepaard gaat met hogere risico’s. Je hebt onder andere te maken met de volgende risico’s:

 • De liquiditeit is vaak laag
 • De volatiliteit kan erg hoog zijn
 • Bedrijfsinformatie is beperkt beschikbaar

Volatiliteit

De volatiliteit van penny stocks is vaak een stuk hoger. Koersuitslagen van +35% of -20% op dagbasis zijn geen uitzondering. De volatiliteit heeft te maken met de vaak lage volumes waarin deze aandelen verhandeld worden. Een grote koper of verkoper kan op deze manier met een relatief klein bedrag een grote invloed op de koers uitoefenen. De hoofdreden hiervoor is dat penny stocks, namelijk vaak geen onderdeel zijn van een hoofdindex  zoals de AEX, DAX of de Dow Jones. Hierdoor worden ze minder snel gezien en gekocht door grote partijen en particuliere beleggers.

Volatiliteit penny stocks

Liquiditeit

Een gebrek aan liquiditeit is een risico voor beleggers. Vaak komt dit voor bij penny stocks met een beperkte marktomvang. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat er geen vraag is naar de aandelen wanneer je deze wilt verkopen. Als je handelt in kleine volumes zal dit wel meevallen, maar wanneer je het wat groter aanpakt kan dit soms een probleem vormen.

Institutionele beleggers blijven om deze reden daarom vaak weg bij penny stocks. Grote partijen hebben de voorkeur voor aandelen met hoge marktkapitalisatie van boven de 1 miljard en voldoende liquiditeit. De pennystocks die we op ons platform bespreken hebben vaak een marktkapitalisatie van 15 miljoen tot 1 miljard. Als je in het bezit bent van een premium lidmaatschap dan kun je het handelsvolume terug vinden op de aandelenpagina.

handelsvolume

Beperkte bedrijfsinformatie

Een ander risico is dat over bedrijven die als penny stock noteren vaak slechts beperkt bedrijfsinformatie beschikbaar is. Een juiste inschatting maken van de waarde en vooruitzichten van het bedrijf wordt hierdoor moeilijker.

Pump en dump

Een pump en dump is een laatste risico waar je als belegger in penny stocks mee te maken kan krijgen. Bij een pump en dump worden aandelen eerst op een laag niveau gekocht. Vervolgens wordt de prijs opgedreven door het verspreiden van plots heel veel nieuws over dit aandeel op social media, een forum of via andere kanalen (pump). Door de plotselinge koersstijging valt het aandeel steeds meer op en wordt er automatisch nog meer nieuws gegenereerd, maar nu ook door nietsvermoedende investeerders. De penny stocks stijgen naar een nog hoger niveau en daarop volgt de dump. De kopers van de aandelen op het lage niveau verkopen de aandelen en vaak zakt het aandeel weer terug nabij het oude niveau. De nietsvermoedende beleggers die dachten een stijgend aandeel gekocht te hebben, hebben het nakijken.

Penny stocks met een lage liquiditeit lenen zich uitstekend voor een pump en dump doordat de gemiddelde handelsvolumes erg laag zijn. Doordat we ons bij Pennywatch richten op penny stocks die voldoen aan strenge randvoorwaarden, hebben slechts bij hoge uitzondering te maken met dit fenomeen.

Pump en dump penny stocks

Wie beleggen in penny stocks?

Penny stocks zijn populair onder verschillende groepen beleggers. Er is een groep beleggers die graag veel risico neemt en die op zoek is naar snel rendement met veel actie, maar ook meer defensieve beleggers voegen soms kansrijke penny stocks aan de portefeuille toe.

Door de aanvulling van penny stocks op een gespreide beleggingsportefeuille blijft het neerwaartse risico van de gehele portefeuille namelijk beperkt, maar neemt de kans op bovengemiddelde rendementen toe. Penny stocks staan er namelijk om bekend veel harder te kunnen stijgen dan reguliere aandelen. Het tegenovergestelde is echter ook waar, penny stocks kunnen ook erg hard dalen.

Penny stocks zijn tevens populair en geschikt onder beleggers met een klein beschikbaar vermogen, bijvoorbeeld iemand met 1000 euro die op zoek zijn naar het grote geld.

