Aandeel Homes and Holiday

Interview met CEO Homes & Holiday: Vraag naar luxe vastgoed op Mallorca blijft hoog

Mallorca is al tientallen jaren een van de populairste reisbestemmingen onder Duitsers en Britten, en nu krijgen ook Noord-Amerikanen langzaam de smaak te pakken. Voor het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad “Forbes” is Mallorca zelfs de top reisbestemming voor 2023. Het Balearen eiland voert momenteel de ranglijst aan, gevolgd door Australië, Turkije, Bhutan en Fiji. Ook de regionale vastgoedmarkt zou hiervan moeten profiteren, want de toeristen van vandaag zijn vaak de kopers van vakantiewoningen van morgen. Als belegger biedt het aandeel Homes & Holiday AG een kans om van de trend te profiteren. De groep is actief op Mallorca met haar makelaarsdochter Porta Mallorquina. GBC greep deze positieve vooruitzichten aan voor een interview met bestuurslid Joachim Semrau over de gang van zaken, de strategie en de vooruitzichten.

GBC: Mijnheer Semrau, de Corona-situatie en andere externe factoren (stijging van de rente, hoge inflatie, enz.) hebben soms geleid tot een moeilijk marktklimaat voor de vastgoed- en toerismesector op de Balearen. Hoe ontwikkelt uw hoofdactiviteit – de makelaardij – zich in uw kernregio Mallorca?

De heer Semrau: De vastgoedmarkt op Mallorca en de gehele Balearen is veel stabieler dan in Duitsland. Terugkijkend hebben we van de pandemie geprofiteerd. Steeds meer mensen zien de voordelen in van een eigen woning in een van de mooiste vakantieregio’s van Europa. De vraag was navenant hoog vanaf het einde van de lock downs in 2020 en vervolgens ook in 2021. Ook de stijgende inflatie werd door velen aangegrepen om in 2022 in “concreet goud” te investeren. De sterke stijging van de rente heeft op de vastgoedmarkt op de Balearen veel minder negatieve gevolgen gehad dan in Duitsland.

GBC: Kunt u de lagere impact van de stijgende rente nader toelichten?

De heer Semrau: Financieringskosten spelen een veel kleinere rol bij vakantiewoningen – vooral in het duurdere segment. De aankoop van onroerend goed voor 1 miljoen euro en meer gebeurt voornamelijk met eigen vermogen. Beslissend voor de aankoop zijn veeleer kapitaalbehoud, materiële waarde als bescherming tegen inflatie en natuurlijk levenskwaliteit. Daarom blijft de vraag in het luxesegment hoog. Onder degenen die geïnteresseerd zijn in een vakantiehuis of een kleine finca, bespeuren wij een zekere terughoudendheid vanwege de onzekere toekomstperspectieven thuis. Maar over het geheel genomen is de situatie stabiel en een kleine pauze in de prijzen is ook goed voor de markt. Als makelaar zijn niet zozeer nieuwe recordprijzen doorslaggevend, maar het evenwicht tussen vraag en aanbod.

GBC: Forbes magazine heeft Mallorca nu genoemd als de top reisbestemming in 2023 en er is nu ook een non-stop vlucht tussen Mallorca en New York. Verwacht u dat dit Mallorca nog een sterke impuls zal geven?

De heer Semrau: Dat is in ieder geval positief. Enerzijds toont het de internationale aantrekkingskracht van Mallorca. Het eiland biedt een unieke mix van levenskwaliteit, van de stranden tot het culturele aanbod en een uitstekende infrastructuur. En dit is vanuit vrijwel elke Europese metropool binnen vier uur per vliegtuig te bereiken. De non-stop vluchten vanuit New York – en binnenkort waarschijnlijk ook Chicago – brengen nieuwe toeristen en ik weet zeker dat velen verliefd zullen worden op het eiland en een woning zullen kopen.

