De AScX-index, ook wel bekend als de small cap index, is een lijst van kleine beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs. Deze bedrijven hebben vaak veel groeipotentieel, maar dit gaat ook gepaard met een hoger risico. In dit artikel geven we onze mening over de 5 slechtst presterende Nederlandse small cap aandelen van dit jaar.
1. Ebusco (-83,5%)
In 2021 ging de elektrische bussenbouwer EBUSCO naar de beurs met een prachtig groeiverhaal. Middels de IPO werd er 300 miljoen opgehaald en er werden zelfs vergelijkingen gemaakt met Tesla. Toch bleek al snel dat het bedrijf een stuk slechter wordt gemanaged. De toeleveringsketen bleek alles behalve robuust, hetgeen resulteerde in het niet kunnen afbouwen van bussen.
Nog steeds zijn deze problemen niet opgelost, dit resulteert in dieprode cijfers. Hierdoor is het bedrijf noodgedwongen afhankelijk van nieuwe financiering. In de huidige situatie is dit desastreus voor aandeelhouders. Eerder schreven we al dat de uitgegeven converteerbare obligatie waarschijnlijk zou blijven fungeren als aandelenprinter en sindsdien staat de koers nog eens zo’n 40% lager. De gifbeker lijkt echter nog niet leeg, een nieuwe claimemissie zal voor nog meer verwatering zorgen voor aandeelhouders.
Kan het nog lager? Absoluut. Onze beoordeling is dan ook verkopen.
Grafiek Ebusco
Aandeleninformatie
Naam: Ebusco Holding
Ticker: EBUS
ISIN: NL0012047823
Beurs: Euronext Amsterdam
2. Avantium (-36,1%)
Waar veel bedrijven in staat zijn elektrische bussen te bouwen, zit de technologie van Avantium complexer in elkaar. Het bedrijf is namelijk als enige ter wereld in staat biologisch afbreekbaar plastic te produceren uit houtsnippers. Toch holt het aandeel Avantium, waarvan de naam “vooruit” betekent, dit jaar voornamelijk achteruit.
Reden voor de dalende koers is dat de kosten voor de bouw van een vlaggenschipfabriek in Delfzijl hoger uitvallen dan eerder verwacht. Bovendien zijn de omzetverwachtingen vanuit het licentiëren van de technologie – aan Origin Materials – naar beneden bijgesteld.
Aangezien Avantium nog geen winst maakt, is de kans groot dat men op termijn weer met de pet langs moet bij aandeelhouders. Toekomstige winsten dienen dan over meer aandelen te worden verdeeld.
Hoewel we te spreken zijn over de technologie, lijkt het raadzaam eerst meer duidelijkheid af te wachten. Een aandeel om voorlopig nog even te mijden, verkopen.
Grafiek Avantium
Aandeleninformatie
Naam: Avantium
Ticker: AVTX
ISIN: NL0012047823
Beurs: Euronext Amsterdam
3. NX Filtration (-32%)
NX Filtration is een ander bedrijf met een knap staaltje technologie waar we als waterland trots op mogen zijn. Het bedrijf ontwikkelt geavanceerde membraanfilters die gebruikt worden voor het zuiveren van water. Hierbij kun je denken aan het filteren van microplastics, chemicaliën en pathogenen. Belangrijke mineralen blijven echter behouden.
Dat een mooi product niet direct succes op de beurs hoeft te betekenen, bewijst NX Filtration. De salesstrategie van NX Filtration bestaat uit het uitzetten van zogeheten pilot-projecten, waardoor de potentiële klant de filters aan het werk kunnen zien. Voor de pilots is veel animo, maar een aanzienlijk deel hiervan wordt uiteindelijk niet geconverteerd in een groter project.
Recent werd de nieuwe fabriek in Hengelo niet geopend door “Koning Water”, maar door Koningin Maxima. De fabriek heeft een maximale capaciteit van 120.000 modules. Voorlopig lijkt het hier genoeg aan te hebben, afgelopen jaar verkocht het bedrijf minder dan 3000 modules.
NX Filtration verwacht dit jaar een omzet van 16 miljoen te behalen en het maakt nog geen winst. Delen we de omzet door de Enterprise Value, dan komen we uit op een gigantische ratio van EV/Sales ratio van ~14,6.
Ondanks de koersval lijkt het aandeel nog steeds geprijsd voor perfectie. Het moet de komende jaren heel hard groeien om de koers te rechtvaardigen. Ook hier geldt de beoordeling verkopen.