Waarom is het interessant om te beleggen in penny stocks?

Door te beleggen in penny stocks is het mogelijk door het inleggen van een klein bedrag veel geld te verdienen. We laten je dit zien aan de hand van een voorbeeld:

Stel je voor je hebt enkel 1000 euro beschikbaar en je maakt een rendement van 5%. Dan ben je na een jaar 50 euro rijker. Op deze manier zal je er erg lang over doen om vermogen op te bouwen.  Door de juiste penny stocks te selecteren is het soms mogelijk om honderden procenten rendement te maken. Stel je maakt met een penny stocks 500% rendement, dan is je 1000 euro ineens veranderd in 6000 euro!

Screenshot voorbeeldportefeuille Pennywatch

Uitgaande van een rendement van 5% per jaar, had je hierover anders 37 jaar gedaan. Helaas lukt het niet iedereen om zulke rendementen te behalen. Doordat er vaak sprake is van een bovengemiddeld risico is het daarom verstandig alleen te beleggen met bedragen die je echt kunt missen. Zodra je wat vermogen hebt vergaard is verstandig om je risico te gaan spreiden. Naast je portefeuille met penny stocks, koop je een huis, je zet wat geld op de bank en je koopt minder risicovolle aandelen die dividend uitkeren. Zo laat je je vermogen op een veilige manier groeien.

Waar vind ik kansrijke penny stocks?

Kansrijke penny stocks kun je vinden via Pennywatch Premium. Met meer dan 10 jaar ervaring in deze specifieke beursniche delen we onze bevindingen en inzichten over talloze penny stocks in begrijpelijke taal. De resultaten van onze kooptips zijn 24/7 te volgen via onze voorbeeldportefeuilles. Bovendien krijg je toegang tot de penny stock screener, waardoor je uit meer dan 5500 penny stocks en 11 beurzen kunt filteren.

Waar kan ik penny stocks kopen?

Je kunt penny stocks op talloze plaatsen kopen. De meest risicovolle aandelen worden verhandeld op de OTC (over-the-counter) markt. Er is dan sprake van een onderhandse transactie tussen twee partijen. De derde partij, namelijk de beurs valt dan weg. Bij Pennywatch richten we ons niet op deze markt. Alle penny stocks die we op Pennywatch behandelen kunnen worden gekocht via een broker. Dit betekent dat er altijd sprake is van een toezichthoudend orgaan.

Via een broker is het erg gemakkelijk om te beginnen met beleggen in penny stocks. Door de positieve ontwikkelingen in de markt, heb je tegenwoordig de brokers voor het uitkiezen. Vroeger ging het kopen van aandelen namelijk gepaard met hoge transactie- en zelfs bewaarkosten. De traditionele banken rekenen over het algemeen nog steeds nog steeds vrij hoge transactiekosten, maar tegenwoordig kan er ook al vanaf kleine bedragen gehandeld worden tegen erg lage transactiekosten.

Pennywatch heeft een samenwerking met DEGIRO  en Saxobank. Bij deze brokers kun je een gratis beleggersrekening openen. Alle penny stocks die op ons platform worden behandeld kunnen dan in ieder geval worden aangekocht via één van deze brokers. Veel van de besproken penny stocks kunnen uiteraard ook via een alternatieve broker worden aangekocht, maar de kans is dan aanwezig dat sommige aandelen niet in het aanbod zitten.

Hoe kan ik beginnen met beleggen in penny stocks?

Hieronder vind je een stappenplan hoe je kunt beginnen met beleggen in penny stocks:

Stappenplan:

1. Meld je aan bij Pennywatch Premium om kansrijke penny stocks te vinden.

2. Open vervolgens een gratis rekening bij een broker zoals DEGIRO of Saxobank.

3. Stort een bedrag dat jij kunt missen

4. Koop een penny stock naar keuze

5. Wie weet ben jij nu de eigenaar van de volgende technologiereus zoals Apple of de volgende biotechraket. Vergeet niet dat bijna elk bedrijf klein is begonnen!


Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.