SGT Private Equity

SGT German Private Equity: Doorgewinterde durfinvesteerders willen kunstje nóg eens flikken

Vóór de fusie met SGT Capital was de onderneming  SGT German Private Equity algemeen bekend als “German Startups Group”, (GSG). De “oude” GSG was een investeringsmaatschappij die direct of indirect deelnam in startende ondernemingen via meerderheids- of minderheidsdeelnemingen. Kortom, het verschaffen van durfkapitaal.

GSG richtte zich op ondernemingen waarvan de producten of bedrijfsmodellen een ontwrichtend of innovatief element bevatten en die zeer schaalbare bedrijfsmodellen nastreefden. Onder de kenmerkende transacties vielen onder meer investeringen in Mister Spex, Delivery Hero, Chrono24, Scalable Capital of Soundcloud.

Fusie

In juli 2020 kondigde GSG aan dat het van plan is te fuseren met SGT Capital Pte. Ltd., een wereldwijde alternatieve investerings- en private-equityvermogensbeheerder met een hoofdkantoor in Singapore en een vehikel in Frankfurt, Duitsland. De fusie was gestructureerd via een kapitaalverhoging in natura. In wezen gaf de oude GSG 50 miljoen nieuwe aandelen uit in ruil voor de inbreng van 100% van de in Singapore gevestigde vermogensbeheerder.

Onderdeel van de deal was dat de gefuseerde onderneming SGT German Private Equity GmbH & Co. KGaA (SGF) zou heten en haar statutaire zetel naar Frankfurt zou verplaatsen. SGT Capital is nu een vermogensbeheerder die wordt geleid door doorgewinterde vermogensbeheerders die – over een periode van 5 jaar (2015-2020) meer dan 1 miljard dollar hebben geïnvesteerd en rendementen van meer dan 2,2x (MoM) hebben gegenereerd. Deze fondsen werden geïnvesteerd in bedrijven in Europa, Israël en de VS.

Verandering van bedrijfsmodel

Met de de-facto omgekeerde overname van SGT veranderde de nieuwe entiteit niet alleen haar uiterlijk en naam, maar – nog belangrijker – zij veranderde haar bedrijfsmodel fundamenteel van een eigenaar van activa naar een beheerder van activa. De nieuwe SGF is in feite een beursgenoteerde private equity-onderneming – vergelijkbaar met andere prestigieuze namen zoals KKR, EQT of de in Zwitserland gevestigde Partners Group, waarvan de inkomsten gebaseerd zijn op vooraf vastgestelde managementvergoedingen (gewoonlijk 2%) over de activa. SGF wordt als bijgevolg niet alleen de enige beursgenoteerde PE-onderneming in Duitsland, maar zal haar investeerders ook voorspelbare en terugkerende inkomsten uit het beheer van institutioneel geld bieden.

Gesteund door een onberispelijk track record van het aantrekken en investeren van meer dan 1 miljard dollar in een private-equityfonds in het verleden, is het nieuwe management momenteel bezig met het aantrekken van nieuw kapitaal voor het SGT Capital Fund II. SGF zal profiteren van zijn ervaring en netwerk dat toegang biedt tot ondernemers, advocaten, bankiers, financiers en investeerders – van cruciaal belang voor de succesvolle uitvoering en financiering van grote PE-deals. Hoewel het SGT Capital Fund II potentieel kan groeien tot een volume van USD 3,5 miljard Assets under Management (hard cap), gaan wij voorzichtig uit van USD 2 miljard AuM op de middellange termijn.

Waarom zou het aandeel interessant kunnen zijn?

Met het baanbrekende nieuws van vorige week over de eerste closing van het nieuwe private-equityfonds met meer dan USD 800 miljoen aan toevertrouwde middelen, heeft de onderneming haar zichtbaarheid van de verwachte omzet en winst aanzienlijk vergroot. Bovendien tonen de voorlopige cijfers 2021 met een nettowinst van 10,5 miljoen euro en de overtuigende koerssprong van het aandeel van ongeveer 30% aan dat de kapitaalmarkten SGF zijn beginnen te waarderen op toekomstige winsten en niet op een korting of premie ten opzichte van de intrinsieke waarde.

Aangezien toekomstige winsten nu gekoppeld zijn aan beheerde en terugkerende activa, zou deze koerssprong slechts het begin moeten zijn van de herwaardering van de onderneming. Dit wordt onderstreept door de optimistische vooruitzichten van SGF voor het jaar 2022, die wijzen op een verdere winstgevende groei. De omzet in het eerste halfjaar van 22 lag al hoger dan de omzet in het volledige boekjaar 2021.

Vergeet niet dat zelfs na de recente koersstijging het aandeel nog steeds ongeveer 50% onder de uitgifteprijs van 2,97 euro noteert van de laatste kapitaalverhoging in het kader van het fusieproces, die SGT waardeerde op 148,5 miljoen euro. Last but not least zou de erfgoedportefeuille met een boekwaarde van ca. 19,8 miljoen euro wel eens verborgen reserves kunnen bevatten.

SWOT-analyse

Sterke punten

 • Ervaren managementteam van hoog kaliber met meer dan 100 jaar cumulatieve investeringservaring.
 • Achtergrond van marktleidende private equity-, vermogensbeheer-, investeringsbank- en consultancybedrijven.
 • Toegang tot deal flow.
 • Netwerk van financierende banken, partnering co-investeerders, institutionele klanten, portefeuillebedrijf managers, investeringsbanken en adviesbureaus.
 • Track record van het voorganger fonds met > USD 1bn AuM en een rendement van meer dan 2,2x MoM.
 • Zeer schaalbaar en winstgevend bedrijf met EBIT-marges van ~60%.

Zwakke punten

 • Durfkapitaalwaardecreatie is zeer volatiel en daarom minder geschikt voor een beursnotering
 • Complexe fusiestructuur die opleiding op de kapitaalmarkt vereist
 • Beperkte free float

Kansen

 • Zodra kapitaal is aangetrokken, zeer voorspelbare verkoop- en winststromen.
 • Beursnotering biedt toegang tot vers kapitaal en publiciteit omdat het het enige Duitse beursgenoteerde PE-bedrijf is
 • Aanwezigheid in Duitsland en Singapore zou unieke groeimogelijkheden kunnen bieden

Bedreigingen

 • Kostbare en tijdrovende regelgeving kan een last worden voor marktdeelnemers
 • Hevige concurrentie tussen PE-investeerders kan de overnamemultiples opdrijven en als bijgevolg het rendement van de investeerders doen verwateren
 • Vervolginvesteringsfondsen zijn afhankelijk van toekomstig investeringssucces

Grafiek

Aandeleninformatie

Bedrijf: SGT German Private Equity GmbH & Co KGaA
Beurs: Xetra
Ticker: GSJ
ISIN: DE000A1MMEV4 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.