Waterstof aandelen

5 interessante waterstofaandelen om te volgen

Beleggen in waterstof zou met oog op de wereldwijde energietransitie wel eens zeer interessant kunnen zijn komen jaren. We zijn wereldwijd volop bezig met de energietransitie en waterstof lijkt hiervan een belangrijk onderdeel te worden. Een prima belegging zou je denken.

Geen garantie voor succes

Ondanks de snelgroeiende markt bieden waterstofaandelen geen garantie voor succes. De industrie staat nog maar in de kinderschoenen en winstgevende bedrijven zijn nauwelijks te vinden. De komende jaren zullen vooral in het teken staan van grote investeringen. De winsten? Die zouden later moeten volgen..

Na een onvervalste bubbel in 2021 zijn de koersen en daarmee de waarderingen van waterstofaandelen flink afgekomen. Wij selecteerden 5 interessante waterstofaandelen om te blijven volgen in deze innovatieve en razendsnel opkomende markt.

1. ThyssenKrupp Nucera

Nucera werd afgelopen juli door moederbedrijf Thyssenkrupp alsnog naar de beurs gebracht. Aanvankelijk was de IPO al eerder gepland, maar hier werd door de vorige CEO vanaf gezien wegens moeilijke beursomstandigheden.

Thyssenkrupp Nucera maakt elektrolysers. Deze elektrolysers zijn nodig om water af te breken en om te zetten in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt vervolgens gebruikt als energiedrager.

Wat interessant is, is dat het Duitse Nucera een van de weinige waterstofbedrijven is die winst maakt. Dit is voor een deel te danken aan grote projecten in Saudi-Arabië.

Grafiek ThyssenKrupp Nucera

Aandeleninformatie

Naam: thyssenkrupp nucera AG & Co. KGaA
Ticker: NCH2
ISIN: DE000NCA0001
Beurs: Xetra

2. McPhy Energy

McPhy Energy kan worden gezien als directe concurrent van Thyssenkrup Nucera. Dit Franse bedrijf is momenteel bezig met de bouw van een gigafactory voor de productie van elektrolysers. Deze fabriek zou in 2024 klaar moeten zijn, waardoor de productiecapaciteit met plots met een factor 13 omhoog gaat.

Het waterstofbedrijf McPhy Energy is goed gefinancierd, omdat het slim omging met de run op waterstofaandelen in 2021. Het bedrijf gaf op torenhoge koersen aandelen uit, waardoor verwatering beperkt is gebleven. Bovendien heeft het bedrijf de Franse overheid als investeerder aan boord. Deze kapitaalinjectie kan zelfs oplopen tot 114 miljoen euro.

Een nadeel bij McPhy Energy is dat het nog geen winst maakt. Dit zal de komende jaren ook nog niet het geval zijn, hetgeen het een risicovol aandeel maakt.

Grafiek McPhy Energy

Aandeleninformatie

Naam: McPhy Energy
Ticker: MCPHY 
ISIN: FR0011742329
Beurs: Euronext Paris 

3. Ballard Power Systems Inc.

Ballard Power Systems is een bedrijf dat brandstofcellen maakt. Brandstofcellen zijn noodzakelijk om waterstof om te zetten in elektriciteit. Dit is dus een andere tak van sport dan de eerder besproken bedrijven.

Het bedrijf richt zich vooral op de markt voor zware aandrijvingen, zoals bussen, vrachtwagens en treinen. Het is de bedoeling dat hier uiteindelijk flink geld mee wordt verdiend, maar dit punt lijkt voorlopig nog ver verwijderd.

Gelukkig kan het bedrijf nog even vooruit. Ook hier maakte het management gepast misbruik van de hard opgelopen beurskoersen in 2020 en 2021. Er werd maar liefst meer dan 1 miljard dollar uit de markt opgehaald. Het bedrijf is hierdoor schuldenvrij en heeft nog ruim 800 miljoen dollar is kas. Er wordt echter ook op grote schaal geld verbrand. Vorig jaar was dit 160 miljoen.

Grafiek Ballard Power Systems Inc.

Aandeleninformatie

Naam: Ballard Power Systems
Ticker: BLPD
ISIN: CA0585861085
Beurs: NASDAQ

4. Plug Power Inc. (PLUG)

Plug Power is qua marktomvang de grootste speler op het gebied van brandstofcellen. Het bedrijf heeft diverse grote samenwerkingen met onder andere Walmart, waar vorkheftrucks op waterstof rijden.

De omzet van Plug Power zit de afgelopen jaren in de lift, maar dit geldt ook voor de verliezen. Ook Plug Power krijgt het maar moeilijk voor elkaar geld te verdienen in deze nieuwe industrie.

Er zit nog flink cash in het bedrijf, maar hiertegenover staat een grote schuldpositie. Met een hoge cashburn begint de balans steeds meer een probleem te worden. Lenen is duur, maar aandelen uitgeven brengt op de lage koersen flinke verwatering met zich mee.

Grafiek Plug Power

Aandeleninformatie

Naam: Plug Power Inc.
Ticker: PLUG 
ISIN: US72919P2020
Beurs: NASDAQ

5. Fuelcell Energy Inc. (FCEL)

Fuelcell Energy is een derde bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van brandstofcellen. Eigenlijk geldt voor Fuel Cell Energy wat voor Plug Power ook het geval is. De omzet groeit, maar de verliezen ook. Ook heeft het bedrijf een zwakke balans.

Waar Plug Power het gedwongen uitgeven van aandelen steeds nog weet uit te stellen, is Fuel Cell Energy dit punt al gepasseerd. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren continu nieuwe aandelen uitgegeven om te overleven. Dit heeft flinke verwatering tot gevolg gehad.

Gezien de cijfers lijkt dit een terugkerend fenomeen te worden, terwijl de beurskoers al gedecimeerd is. Een mooie technologie, maar een lelijke belegging.

Grafiek Fuelcell Energy Inc.

Aandeleninformatie

Naam: Fuelcell Energy Inc
Ticker: FCEL 
ISIN: US35952H6018
Beurs: NASDAQ

Op zoek naar betere aandelen dan bovenstaande?

Met Pennywatch Premium voorzien we je iedere week van kooptips, analyses en inzichten van kansrijke small cap aandelen. De rendementen van onze kooptips kunnen rechtstreeks worden gevolgd.

Klik hier om direct onbeperkt toegang te krijgen

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen.

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.