Multitude SE

Multitude verwerft 20% in vooraanstaand Fins FinTech-platform

Multitude SE (omgedoopt tot Multitude in 2021; voorheen Ferratum Oyj) is een internationaal fintechbedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het aanbieden van digitale leningen en mobiele bankdiensten. Het bedrijf is gevestigd in Helsinki, Finland, en is aanwezig in 19 landen, voornamelijk in West- en Oost-Europa. Ferratum Bank (een volledige dochteronderneming van Multitude) verkreeg in 2012 een banklicentie van de Malta Financial Services Authority (MFSA), waardoor de onderneming financiële producten en diensten kan aanbieden in alle lidstaten van de Europese Unie.

Producten en diensten van Multitude

De belangrijkste producten van Multitude zijn leningen op afbetaling, doorlopend krediet en leningen met flexibele betalingen. Het biedt consumentenkredieten van 25 tot 20.000 euro met verschillende looptijden. Het biedt ook bedrijfsleningen tot 350.000  euro met looptijden van 6 tot 36 maanden.

Multitude verwerft 20% belang in Sortter Oy

Multitude heeft een belang van 19,97% verworven in Sortter Oy. Sortter is een Fins FinTech bedrijf opgericht in 2018. Het bedrijf exploiteert het op één na grootste platform voor het vergelijken van financiële diensten in Finland en verwerkt meer dan EUR 300m aan leningaanvragen per maand. De inkomsten van Sortter bedroegen EUR 5,5m in 2022, tegenover EUR 2,1m in 2021, wat neerkomt op een groei van 160%. Multitude heeft een optie om haar belang na 3 jaar te vergroten.

Een goed moment om FinTech te kopen

Financiële details van de deal werden niet bekendgemaakt. Waarderingsveelvouden voor FinTech-bedrijven hebben echter een klap gekregen na de pandemie. Ter referentie: de SEG SaaS Index, die veel FinTech bedrijven omvat, is gedaald van een piek van 19x EV/omzet in Q1 21 naar een EV/omzet-multiple van 6,2x in februari 2022. Toepassing van de meest recente multiple op de overname zou een aankoopprijs van ongeveer 7 miljoen euro betekenen voor het door Multitude verworven belang.

Synergiepotentieel

Momenteel omvat het Multitude platform de neo banking en financiering app (SweepBank), een consumentenkredietverstrekker (Ferratum) en een zakelijke kredietverstrekker (CapitalBox). De toevoeging van een financieel vergelijkingsplatform opent potentiële synergieën in klantenwerving en financiering. Daarnaast is Multitude actief in 19 landen, voornamelijk in Europa, en kan het de recente regionale uitbreiding van Sortter naar de Scandinavische regio ondersteunen.

Conclusie

Al met al lijkt de transactie een zinvolle aanvulling op het ecosysteem van Multitude. De recente resultaten laten een sterk herstel zien en bevestigen dat Multitude op koers ligt met haar geïmplementeerde strategie om zich te richten op de meest winstgevende markten, het depositoklantenbestand uit te breiden, SweepBank uit te rollen en de winstgevendheid te verbeteren. Gecombineerd met een sterke guidance voor 23E (EUR 45m EBIT) en een succesvolle herfinanciering van obligaties in 2022, lijken alle stukken op hun plaats voor een herwaardering. Daarom herhalen wij onze aanbeveling KOPEN en ons koersdoel van EUR 11,10.

Grafiek Multitude SE

Aandeleninformatie

Bedrijf: Multitude
Ticker: FRU
Beurs: XETRA
ISIN: FI4000106299

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt AlsterResearch volgen op Twitter door hier te klikken en je kunt inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.