Beleggen is vooruit denken, maar een glazen bol om beurskoersen en andere relevante ontwikkelingen te voorspellen hebben we helaas niet. Vandaar dat het belangrijk is om van te voren rekening te houden met verschillende scenario’s. Vooral afgelopen jaren is gebleken dat scenarioplanning een essentieel onderdeel is van beleggen.
Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht wat je doet als je portefeuille in 2022 met 60% daalt? Deze kans is waarschijnlijk niet groot, maar heeft een behoorlijke impact als het wel gebeurd.
In dit artikel doen we 4 buitengewone beursvoorspellingen voor 2022 die zomaar eens zouden kunnen uitkomen. De mogelijke scenario’s zetten in ieder geval aan tot nadenken.
1. Corona in de huidige vorm is in 2022 zo goed als verdwenen
Terwijl we in Nederland opnieuw in een lockdown zitten zonder duidelijk perspectief, zakt de moed bij de bevolking steeds verder in de schoenen. We lijken er nooit meer vanaf te komen. Wanneer we in alle voorzichtigheid de geschiedenisboeken erop naslaan zou het einde van de pandemie wel eens dichterbij kunnen zijn dan we momenteel denken.
De nieuwe variant genaamd omikron is fors besmettelijker. Hoewel er nog veel onderzocht moet worden over de nieuwe variant, lijken er signalen op te gaan dat de mortaliteit na besmetting aanzienlijk lager ligt. Een scenario als de Spaanse Griep (1918-1920) die plots en spontaan stopte zou mogelijk kunnen zijn. De Spaanse Griep hield verwoestend huis, maar door de razendsnelle verspreiding nam de immuniteit van niet-dodelijke slachtoffers tevens rap toe.
Het overlevingsmechanisme van het virus leidde tot een noodzakelijke mutatie. Deze mutatie leidde tot een lagere virulentie (de hoeveelheid schade die een micro-organisme toebrengt) waardoor het virus nog sneller verdween dan dat het opkwam.
Is het einde van het coronavirus, tenminste in de huidige vorm, dichterbij dan we denken?
2. Inflatie in de V.S. naar 15%
De geldpers van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft de afgelopen jaren op volle kracht gedraaid. De markt is overspoeld met liquiditeit om de schade lockdowns zo beperkt mogelijk te houden.
Het gevolg van dit ruime monetaire beleid is dat dit heeft geleid tot een vraagexplosie naar producten, diensten, grondstoffen en arbeid. De aanbodzijde kan dit op korte termijn en er is tijd nodig om deze capaciteit op orde te krijgen. Het gevolg is dat er momenteel een tekort is aan bijna alles.
De tekorten leiden tot stijgende prijzen en dus inflatie, waardoor er steeds minder kan worden gekocht voor hetzelfde geld. De inflatie heeft tot gevolg dat salarissen noodgedwongen stijgen. Een zogeheten loon-prijsspiraal die we kennen uit de jaren 70 ligt hierdoor op de loer. Worden de lonen doorberekend in de prijzen, zullen opnieuw hogere looneisen gesteld worden, waarop het proces zich opnieuw herhaald.
Loop de inflatie in 2022 nog verder aan de hand?
3. Euro/dollar naar pariteit
Door hard oplopende inflatie neemt de druk op centrale banken om de rente te verhogen steeds verder toe. De Bank of England verhoogde de rente onlangs sneller dan verwacht en ook in de Verenigde Staten worden voor 2022 maar liefst 3 renteverhogingen verwacht.
De situatie in Europese Monetaire Unie is anders. Voorzitter Lagarde van de Europese Centrale Bank heeft aangegeven nog niet aan renteverhogingen te willen denken. Waarschijnlijk wordt dit gedreven door de hoge schulden van de zuidelijke eurolanden, die hierdoor in de problemen zullen raken.
Indien Lagarde niet snel van mening veranderd lijkt dit weinig goeds voor de euro in petto te hebben. Een verdere waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar zou zomaar eens in het verschiet kunnen liggen, waardoor pariteit wordt bereikt. Pariteit betekent dat je voor 1 euro precies 1 dollar ontvangt en vice versa.
Dienen we ons als belegger te beschermen tegen een afbrokkelende euro?
4. Bitcoin naar 100.000 dollar
Of je nou in de toekomst van Bitcoin gelooft of niet, met een marktkapitalisatie van bijna 1 biljoen (1000 miljard) kunnen zelfs de grootste sceptici de eerste digitale cryptomunt niet meer negeren.
De adoptie van Bitcoin gaat onverminderd hard door. Steeds meer retail- en institutionele beleggers bezitten Bitcoin en El Salavador erkende de munt zelfs als wettig betaalmiddel. Er lijken meer landen te kunnen volgen in 2022.
Ook de infrastructuur wordt steeds verder opgetuigd. Het aanschaffen en verzenden van Bitcoin wordt steeds eenvoudiger en Goldman Sachs overweegt om leningen te verstrekken met Bitcoin als onderpand. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat andere banken volgen..
Slaat de hype op het kopen van Bitcoin in 2022 opnieuw toe?