Grafiek NX Filtration
Aandeleninformatie
Naam: NX Filtration NV
Ticker: NXFIL
ISIN: NL0015000D50
Beurs: Euronext Amsterdam
4. Fastned (-31,1%)
Fastned is uitbater van snellaadstations. Het bedrijf telt inmiddels 318 “gele bogen” langs de weg in zeven landen. Hiermee is het bedrijf er nog niet, het wil namelijk doorgroeien naar het magische getal van 1000 stations in 2030.
Ook Fastned maakt nog geen winst, maar het heeft een uitstekende manier gevonden om de expansie te financieren. Het bedrijf geeft namelijk obligaties uit met een relatief lage couponrente van 6%. Dit geld halen ze voornamelijk op bij particuliere beleggers en dit doen ze knap. Bij Pennywatch zouden we gezien het relatief hoge risico namelijk een fors hoger rendement verlangen.
Ondanks de snelle groei zien we ook een aantal beren op de weg. Het management verwacht over enkele jaren winstgevend te zijn, maar hierbij lijkt het uit te gaan van gelijkblijvende marges. We twijfelen of dit de juiste aanname is. Kapitaalkrachtigere concurrenten zoals Shell, Ionity en Electra breiden ook in rap tempo uit in Europa.
De bedrijven met de grootste schaal zullen uiteindelijk de winnaars worden in deze markt. Fastned is in deze niet goed gepositioneerd. Hoewel de snelladers van dit bedrijf op premium locaties staan en hierdoor wel degelijk waarde vertegenwoordigen, denken we dat Fastned een lastige periode tegemoet gaat, verkopen.
Grafiek Fastned
Aandeleninformatie
Naam: Fastned
Ticker: FAST
ISIN: NL0013654809
Beurs: Euronext Amsterdam
5. Pharming Group (-30,16%)
Tsjaa, Pharming Group, alias “de eeuwige belofte”. Dit is het enige aandeel uit het lijstje dat we begin dit jaar in de portefeuille gehad hebben. We stelden toen een kleine winstje veilig, nadat de belangrijke aandeelhouder RTW Investments uitstapte. Het verkopen van onze stukken bleek een verstandige keuze.
Wél zijn we het Leidse bedrijf voor onze leden blijven volgen. Toen een waardevernietigende converteerbare obligatie werd uitgegeven, waarschuwden we onze leden al voor aanhoudende koersdruk. Dit is eruit gekomen en de vertraagde goedkeuring van Leniolisib in Europa heeft het aandeel ook geen goed gedaan.
Toch zien we wel degelijk waarde in deze prille Nederlandse farmaceut. Het heeft inmiddels twee medicijnen op de markt en enkel Ruconest, waardeerden we eerder al op 1 euro. De som der delen ligt hoger dan de koers momenteel reflecteert.
Eerdere uitspraken van CEO Sijmen de Vries en een bezoek aan de Investor Tour afgelopen juli wekken sterk de indruk dat men op overnamepad wil. Indien dit gefinancierd wordt met een lening dienen we te denken aan rentetarieven van 9-12%. Het uitgeven van extra aandelen lijkt niet uitgesloten.
Een overname kan goed zijn, maar dan dient het wel waarde te creëren. Gezien de huidige situatie twijfelen we ernstig aan de haalbaarheid hiervan. Sterke aandeelhouders om een eventueel slechte investeringsbeslissing tegen te houden ontbreken. Imperiumdrang vanuit het management ligt op de loer ten koste van aandeelhouders. Houden.
Grafiek Pharming Group
Aandeleninformatie
Naam: Pharming Group
Ticker: PHARM
ISIN: NL0010391025
Beurs: Euronext Amsterdam
Welke small cap aandelen kan ik het beste kopen?
Paradoxaal genoeg genieten juist bovenstaande aandelen een hoge mate van populariteit onder beleggers. Dit is niet onlogisch, bij alle bedrijven kan een prachtig verhaal worden verteld. Op korte termijn kan dit goed uitpakken, maar op lange termijn zul je vaak zien dat dit een recept is voor slechte resultaten.
Bij Pennywatch begrijpen we de risico’s die gepaard gaan met dergelijke bedrijven, ze zijn dan ook geen onderdeel van onze voorbeeldportefeuille. Desondanks zien we de markt voor small caps als historisch ondergewaardeerd. De afgelopen maanden kochten we dan ook meerdere kansrijke aandelen aan. Wat ons uniek maakt is dat de auteur altijd mee doet!
Klik op deze link om direct twee aandelen uit onze portefeuille te ontdekken
Disclaimer
De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.
U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen