beleggen-in-voetbalclubs

Beleggen in voetbalclubs: 5 speculatieve penny stock aandelen

Aandelen van beursgenoteerde voetbalclubs zijn de afgelopen periode fors gedaald. Het coronavirus heeft in Europa dan ook een flinke impact gehad op betaald voetbalclubs. Veel competities zijn stilgelegd en volle stadions kunnen we voorlopig vergeten. Voetbalclubs lopen momenteel flinke inkomsten mis en er bestaat veel onzekerheid over het hervatten van competities en grote toernooien.

Is beleggen in voetbalclubs een goed idee, of kun je als investeerder voorlopig beter even aan de zijlijn blijven wachten? In dit artikel bespreken we 5 speculatieve voetbalaandelen die als penny stock noteren.

1. Juventus (JUVE)

Het Italiaanse Juventus is de afgelopen jaren weer een goede kanshebber om de Champions League te winnen. De club heeft onder andere wereldster Cristiano Ronaldo onder contract, die ondanks zijn leeftijd maar niet ophoud met scoren. Ook oud-Ajaccied Mathijs de Ligt staat onder contract bij “De Oude Dame”.

De club heeft een behoorlijke marktkapitalisatie van 1,27 miljard euro. De omzet groeide de afgelopen jaren van 350 miljoen in 2016 naar 600 miljoen euro in 2019. Onder aan de streep bleef er vorig jaar echter wel een verlies over van 40 miljoen.

Het aandeel is te koop voor €0,95 op de Italiaanse beurs onder de ticker JUVE.

2. Sporting Clube de Portugal (SCP)

Wanneer een Nederlandse club op een Europees toernooi een Portugese club loot, dan belooft het vaak een moeilijke wedstrijd te worden. Sporting staat er om bekend Braziliaanse spelers te kopen en vervolgens met miljoenen winst door te verkopen.

Het heeft een marktkapitalisatie van 56,28 miljoen en de inkomsten schommelen de afgelopen jaren tussen de 65 en 90 miljoen. De voetbalclub wist de afgelopen twee jaar echter geen winst in de boeken te schrijven.

Het aandeel is te koop voor €0,84 op de Portugese beurs onder de ticker SCP.

 

3. Lazio Roma (SSL)

Lazio Roma strijdt dit seizoen met Juventus om de Italiaanse titel. De club staat bekend om de solide verdediging. Oud-Feyenoordspeler Stefan de Vrij is een vaste waarde in het elftal.

De club heeft een marktkapitalisatie van 106  miljoen en de omzet is de afgelopen jaren ruim boven de 100 miljoen. Afgelopen boekjaar werd afgesloten met een verlies van 13 miljoen. Het jaar daarvoor werd er echter een winst geboekt van 36 miljoen.

Het aandeel is te koop voor €1,57 op de Italiaanse beurs onder de ticker SSL.

4. AS Roma (ASR)

Een tweede beursgenoteerde grote voetbalclub uit Rome is AS Roma. Dit is de club waarvoor Justin Kluivert Ajax inruilde vlak voor het succesvolle seizoen in de Champions League. AS Roma staat momenteel op een vijfde plaats in de Italiaanse competitie.

AS Roma heeft een marktkapitalisatie van 288 miljoen. De inkomsten schommelen jaarlijks rond de 200 miljoen. De club heeft de afgelopen jaren moeite om groene cijfers te schrijven en boekt jaarlijks een verlies van enkele tientallen miljoenen.

Het aandeel is te koop voor € 0,45 op de Italiaanse beurs onder de ticker ASR.

as roma aandeel

5. Brøndby IF (BIF)

Brøndby IF doet eens in de zoveel jaar een gooi naar de titel in de Deense competitie. Vaak moet het echter FC Kopenhagen meestal voor zich laten. De club is bekend van Brian en Michael Laudrup en verkeerd momenteel in financiële problemen. Wellicht is de redding nabij, er wordt namelijk gefluisterd dat Red Bull de club wil overkopen.

De Deense club heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 33 miljoen euro. Afgelopen jaar dook de voetbalclub zwaar in de rode cijfers er werden tientallen miljoen verlies geboekt. Er zal op korte termijn geld beschikbaar moeten komen op de club van de ondergang te redden.

Het aandeel is te koop voor 0,43 kronen op de Deense beurs onder de ticker BIF. Dit is omgerekend ongeveer 6 eurocent.

Hoe denk jij over beleggen in voetbalclubs? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *