Beleggen in ruimtevaart

Space Race: 3 ruimtevaartaandelen die als penny stock noteren

In 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Een grote stap voor de mensheid die een nieuw tijdperk van innovatie had moeten inluiden. Een gebrek aan politieke wil zorgde er echter voor dat maanmissies na 1972 voor lange tijd stil kwamen te liggen.

We zijn ondertussen ruim 50 jaar verder en een nieuwe space race lijkt dan eindelijk te zijn begonnen. Een groot verschil vandaag de dag is dat private bedrijven nu ook deel van het toneel uitmaken. We zien steeds meer ruimtevaartaandelen op de beurs verschijnen, waardoor er eventueel geprofiteerd kan worden van de nieuwe ruimtewedloop.

Doordat de ruimtevaartbedrijven in het bezit zijn van een winstprikkel en plots toegang hebben tot de kapitaalmarkt lijkt er een aanzienlijke versnelling qua innovatie en efficiëntie in het verschiet te liggen.

Ondanks de positieve ontwikkelingen in de ruimtevaartsector handelen de koersen momenteel op het niveau van een penny stock. Bieden de lage koersen instapkansen of is het zaak nog even te wachten? Hieronder vind je in ieder geval 3 ruimtevaartaandelen om eens onder loep te nemen.

1.  Virgin Galactic (Ruimtetoerisme)

Ooit gedroomd hebben om naar de ruimte te reizen? Virgin Galactic is een bedrijf dat zich richt op ruimtetoerisme, waardoor deze droom tot werkelijkheid kan worden gemaakt.

 

Inmiddels hebben al een flink aantal “astronauten” de aarde van bovenaf bewonderd. De vlucht vind niet plaats met een conventionele raket, maar middels een ruimtevliegtuig. De ruimtevaarders ervaren een fantastisch stuk entertainment van letterlijk het hoogste niveau.

Aan de vlucht, die in totaal een half uur duurt en waarbij je een kwartier gewichtloos in de ruimte vertoeft, hangt wel een flink prijskaartje. Eerder kostte een vlucht nog “slechts” 200.000 dollar, maar inmiddels zijn de ticketprijzen flink verhoogd naar 450.000 dollar.

Grafiek Virgin Galactic

De prijsverhoging komt voort uit het feit dat het bedrijf nog geen winst maakt. Onder beleggers zijn er steeds meer zorgen of dit ooit wel gaat lukken. Deze zorgen namen onlangs nog eens toe, nadat oprichter Richard Branson onlangs aangaf niet meer te zullen investeren.

Het bedrijf heeft nog bijna een miljard in kas en kan dus nog even door, maar met een enterprise value van 131 miljoen dollar is het bedrijf gewaardeerd alsof het uiteindelijk ten gronde zal gaan.

Aandeleninformatie

Aspect Informatie
Bedrijf Virgin Galactic Holdings Inc
Marktkapitalisatie 711 miljoen
Enterprise Value 131 miljoen
Symbool SPCE
ISIN US92766K1060
Beurs New York Stock Exchange (NYSE)

2. Intuitive Machines (Maanmissies)

Intuitive Machines is een bedrijf dat zich richt op verkenning van het heelal, waarbij momenteel de focus op de maan ligt. Het bedrijf beleefde afgelopen week een succes, doordat het de maandlander Odysseus op de maan wist te zetten.

 

Het was de eerste maanlanding van de Verenigde Staten in meer dan 50 jaar. Allereerst leek de landing perfect uitgevoerd, maar even later bleek dat de maanlander momenteel op zijn kant ligt, waarschijnlijk als gevolg van een gebroken poot. Toch kan de landing als een puike prestatie worden gezien, het voertuig heeft namelijk contact met de aarde en zend volgens plan foto’s door van de zuidpool van de maan.

Grafiek Intuitive Machines

Momenteel verdient Inuitive Machines geld door een toegewezen contracten van de NASA. Voor de laatste missie werd 118 miljoen betaald en het is de bedoeling om nog eens twee landers naar de maan te sturen. De waarde van deze contracten is nog eens zo’n 270 miljoen.

Ondanks de toegekende contracten zal het bedrijf dit jaar waarschijnlijk een verlies maken. De verwachting is dat de koers het komende jaar een zeer volatiele ontwikkeling zal laten zien.

Aandeleninformatie

Aspect Informatie
Bedrijf Intuitive Machines Inc. 
Marktkapitalisatie 183 miljoen
Enterprise Value 194 miljoen
Symbool LUNR
ISIN US46125A1007
Beurs NASDAQ

3. Rocket Lab (Ruimtevracht en satellieten)

Rocket Lab is een bedrijf dat zich specialiseert in het lanceren van satellieten en ruimtevracht naar de ruimte. Ze hebben een unieke positie in de ruimtevaartindustrie, omdat ze zich richten op het lanceren van kleinere ladingen. Dit is een groeiende behoefte geworden in de moderne ruimtevaart.

Het bedrijf heeft een eigen herbruikbare raket genaamd Electron, dat speciaal is ontworpen om kleine satellieten in een baan om de aarde te brengen. Electron is een relatief kleine raket in vergelijking met andere draagraketten, maar het is zeer efficiënt en kosteneffectief voor het lanceren van kleine vrachten.

Rocket Lab biedt commerciële lanceerdiensten aan voor bedrijven en overheden die kleine satellieten in de ruimte willen brengen voor doeleinden zoals communicatie, wetenschappelijk onderzoek, aardobservatie en meer. Het bedrijf is gevestigd in Nieuw-Zeeland en heeft lanceerfaciliteiten op het Maahia-schiereiland en het Rocket Lab Launch Complex 2 in de Verenigde Staten.

Grafiek Rocket Lab

Kortom, Rocket Lab maakt het mogelijk voor klanten om op een kosteneffectieve manier kleine satellieten in de ruimte te lanceren, waardoor ze toegang krijgen tot de voordelen van de ruimtevaart voor een breed scala aan toepassingen.

In vergelijking met Virgin Galactic en Intuitive Machines is het bedrijf een stuk duurder gewaardeerd. Zowel qua marktkapitalisatie als enterprise value mogen we spreken van een miljardenbedrijf.

Aandeleninformatie

Aspect Informatie
Bedrijf Rocket Lab USA
Marktkapitalisatie 2,2 miljard
Enterprise Value 2,09 miljard
Symbool RKLB
ISIN US7731221062
Beurs NASDAQ

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Andere artikelen in deze categorie:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.