Een belangrijk evenement in de maand augustus was het jaarlijkse uitje voor centrale bankiers in Jackson Hole. Jackson Hole is een luxe resort gelegen in de Rocky Mountains waar centrale bankiers sinds de jaren 80 bij elkaar komen. Vorig jaar werd de bijeenkomst virtueel gehouden, maar dit jaar kregen de bankiers weer de mogelijkheid om tijdens een bergwandeling of het vissen van gedachten te wisselen. De ogen waren afgelopen vrijdag vooral gericht op FED-voorzitter Jerome Powell.
FED niet serieus genomen door de markten
Het losse beleid van de FED tijdens de pandemie heeft zoals bekend gezorgd voor een uit de klauwen gelopen inflatie. Vervolgens dienden alle zeilen te worden bijgezet om deze inflatie weer te beteugelen. Afgelopen half jaar werd de rente daarom flink verhoogd. De basisrente is in minder dan een half jaar tijd opgetrokken van 0,25% naar 2,5%. Het agressieve beleid had een flinke correctie voor aandelen tot gevolg, maar sinds halverwege juni werd een zomerrally ingezet.
Deze rally werd ingezet op signalen uit de markt dat de inflatie terugloopt en we op een recessie afstevenen. In een gezonde situatie is dit laatste geen goed nieuws, maar het beleid van de afgelopen 20 jaar leert ons dat een terugvallende economie doorgaans wordt beantwoord met renteverlagingen om deze vervolgens weer aan te jagen. De FED heeft deze woorden nog niet in de mond genomen, maar de markt denkt al te weten wat de centrale bank gaat doen. Markten kijken vooruit en komen tot de conclusie dat dit goed is voor aandelen. Een recessie is weliswaar niet goed voor de bedrijfswinsten, maar het positieve effect van een lagere rente weegt in de meeste gevallen zwaarder op waarderingen van aandelen.
Hieruit blijkt dat de FED niet meer serieus wordt genomen door de markten. De markt zegt eigenlijk: “jullie kunnen wel schreeuwen, maar we geloven je toch niet”. De gedachte van de markt is overigens volkomen terecht. Bovendien heeft de FED flink aan geloofwaardigheid verloren. Ken je nog de mop van de inflatie, die tijdelijk zou zijn?
FED nog niet gerust
Het gebrek aan geloofwaardigheid was afgelopen vrijdag reden voor Powell om de markten weer even met beide benen op de grond te zetten. Dit lukte behoorlijk. In een korte speech gaf de FED-voorzitter aan dat hij onverminderd doorgaat met het bestrijden van inflatie. Het zette de NASDAQ in bijna één rode streep 4% lager. Ook deze week ligt de beurs slecht.
Om de geloofwaardigheid nog even een beetje aan te dikken, bereidde de FED de markt voorzichtig voor op een eventueel rentetarief van 4% aan het eind van het jaar. Dit zou betekenen dat de volgende stap 0,75% is en dat deze kan worden opgevolgd door nog 2 stappen van 0,5%.
De gedachte achter de agressieve toon van de FED
We denken te snappen waarom de FED opnieuw een agressieve toon kiest. De inflatie loopt er langzaam uit en dit zal zich naar alle waarschijnlijkheid doorzetten. Toch is de inflatie nog steeds op een dusdanig hoog niveau dat de FED er niet gerust op is. Het grootste risico op inflatie zijn de markten zelf.
We noemen zomaar een paar voorbeelden. Wanneer aandelen weer massaal gekocht worden, nemen rendementen van beleggers en multiples van bedrijven toe, waardoor er weer meer geïnvesteerd kan worden. Een toenemende vraag naar bedrijfsobligaties zorgt ervoor dat bedrijven goedkoper kunnen lenen, waardoor investeringen nog verder toenemen. Zo kan het vliegwiel zomaar weer gaan draaien.
Dit is juist wat de FED niet wil. De rem moet op korte termijn op de economie, totdat het glashelder is dat de geest die inflatie heet weer echt terug in de fles is. Het risico bestaat echter dat het remmende beleid weer doorslaat naar de andere kant, wat tot een diepe recessie leidt. Dit zou er vervolgens toe kunnen leiden dat de FED in sneller tempo de rente moet verlagen dan het oorspronkelijk van plan was. Hierdoor ontstaat het effect van een wip-wap waarbij de FED achter de feiten aan blijft lopen.
We gaan er vanuit dat de FED dit wil voorkomen en verwachten dan ook dat de toon snel gematigd worden. Voor het geval dat zitten de eventuele eerder genoemde rentestappen alvast in de toolbox, maar in de praktijk verwachten we dat dit niet zover gaat komen. Bij Pennywatch luiden we de bel vaak net even te vroeg, maar we koersen af op de nadagen van het remmende beleid.
