beleggen-in-voetbalclubs

Beleggen in beursgenoteerde voetbalclubs: 7 aandelen om te volgen

Voetbalclubs zijn niet populair op de beurs en beleggers lijken hier een terecht punt te hebben. Het verleden wijst namelijk uit dat beursgenoteerde voetbalclubs doorgaans slechter presteren dan reguliere aandelen. Toch bestaat er een kans dat dit in de toekomst zal gaan veranderen, de voetbalindustrie wordt namelijk steeds volwassener.

Als we naar de wereld van het voetbal kijken, valt het op dat de industrie een aanzienlijke groei doormaakt. De populairste voetbalclubs en competities hebben hun thuisbasis in Europa, maar verleid door megacontracten strijken de grote voetbalsterren tegenwoordig ook elders ter wereld neer.

Zo vertrok Lionel Messi naar de Verenigde Staten waar hij rap bezig is Inter Miami op de kaart te zetten. Sterren als Ronaldo, Neymar en Benzema treffen elkaar tegenwoordig in de competitie van Saudi-Arabië. Meerdere clubs in dit land worden gesteund door een staatsfonds van 600 miljard met als achterliggende gedachte het land minder afhankelijk van olie te maken.

Voetbal is entertainment en met entertainment kan geld worden verdiend. Voetbalclubs worden dan ook steeds meer als bedrijven geleid. De club kan misschien het best als merk worden gezien en goede prestaties zorgen voor hogere kaartverkoop, TV-inkomsten, sponsorcontracten, merchandise en transferinkomsten.

De voetbalindustrie lijkt nog flink door te kunnen groeien

Wanneer je denkt dat de grootste rek in de voetbalindustrie er inmiddels wel uit is, dan zie je het waarschijnlijk verkeerd. Het zal niet snel gebeuren, maar even ter vergelijking: Een bedrijf als Amazon zou er in theorie voor kunnen kiezen om vanuit de kaspositie de top 10 populairste voetbalclubs te kopen. Om maar even aan te geven hoe klein de industrie eigenlijk nog maar is.

De marktkapitalisaties van de meeste voetbalclubs zijn dan ook beperkt, waardoor ze in de categorie small cap aandelen vallen. Zoals voor iedere industrie geldt, is dat een groeiende markt helaas geen garantie is voor  een succesvolle belegging in een voetbalclub. De ene club wordt beter geleid dan de andere.

Dit zijn 7 beursgenoteerde voetbalclubs om in de gaten te houden:

1. Juventus (JUVE)

Het Italiaanse Juventus wil dolgraag weer eens de Champions League naar Turijn halen, maar dit wil nog niet vlotten. Tijdens de coronapandemie liep de voetbalclub veel inkomsten mis, waardoor  “De Oude Dame” in de financiële problemen raakte.

Door de beursnotering kon Juventus eenvoudig voor 400 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven, maar dit had wel een flinke koersdaling tot gevolg. De emissie werd gesteund door de Italiaanse grootaandeelhouder Exor. Deze familieholding, die een belang van 63,8% in Juventus heeft, klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Het bedrijf nam onlangs namelijk een 15% belang in het Nederlandse Philips en heeft ook een beursnotering in Amsterdam.

Om de ellende compleet te maken deden Italiaanse opsporingsdiensten afgelopen jaar een inval bij Juventus. Er zou bij meerdere Italiaanse clubs met transferwaardes zijn gerommeld. Als gevolg hiervan is de beurswaarde van het bedrijf gedaald tot onder 1 miljard. Een echte small cap dus.

Grafiek Juventus

Aandeleninformatie

Bedrijf:  Juventus
Symbool: JUVE
ISIN: IT0000336518 
Beurs: Borsa Italiana S.p.A.

2. Borussia Dortmund (BVB)

Borussia Dortmund komt bij onze oosterburen uit in de Bundesliga, de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland. Dit doet het met succes. De club won in haar 112-jarig bestaan flink wat prijzen. Zo werd het 8x landskampioen, won het de Champions League en werd het al eens wereldkampioen.

De club speelt in het geel-zwart en acteert bijna jaarlijks in de Champions League waar waar met goede prestaties veel geld te verdienen is. De club staat bekend om de uitstekende jeugdopleiding en het succesvolle transferbeleid. Jude Bellingham en Ousmane Dembele werden respectievelijk aan Real Madrid en FC Barcelona verkocht voor bedragen ruim boven de 100 miljoen. Ook de transfer van superster Erling Haaland naar Manchester City mocht er zijn met 60 miljoen.

Borussia Dortmund verzuimde afgelopen seizoen op de laatste speeldag Bayern München na meer dan 10 jaar eindelijk eens te onttronen als Duitse kampioen. De teleurstelling was groot, zo ook op de beurs. De koers kreeg flinke klappen.

Toch lijkt Borussia Dortmund een van de betere geleide voetbalclubs op de beurs te zijn. Door de beschermingsconstructie vanuit de Bundesliga heeft het karakteristieken van een familiebedrijf. Een willekeurige Saudische prins met een zak geld kan de club dus niet zomaar overnemen.

Grafiek Borussia Dortmund

Aandeleninformatie

Bedrijf: Borussia Dortmund GmbH & Co KGaA
Symbool: BVB
ISIN: DE0005493092
Beurs: Xetra 

3. Ajax (AJAX)

Het Nederlandse Ajax mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. De club leek enkele jaren geleden weer volop mee te kunnen doen met de top van Europa, maar het verval trad in na de welbekende beschamende actie van Marc Overmars. De technisch directeur moest vertrekken, waarop ook vele andere bekende namen de uitgang volgden. Edwin van Sar, Michael Reiziger, Winston Bogarde, Gerald Vanenburg allen vertrokken ze uit Amsterdam.

Van het echte Ajax-DNA ingezet onder Johan Cruyff lijkt weinig meer over. Trainer Maurice Steijn en de onbekende Duitse technisch directeur Sven Mislintat moeten het tij zien te keren. Voorlopig lijkt juist het averechtse het geval.

Ook bij Ajax is er sprake van een beschermingsconstructie. De vereniging AFC Ajax bezit het grootste deel (73%) van de aandelen. Dit betekent dat de club niet zomaar kan worden overgenomen.

Grafiek Ajax

Aandeleninformatie

Bedrijf: Ajax
Symbool: AJAX
ISIN: NL0000018034
Beurs: Euronext Amsterdam 

beleggen in voetbalaandelen

4. Parken Sport & Entertainment (PARKEN)

Het Deense Parken Sport & Entertainment is meer dan een voetbalclub. Het bezit de voetbalclub FC Kopenhagen, het stadion, maar met LALANDIA ook vakantie- en activiteitenparken.

Het bedrijf begrijpt als geen ander dat sport en entertainment hand in hand gaan. FC Kopenhagen neemt regelmatig deel aan de Champions League, zo ook dit seizoen. Dit is een knappe prestatie gezien de beperkte middelen.

Met drie vakantieparken in Rødby, Billund en Søndervig is LALANDIA marktleider in haar segment. Het bedrijf is hard op weg een klein Deens imperium op te bouwen en de koers is hierdoor flink gestegen. De beurswaarde is nog steeds bescheiden met 1,2 miljard.

Grafiek Parken Sport & Entertainment

Aandeleninformatie

Bedrijf: Parken Sport & Entertainment A/S
Symbool: PARKEN 
ISIN: DK0010237643
Beurs: OMX Copenhagen

5. Sporting Clube de Portugal (SCP)

Wanneer een Nederlandse club op een Europees toernooi een Portugese club loot, dan belooft het vaak een moeilijke wedstrijd te worden. Sporting staat er om bekend Braziliaanse spelers te kopen en vervolgens met miljoenen winst door te verkopen.

De club strijdt bijna jaarlijks mee om de Portugese titel waardoor deelname aan de Champions League regelmatig een feit is. Dit jaar komt de ploeg uit in de Europa League, een trede lager dan het miljoenenbal.

Sporting Clube de Portugal heeft een beurswaarde van rond de 150 miljoen. De koers ligt al jaren als een huis op de Portugese beurs, maar kan soms flinke uitschieters hebben als gevolg van een flinterdunne handel.

Grafiek Sporting Clube de Portugal

Aandeleninformatie

Bedrijf: SPORTING CLUBE DE PORTUGAL
Symbool: SCP  
ISIN: PTSCP0AM0001
Beurs: Euronext Lisabon

6. Lazio Roma (SSL)

Lazio Roma heeft als streven jaarlijks om de Italiaanse titel te strijden. De club staat bekend om de solide verdediging en deelt het stadion met stadgenoot AS Roma. Deze rivaal werd onlangs overgenomen, waardoor de beursnotering verdween.

De route naar structureel succes moet naast goede prestaties op het veld worden bereikt met stabiele inkomsten uit sponsorcontracten. Met de grootste cryptobeurs ter wereld lijkt het hierin een perfecte partner te hebben gevonden. Voor zo’n 12 miljoen euro per jaar spelen de Romeinen met Binance op het shirt.

In samenwerking met Binance heeft de club tevens een eigen cryptomunt uitgegeven. Bezitters van deze fan tokens kunnen op deze manier invloed uitoefenen op clubbeslissingen. Ook hiermee genereert Lazio inkomsten. Aan bereik in Nederland heeft de shirtsponsor weinig, aangezien het cryptoplatform Binance zich gedwongen moest terugtrekken uit Nederland.

Echt succes blijft al een tijdje uit voor de club. Het heeft hierdoor een bescheiden marktkapitalisatie van ruim onder de 100 miljoen euro.

Grafiek Lazio Roma

Aandeleninformatie

Bedrijf: SS Lazio SpA
Symbool: SSL
ISIN: IT0003621783
Beurs: Borsa Italiana

7. Brøndby IF (BIF)

Brøndby IF doet af en toe een gooi naar de titel in de Deense competitie. Vaak moet het echter FC Kopenhagen voor zich laten, maar eens in de zoveel tijd is weer eens raak. De club is in Nederland vooral bekend van Brian en Michael Laudrup.

Een paar jaar geleden werd gefluisterd dat Red Bull de club wilde overkopen, maar vervolgens bleef het stil. Afgelopen jaar meldde Global Football Holdings van de Amerikaan David Blitzer zich als investeerder. Het bedrijf kocht ineens 50% van de aandelen, hetgeen de interesse in voetbalclubs nog maar weer eens onderstreept.

Global Football Holdings is overigens een bekende partij in Nederland. Het is namelijk ook 100% eigenaar van ADO Den Haag. Blitzer lijkt te weten hij doet, in het verleden nam hij bijvoorbeeld basketbalteam Philadelphia 76ers en ijshockeyclub New Jersey Devils over. De teams zijn sinds de overname gezamenlijk 2 miljard dollar meer waard.

Brondby IF is eigenlijk niet beurswaardig met een market cap van 25 miljoen, maar heeft zo wel toegang tot de kapitaalmarkt. Dit bleek in 2020 noodzakelijk, toen het de club door corona in moeilijkheden verkeerde.

Grafiek Brøndby IF

Aandeleninformatie

Bedrijf: Broendbyernes IF Fodbold A/S
Symbool: BYXB
ISIN: DK0010247956
Beurs: OMX Copenhagen

 

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.