General Electric als penny stock?

General Electric heeft na de top op 18 juli 2016 van zo’n 33$ een gigantische terugval meegemaakt. Vandaag de dag noteert het aandeel rond de 9.70$ en is het niet meet te vinden in de Dow Jones-index. De vraag is of deze langdurige afstraffing rechtvaardig is en of dit eventueel kansen biedt voor beleggers?
De recente cijfers waren wederom niet overtuigend. Daar kwam bij dat het dividend van $0,12 naar $0,01 per aandeel naar beneden is bijgesteld. Dit was een jaar geleden nog $0.24 per aandeel. Wél scheelt de laatste daling zo’n $3.9 miljard op de balans. Het slechte nieuws van vorige maand, toen bekend werd dat GE $22 miljard af moet schrijven op goodwill op de stroomdivisie droeg ook bij tot het grote verlies. De balans voor de Q3 cijfers kwam uit op een verlies van 22,8 miljard.

Nieuwe CEO 
Maar de nieuwe aanstelling van CEO Culp biedt perspectief voor de toekomst. Althans, kijkend naar zijn verleden heeft Culp zich bewezen als een succesvol CEO bij het bedrijf Danaher. Hier trad hij aan in 2001, om vervolgens het bedrijf om te buigen tot een winstgevend bedrijf met een omzet van ongeveer 100$ miljoen in 2014. Zie de ontwikkeling van de koers onder aan het artikel.
Een van zijn eerste beslissingen als nieuwe CEO is het opsplitsen van de energie- en stroomdivisie. De opsplitsing resulteert in 1 divisie voor gasturbines en 1 divisie voor stroomactiviteiten. Het opsplitsen van divisies wordt doorgaans gedaan voor een beter werkende organisatie. De opsplitsing moet dan ook leiden tot zowel betere operationele als financiële resultaten. De acties passen bij het statement dat de CEO onlangs afgegeven heeft: ‘Wij zullen snel handelen om onze financiële positie te verbeteren, om te beginnen met de acties die vandaag zijn aangekondigd.’

Alhoewel de oude CEO Flannery bezig was met de verkoop van GE Health wordt nu gespeculeerd dat Culp dit nieuwe basis van GE moet worden. Met de verkoop van GE Health wilde Flannery de schuldenberg, dat nu $100 miljard bedraagt, terugbrengen. De huidige core business van GE is de energie- en stroomdivisie. Dat dus op dit moment is opgesplitst in 2 onderdelen. Het pijnlijke feit voor GE is wel dat dit op het moment van spreken de slechts opererende divisie is binnen het bedrijf. Dit in tegenstelling tot de transport, healthcare en aviation divisies, die robuuste resultaten neerzetten. Ter illustratie, de stroomdivisie leed in de het derde kwartaal een verlies van $631 miljoen.

Met Culp als nieuwe CEO lijkt het er op dat de directie nu vanuit een inside-out look gaat kijken om zo de huidige divisies operationeel zo sterk mogelijk te maken. Wat, kijkend vanaf de buitenkant, lijkt op de juiste aanpak. Het bedrijf is gigantisch, en het overzicht om alles goed te leiden lijkt niet aanwezig. Het ombuigen van de organisatie lijkt dan dus ook lange termijn muziek. Mijn persoonlijke verwachting is dat er op korte termijn nog meer lijken uit de kast komen. Er zullen wellicht ook impopulaire beslissingen genomen moeten worden om het bedrijf weer een duurzame strategie te geven. Gelukkig geeft het snijden in het dividend geeft de organisatie weer wat ruimte om de divisies om te buigen tot winstgevende onderdelen.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen:

Andere artikelen in deze categorie:

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!