Grote problemen Europa
Dan hebben we ook nog Europa. De problemen in Europa zijn groot, misschien wel veel groter dan de doorsnee burger beseft. Dit heeft grotendeels te maken met een dramatisch politiek en monetair beleid, waardoor Europa strategisch uiterst kwetsbaar blijkt. We kunnen deze twee in één adem noemen, aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) zich steeds meer ontpopt als politiek orgaan. Dit terwijl een centrale bank onafhankelijk dient te zijn.
Het beleid lijkt te worden gevoerd met de beste bedoelingen, maar de uitkomst ervan is verwoestend. De aanzienlijke risico’s in de energievoorziening bleken bizar genoeg niet afgedekt, de koopkracht daalt in rap tempo en de Euro handelt inmiddels in pariteit met de dollar. Onze valuta was in de maand augustus op sommige momenten zelfs even minder waard.

Net als de FED zit de ECB ook klem, maar dan in de overtreffende trap. De koopkracht daalt, maar de de Europese Centrale Bank moet de burgers waarschijnlijk nog meer pijn laten lijden. Hoewel ze eigenlijk niet willen, moet de rente omhoog om de kelderende euro een halt toe te roepen. De zwakke euro zorgt er namelijk voor dat er meer euro’s moeten worden betaald om dure grondstoffen als olie en gas te kopen. Deze worden namelijk afgerekend in dollars. Op deze manier wordt inflatie geïmporteerd. Met de winter voor de deur, is een verdere verzwakking van de munt een serieuze bedreiging voor Europa.
Beursvooruitzichten
September is historisch gezien een slechte maand. De beurspreuk “Remember to come back, in September” klinkt leuk, maar snijdt geen hout. Onderzoeken tonen juist aan dat oktober een betere maand is om terug te keren. De voorspellende waarde van deze onderzoeken valt echter in twijfel te trekken.
Ondanks de tik terug van de beurzen, die afgelopen vrijdag werd ingezet hebben we alsnog een flink herstel gezien vanaf halverwege juni. De vraag is of dit in september doorgezet kan worden. We dienen hiervoor naar de V.S. te kijken als leidende economie. Hoewel de schrik er momenteel weer even inzit, denken we dat de reactie van de markten overtrokken is. Bovendien verwachten we dat economische data in september zullen uitwijzen dat inflatie verder terugloopt. Cijfers die dit beeld bevestigen, zullen zorgen voor verdere opluchting in de markten. Hoewel het de komende week nog volatiel kan zijn, durven we voorzichtig omhoog te kijken.
Portefeuille
De twee aankopen die we in juli deden presteren goed met een rendement in de dubbele cijfers. In de maand augustus bleven we qua transacties even aan de zijlijn, maar we zaten niet stil. Met onze grootste biotechpositie, raakten we verwikkeld in een proxy fight met een activistische aandeelhouder. Onze investering is inmiddels verdubbeld, omdat we vroegtijdig opmerkten dat het bedrijf geliquideerd zou worden. De activistische aandeelhouder probeerde dit op het laatste moment te voorkomen.
We doken in de materie en concludeerden dat de kans hierop niet groot zou zijn. Dit bleek verderop in de maand inderdaad het geval te zijn, de activistische aandeelhouder trok zich terug en nog deze maand zien we een forse cashuitkering tegemoet. We verzilveren hierdoor automatisch een deel van een meer dan 100% winst.
Een ander biotechaandeel in onze portefeuille dat flink steeg was Pharming Group. Het aandeel liet de afgelopen tijd een flinke rally zien. Dit heeft te maken met een steeds dichterbij komende datum voor de eventuele goedkeuring van kandidaat-geneesmiddel Leniolisib. We zetten het aandeel na een nieuwe analyse op houden.
Bij een Amerikaanse penny stock die zich bezig houdt met CO2-reductie zagen we meer dan de opgedane koerswinst van de afgelopen 2 jaar verdampen. Het bedrijf kondigde een fusie aan die waardevernietigend blijkt voor aandeelhouders. We vragen ons echter af of de deal wel doorgang gaat vinden. Dit beeld wordt versterkt door een ingeschakeld advocatenkantoor die het fusievoorstel op no cure no pay basis gaat onderzoeken. We rekenden opnieuw aan het aandeel en kwamen tot de conclusie dat we de stukken vast moeten houden.
Verder breidden we onze watchlist opnieuw uit met analyses van onze partners. Voor september verwachten we een aantal wijzigingen aan te brengen in onze portefeuilles.
Ontvang toegang tot onze portefeuilles, kooptips, analyses en inzichten vanaf 3,63 per week!
In het maandoverzicht zijn sommige onderdelen gemaskeerd. Met een Premium lidmaatschap ontvang je toegang tot alle onderdelen, waaronder de portefeuilles, kooptips, analyses, inzichten en meer!
Klik op onderstaande link om jezelf direct toegang te verschaffen voor omgerekend slechts 3,63 per week!
Klik hier om jezelf direct toegang te verschaffen
Wat vond je van dit artikel?
Your page rank: