Nederlandse vastgoedaandelen

Dit zijn 4 Nederlandse vastgoedaandelen om in de gaten te houden

Vastgoedaandelen hebben het de afgelopen periode niet goed gedaan. De snel gestegen rente heeft erin gehakt en heeft ervoor gezorgd dat de waarde van stenen in de meeste markten hard naar beneden kwam.

Nederlandse beursgenoteerd vastgoed was de gebeten hond in optima forma. De zogeheten gunstige FBI-status verdwijnt per 1 januari 2025 waardoor er plots meer belasting dient te worden betaald. Als klap op de vuurpijl ging de overdrachtsbelasting ook nog eens omhoog naar 10,4%. Kortom, het is momenteel niet het beste klimaat voor vastgoedaandelen en dit is terug te zien in de beurskoersen. Vrijwel alle fondsen handelen fors onder de boekwaarde.

Nu we de hoogste rentes wel zo’n beetje gezien hebben, lijkt het er langzaam weer wat beter uit te zien voor vastgoed. Is het al tijd om in te stappen, of is het nog te vroeg om weer vastgoed aan de portefeuille toe te voegen?

In dit artikel bespreken we kort 4 vastgoedaandelen met een notering aan de Nederlandse beurs.

1. Vastned Retail (Winkelvastgoed)

Vastned richt zich op winkelvastgoed. Dit doet het enkel in drukke winkelgebieden van zogenoemde premium steden in Europa. Het bedrijf bezit vastgoed in meerdere Europese hoofdsteden zoals Amsterdam, Parijs, Madrid en Brussel.

Het bedrijf heeft behoorlijk last van de gestegen rente. Hierdoor daalde de waarde van het vastgoed, waardoor in verhouding de schuld flink is gestegen. Door een deel van de portefeuille te verkopen wil Vastned de schulden verlagen. Vastned handelt momenteel op een korting van zo’n 48% van de boekwaarde, of deze korting te hoog is opgelopen zal de komende jaren moeten blijken.

Aandeleninformatie
Bedrijf Vastned Retail
Marktkapitalisatie 348 miljoen 
Enterprise Value 972 miljoen
Korting t.o.v. boekwaarde 48%
Aandelenpagina Openen (Nieuw)
Symbool VASTN
ISIN NL0000288918
Beurs Euronext Amsterdam

2. Wereldhave (Winkelcentra)

Wereldhave is ook actief in winkelvastgoed, maar pakt het op een andere manier aan. Het bedrijf bezit namelijk winkelcentra die het zelf full-service centers noemt. Het is de bedoeling dat bezoekers binnen een kwartiertje lopen of fietsen hier voor zo’n beetje alle producten en diensten terecht kunnen. Denk aan boodschappen, het kopen van kleding, de kapper, de sportschool, de apotheker, maar ook een lekkere broodjeszaak of een terrasje.

Tijdens corona kon je in deze overdekte winkelcentra een speld horen vallen, maar inmiddels is de drukte teruggekeerd. De schuld is wel aan de hoge kant en moet eigenlijk wat teruggedrongen worden. Een deel hiervan werd recent geherfinancierd. Een interessant aandeel om in de gaten te houden.

Aandeleninformatie
Bedrijf Wereldhave 
Marktkapitalisatie 593 miljoen
Enterprise Value 1,5 miljard 
Korting t.o.v. boekwaarde 37,4%
Aandelenpagina Openen (Nieuw)
Symbool WHA
ISIN NL0000289213
Beurs Euronext Amsterdam

3. NSI (Kantoorvastgoed)

NSI richt zich op de Nederlandse kantorenmarkt. In het verleden had het een gespreide portefeuille met diverse soorten vastgoed, maar die tijd is geweest. De portefeuille wordt steeds geconcentreerder. Het bedrijf wil enkel duurzaam kantoorvastgoed op toplocaties, voornamelijk in Amsterdam. NSI heeft liever een kleine portefeuille van hoge kwaliteit dan een grote portefeuille van mindere kwaliteit.

Dit heeft een reden. Kantoorpanden dienen tegenwoordig aan een verplicht energielabel te voldoen. Oude panden zijn vaak te duur om op te knappen en verliezen snel aan waarde. Nu er door opgelopen kosten weinig ontwikkeld wordt, lijkt er de komende jaren een groeiend tekort aan aan energiezuinige kantoren te gaan optreden.

Ondanks dat alle kantoorpanden van NSI aan energielabel A of hoger voldoen, waren deze afgelopen tijd niet bestand tegen flinke afschrijvingen in een moeilijke kantorenmarkt. NSI kwam door een zeer gezonde schuldgraad niet in de problemen, het kondigde recent zelfs aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Aandeleninformatie
Bedrijf NSI
Marktkapitalisatie 395 miljoen
Enterprise Value 740 miljoen  
Korting t.o.v. boekwaarde 48%
Aandelenpagina Openen (Nieuw)
Symbool NSI
ISIN NL0012365084 
Beurs Euronext Amsterdam

4. Eurocastle Investments (Grieks vastgoed)

Dikke kans dat je nog nooit van Eurocastle Investments gehoord hebt. Het bedrijf besloot in 2019 de volledige portefeuille te liquideren om aandeelhouders tegemoet te komen. Geen slechte timing. Nu vastgoedprijzen her en der gedaald zijn, lijkt het weer te gaan jeuken bij Eurocastle Investments.

Vorig zomer kondigde het bedrijf aan te willen investeren in risicovol vastgoed in Griekenland. In december deed het een eerste aankoop van een Griekse bank toen de leasehouder in de financiële problemen raakte. Het gaat om een complex met kleine winkeltjes in Athene.

Qua beurswaarde stelt het bedrijf voorlopig nog niks voor. Het lijkt echter de bedoeling om aandelen uit te geven om nieuwe interessante aankopen te doen. Voor de speculatief ingestelde belegger misschien interessant om eens in te duiken.

Bedrijf Eurocastle Investments
Marktkapitalisatie 7,49 miljoen 
Enterprise Value -3 miljoen
Korting t.o.v. boekwaarde 65%
Aandelenpagina Openen (Nieuw)
Symbool ECT
ISIN GB00B94QM994
Beurs Euronext Amsterdam

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Andere artikelen in deze categorie:

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.