Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht april: Speelt de FED blufpoker?

De maand april stond vooral in het teken van inflatie en de rente. De rente liep ineens wel heel hard op, waardoor de schrik op de markten er flink in zat en aandelen fors daalden. Op dit soort momenten zie je dat de waan van de dag regeert. Beleggers die in december nog riepen dat je vol in de beurs dient te stappen, pretenderen vandaag dat we aan de vooravond staan van een lange periode van oplopende rentes met een meerjarige bearmarket tot gevolg.

us10yr
Flinke stijging rente in dalende trend

Zoals we in de vorige maanden ook schreven, gaan we ervanuit dat dit anders is. De oplopende rente is het resultaat van een uit de hand gelopen inflatie, waarvan de piek waarschijnlijk steeds dichterbij komt. Dit duidt op zijn beurt op een afkoelende economie, wat de renteverhogingen een halt toe zou moeten roepen.

Verschillende soorten inflatie

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar de inflatie vandaan komt. In de Verenigde Staten ziet de inflatie er namelijk heel anders uit dan in Europa. De kerninflatie (inflatie minus energie- en voedselprijzen) is namelijk een stuk hoger dan in Europa. In Europa is de inflatie vooral het resultaat van energieprijzen, terwijl in de V.S. producten en diensten juist voor het grootste deel van de inflatie zorgen.

Dit laatste is het resultaat van sneller verhoogde lonen in de V.S. door krapte op de arbeidsmarkt. Dit vergroot de kans op de beruchte loon-prijsspiraal. In dit geval stijgen de loonkosten, deze worden vervolgens weer doorberekend in de verkoopprijzen, waardoor er opnieuw om loonverhogingen wordt gevraagd.

In Europa hangt de vlag er anders bij, de inflatie komt vooral voort uit de hard opgelopen grondstofprijzen. Om de verschillen tussen de V.S. en de EU aan te geven: Van de 8,5% inflatie, is de kerninflatie (dus uit producten en diensten 6,5%) in Europa is van de 7,5% “slechts” 3% kerninflatie.

Verklaring ander beleid centrale banken

Het verschil in de samenstelling van de inflatie verklaart dan ook het verschil in beleid tussen de Europese Centrale bank en de FED (Amerikaanse centrale bank). Aan alles voel je dat de Europese Centrale Bank de rente, ondanks de inflatie, liever niet teveel wil verhogen uit angst om de economie af te knijpen. Hoewel de inflatie in Europa natuurlijk ook flink uit de klauwen is gelopen, achten we de kans groot dat we rond de piek zitten.

We weten immers dat 5,5% van de 8,5% inflatie in Europa afkomstig is vanuit hoge grondstofprijzen. In onderstaande grafiek zien we dat deze in maart eigenlijk allemaal hebben gepiekt, om vervolgens terug te zakken naar lagere, maar nog steeds relatief hoge niveaus. Een uitzondering is de prijs van Natural Gas (lichtblauw), waar Rusland de reden van is.

Hoge grondstofprijzen hebben uiteindelijk een remmende werking op de economie, wat dus deflatoir werkt. Dit zou de komende maanden de kerninflatie de kop in moeten drukken. Waarschijnlijk gaan we nog lange tijd inflatie zien, maar wel in beperktere mate. Hier passen prima een paar kleine renteverhogingen bij, maar veel zal het niet zijn waardoor het klimaat positief blijft voor aandelen.

De FED kiest bewust de overdrijving

In de V.S. is de situatie dus anders. De Amerikaanse economie is door het ruimhartige beleid nog meer op tilt geslagen, dan in Europa. De kerninflatie is hier zorgwekkender en een stuk hoger.

Door deze afwijkende situatie maakt de FED er dan ook geen geheim van de begonnen reeks met renteverhogingen in rap tempo voort te willen zetten. Sterker nog, het schreeuwde het deze maand nog net niet van de daken. Hier schrokken de markten behoorlijk van, wat leidde tot lagere beurskoersen. Inmiddels heeft de markt in korte tijd maar liefst 9 tot 12 renteverhogingen ingeprijsd.