GBC: In de eerste helft van 2022 kon u zowel de omzet als de winst aanzienlijk verhogen. In het licht van deze positieve bedrijfsontwikkeling hebt u uw gepubliceerde guidance (stijging van omzet en winst) bevestigd. Kunt u ons al iets vertellen over het boekjaar 2022?

De heer Semrau: Ondanks de beschreven vertraging van de vraag – van een recordniveau – in het laaggeprijsde segment, zal de tweede helft van het jaar zwakker zijn dan de eerste zes maanden, maar over het geheel genomen zou 2022 een goed jaar moeten zijn geweest voor Homes & Holiday. Wij zijn voor het tweede jaar op rij winstgevend, wat de duurzaamheid van ons bedrijfsmodel aantoont. Wij zijn ook optimistisch over 2023. Sommige notarisafspraken zijn uitgesteld tot begin 2023.

GBC: Uw franchisenetwerk in Mallorca is in het verleden geherstructureerd en uitgebreid. Hoe staat u er momenteel voor met uw partnernetwerk en welke nieuwe regio’s of verkooplocaties zijn toegevoegd?

De heer Semrau: Wij zijn uitstekend gepositioneerd op Mallorca met ons team van agenten en acht vastgoedwinkels. Dit werd ook bevestigd door een recent plaatselijk onderzoek. Volgens het onderzoek behoren wij en Porta Mallorquina tot de drie bekendste makelaars van het eiland. Op internet hebben we al jaren de grootste zichtbaarheid, vooral met onze Duitse site. We hebben nog wat in te halen op Menorca en Ibiza. Daar werken we aan.

GBC: Homes & Holiday volgt over het algemeen een op groei gerichte bedrijfsstrategie. Onlangs hebt u aangegeven dat u zich in de makelaardij meer gaat richten op de duurdere vastgoedsegmenten. Kunt u tegen deze achtergrond de huidige strategische focus van uw bedrijf toelichten?

De heer Semrau: De Balearen blijven onze focus voor de nabije toekomst en de lokale makelaardij blijft groeimogelijkheden bieden – in alle prijssegmenten, ook al is er momenteel een trend naar meer luxe. Verder is uitbreiding naar de Canarische Eilanden of de Spaanse Middellandse-Zeekust in principe een optie. Maar we kunnen ook diversifiëren op Mallorca. We zouden bijvoorbeeld zelf één of twee luxe woningen kunnen ontwikkelen.

Wij hebben altijd toegang tot aantrekkelijke panden en weten waar vraag naar is. Moderne luxe woningen met de nieuwste technische uitrusting zijn zeldzaam op Mallorca en de marges in dit segment lopen ver in de dubbele cijfers. Door onze decennialange lokale aanwezigheid beschikken wij zeker over het lokale netwerk om dergelijke projecten te realiseren.

GBC: Tot slot, wat kunnen beleggers verwachten van Ho mes & Holiday in het lopende boekjaar 2023? Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

De heer Semrau: Wij gaan het nieuwe jaar in met slanke structuren, een sterk team en een goed gevulde pijplijn. Er valt nog steeds veel te zeggen voor het kopen van een woning op de Balearen en de algemene economische situatie lijkt te versoepelen met een afnemende inflatie, een te verwachten einde van de rentecyclus en dalende energieprijzen. Als dit zo doorgaat, zouden aankoopbeslissingen ook weer sneller moeten worden genomen. Onze makelaars melden momenteel een aangenaam hoge vraag in het Luxe-segment. Wij zullen waarschijnlijk een prognose voor het lopende jaar publiceren bij de jaarrekening van 2022.

GBC: Mijnheer Semrau, hartelijk dank voor het interview.

Grafiek Homes & Holiday AG

Aandeleninformatie

Bedrijf: Homes & Holiday AG
Ticker: HHHA
Beurs: Xetra
ISIN: DE000A3E5E63 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met GBC AGGBC AG is een bankonafhankelijk Duits investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Op zoek naar de volgende Tesla of Apple?

Ontvang iedere week een overzicht van kansrijke small cap aandelen