Technische analyse

Rode dagen op komst? S&P 500.

Nadat in december een historisch slechte beursmaand was wereldwijd, trad er in de laatste handelsdagen van 2018 herstel op. Toch is de kans groot dat we de komende weken weer naar beneden moeten kijken.

Technische analyse

Vanaf het hoogste punt in oktober leverde de S&P500 index in totaal een dikke 20% in tot het laagste punt. In december zagen we een zogeheten Death Cross op de daggrafiek, waarbij het 200daags gemiddelde het 50 daags gemiddelde kruiste. Dit is in veel gevallen een teken aan de wand voor extra koersdalingen en dit gebeurde dan ook.

Weekgrafiek

De kracht van voortschrijdende gemiddeldes zien we duidelijk terug op onderstaande weekgrafiek. Het 200weeks gemiddelde (groene lijn) diende als sterk steunniveau en dit was dan ook het laagste punt dat we tot nu toe gezien hebben.

S&P500

Daggrafiek

Vanaf dit niveau zijn kopers teruggekomen tot op de dag van vandaag. De koersen stegen met ruim 11% en hierbij zijn we aangekomen bij een kritisch niveau. Het 50% fibonacci level op de weekgrafiek dient als weerstand en zal verkopers aantrekken. Deze weerstand blijkt nog veel sterker wanneer we de daggrafiek erbij pakken.

Hier zien we dat de koers is aanbeland op de bodems van november en december. Doordat dit niveau eerder als bodem gediend heeft is de kans groot dat deze nu als weerstand zullen optreden. Dit weerstandsniveau wordt versterkt met het 50daags gemiddelde en het 0,382 fibonaci niveau.

spx daggrafiek

Conclusie

Kort samengevat, bevindt de S&P500 zich op dit moment op een zeer sterk weerstandsniveau en de kans is hierbij groot dat dit gepaard zal gaan met koersdalingen en dat er een voorlopige top gezet gaat worden. Daarnaast bevinden ook andere indices bevinden zich rond sterke weerstandsniveaus en de kans is dan ook zeer aanwezig dat de beurzen de komende weken een stap terug gaan doen.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Andere artikelen in deze categorie:

Op zoek naar de volgende Tesla of Apple?

Ontvang iedere week een overzicht van kansrijke small cap aandelen