Waterstof aandeel

Friedrich Vorwerk: Koopkans nu de waterstoffantasie is verdwenen?

Friedrich Vorwerk ging in maart 2021 naar de beurs, toen het beleggerssentiment en de IPO-activiteit op een historisch hoogtepunt waren. De uitgifteprijs bedroeg EUR 45 per aandeel, wat een multiple van ongeveer 2,5 EV/omzet impliceerde, wat zelfs in deze zeer optimistische tijden ambitieus leek voor een projectbedrijf. Toegegeven, Friedrich Vorwerk is actief in een trendindustrie met een aanzienlijk structureel groeipotentieel, maar anderzijds beschikt de onderneming over weinig eigen technologie en is zij blootgesteld aan de typische risico’s van elke projectactiviteit.

Sindsdien heeft de verkoop zelfs de verwachtingen voor 2022 overtroffen, aangezien de recente politieke situatie de behoefte aan energie-infrastructuurprojecten opnieuw heeft onderstreept. Wat het resultaat betreft, is het bedrijf echter ver achtergebleven bij de marktverwachtingen, zoals blijkt uit de onlangs gepubliceerde cijfers voor het vierde kwartaal van 22, waar de EBIT-marge zelfs is gedaald tot 2,6%. Dit was vooral te wijten aan de aanzienlijke stijging van de materiaalkosten, de voortdurende herstructurering van de Puhlmann-groep en capaciteitsbeperkingen op personeelsgebied, die moesten worden gecompenseerd door dure onderaannemers. Bovendien heeft de onderneming duidelijk gemaakt dat ook 2023 een uitdaging zal zijn.

Maar nu, bijna twee jaar na de beursgang, zou de huidige onrust op de markt het aandeel weer aantrekkelijk kunnen maken voor beleggers. Na een forse daling van ongeveer 75% vanaf de IPO-prijs en zelfs meer dan 80% vanaf de piek, zouden de kansen moeten opwegen tegen de risico’s op dit lage prijsniveau. Het bedrijf wordt nu verhandeld tegen weinig veeleisende multiples van ongeveer 0,5x 2023e EV/omzet en ongeveer 3,5x 2023e EV/EBITDA. Dit betekent dat beleggers het bedrijf momenteel vrij dicht bij de waarderingsniveaus van conventionele bouwbedrijven zoals bijvoorbeeld Hochtief waarderen, dat tegen ca. 4,5xEBITA 2023e wordt verhandeld, ondanks het feit dat dit soort bedrijven doorgaans met EBITDA-marges van slechts 5-6% werkt.

Friedrich Vorwerk daarentegen verwacht nog steeds een EBITDA-marge van 14% in 2023 en zelfs 15% in 2022, ondanks de genoemde problemen. Daarom zijn de waarderingspremies voor elke vorm van waterstoffantasie volledig verdwenen en zelfs omgeslagen in het tegenovergestelde. Dit moet een interessante kans zijn voor beleggers om te investeren in deze sector met zijn enorme structurele groeipotentieel, maar zonder de keerzijde van een belegging in een hype-aandeel met alle inherente risico’s.

Bedrijfsvideo

 

Over de onderneming

Friedrich Vorwerk Group SE (FVG) is een toonaangevende, volledig geïntegreerde leverancier van oplossingen voor kritische energietransformatie en transportinfrastructuur op het land in Duitsland en Europa. De groep is actief in de “midstream”-sector van de markt en ontwerpt, produceert, installeert, exploiteert en onderhoudt kritische onshore energie-infrastructuur in de gehele waardeketen. Energiebronnen zoals ruw aardgas, windenergie en zonne-energie worden omgezet in bruikbaar aardgas, elektriciteit en schone waterstof.

Deze worden vervolgens getransporteerd van de klanten van FVG, voornamelijk transmissiesysteembeheerders (TSO’s), distributiesysteembeheerders (DSO’s), energie- en industriële bedrijven, naar hun eindgebruikers. FVG levert zijn diensten aan zijn klanten zowel op basis van grote sleutelklare projecten als one-stop-shop als in verband met maatwerkprojecten voor speciale oplossingen. De groep levert ook klantendiensten voor het onderhoud, de exploitatie en de reparatie van de kritieke onshore energie-infrastructuur van haar klanten. Het bedrijf speelt zo een cruciale rol bij het veiligstellen van de energievoorziening en het mogelijk maken van de schone energietransitie in Duitsland.

Grafiek Friedrich Vorwerk Group SE

Aandeleninformatie

Bedrijf: Friedrich Vorwerk Group SE
Beurs: Xetra
Ticker: VH2
ISIN: DE000A255F11 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken. 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.