De plotselinge ommezwaai van zeer voorzichtig naar een strak beleid heeft volgens veel analisten wat weg van paniek. Wij hebben juist het idee dat de FED hier bewust de overdrijving kiest. De FED dient in dit geval overtuigend over te komen, anders geloven de markten het niet. We kunnen stellen dat dit goed is gelukt.

FED kiest de juiste strategie

Hoewel we bij Pennywatch vaak kritisch zijn op het beleid, denken we dat dit momenteel inderdaad de juiste strategie is. Waarom? Allereerst dient de FED munitie op te bouwen voor als de economie weer afkoelt, dit doet het door de rente in stapjes te verhogen maar ook door het beeld te schetsen dat er een langer dan werkelijke reeks van renteverhogingen aankomt. Door dit beeld te schetsen heeft de FED slechts met woorden extra munitie gecreëerd om de markten te stimuleren.

Ten tweede is er, anders dan in Europa, een hoger risico op de gevreesde loon-prijsspiraal die we kennen uit de jaren 70. Mochten we dit fenomeen inderdaad opnieuw meemaken, dan hebben de markten de renteverhogingen al ingeprijsd en kan de rente worden verhoogd zonder de markten te verstoren. Kortom, de pijn is dan vooraf al genomen.

Reële rente blijft negatief

Hoe dan ook, in alle scenario’s blijven we te maken houden met een sterk negatieve reële rente (rente gecorrigeerd met inflatie). De oplopende rente biedt door de hoge inflatie een schijnalternatief en cash geeft tevens een negatief rendement. Kortom, er is nog steeds geen alternatief voor aandelen.

Wanneer we iets verder vooruitkijken, zien we dan ook geen reden om ons druk te maken. Correcties als deze horen erbij, al zijn deze niet leuk voor beleggers. Als we kijken wat er momenteel allemaal speelt, dan valt het op zich best mee. Als we de NASDAQ-100, die inmiddels steeds meer leidend is voor de markten, erbij pakken.

Afhankelijk van de samenstelling van de portefeuille kan er gevoelsmatig wel sprake zijn van een crash. Vooral onder technologieaandelen die nog geen winst maken zijn dalingen van  70-80% vanaf de top geen uitzondering. Wanneer we naar de NASDAQ-100 kijken, dan zien we dat we dat hier inmiddels bijna 23% vanaf is. In 2019 zagen we een soortgelijke daling.

nasdaq-grafiek

Onze beleggingen in penny stocks

Met Pennywatch Premium beleggen we niet in aandelen die in deze index noteren, maar we zijn met onze penny stocks wel sterk afhankelijk van het sentiment op de beurs. Onze portefeuilles waren deze maand dan ook niet immuun voor het geweld op de beurs. We namen deze maand geen winsten.

Voor onze voorbeeldportefeuilles hanteren we een contraire strategie, waardoor we deze maand maar liefst 3 aandelen aan/bijkochten. We verdubbelden onze positie in een bedrijf dat bioplastic produceert en kochten 2 penny stocks aan in de sector biotechnologie die fors onder de kaspositie noteren.

Verder zitten we midden in het cijferseizoen en kwamen een aantal van de bedrijven in onze voorbeeldportefeuilles met cijfers. We keken vooral uit naar de cijfers van de grootste positie in onze portefeuille (Een Britse Holding) die we vorige maand nog bijkochten. Zoals verwacht waren de cijfers zeer sterk. De omzet steeg met 94% en de EBIT steeg met 224%. Een koersreactie bleef echter uit, waardoor de sterke onderwaardering in stand blijft. We komen later terug met een update.

Overzicht aankopen portefeuilles

We kochten deze maand 3 penny stocks aan/bij.

Algemene portefeuille:   

Een bioplastic bedrijf   

Biotechportefeuille:

Catalyst Biosciences (CBIO)
Een biotechaandeel

Waarom zijn sommige penny stocks niet zichtbaar?

Dit maandoverzicht werd eerder verstuurd naar de leden van Pennywatch Premium. In deze update zijn sommige delen weggelaten of gemaskeerd.

Vanaf slechts 7,45 per maand ontvang je wekelijks kooptips, analyses en inzichten van penny stocks. De rendementen worden bijgehouden in onze portefeuilles, waarvan alle transacties 24/7 inzichtelijk zijn.

Meld je nu aan en bespaar tot 53% op Pennywatch Premium

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.