Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht: Bodem gezet, maar eindejaarrally niet waarschijnlijk; 126% winst na overname + 2 nieuwe aankopen

November is alweer voorbij, en dat betekent dat de laatste handelsmaand van het jaar van start is gegaan. Deze maand kent een verminderd aantal handelsdagen en de volumes nemen richting het einde van het jaar doorgaans af.

Terwijl de beurzen begin vorige maand flink in het rood zakten, schreven we vorige maand al dat dit waarschijnlijk van tijdelijke aard zou zijn. We verwachtten kalmere beurzen en dit gebeurde dan ook. De lager dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers brachten zelfs een kleine rally op gang, waardoor de meeste indices inmiddels weer ruim boven de lows uit oktober noteren.

Powell stuwt beurzen verder

Het sterk verbeterde sentiment werd woensdag nogmaals gestuwd door  FED-voorzitter Jerome Powell. Eigenlijk zei hij wat we al wisten. De voet gaat van het gaspedaal qua renteverhogingen. Powell zaaide vorige maand nog twijfel met zijn speech, maar hintte en bevestigde daarmee eigenlijk dat er in december slechts een half procent bij komt. De markt nam dit voor waarheid aan, en dit is terecht. Hinten en vervolgens niet doen, zou namelijk onnodig destructief werken.

Doordat de markten de bevestiging kregen van wat deze eigenlijk al dachten, maar blijkbaar niet durfden te geloven namen de lange rentes een duik. Uit de reactie kunnen we stellen dat de FED hiermee een groot deel van de eerder afgebrokkelde geloofwaardigheid heeft teruggewonnen. Efficiënt zoals de markt is, had dit direct invloed op aandelen. Voornamelijk Amerikaanse technologie-aandelen spoten omhoog. Dit komt, omdat toekomstige winsten over een lange periode door rentedalingen plots ineens weer fors meer waard worden. Bijgevolg hiervan is dat de nog steeds sterke dollar nog eens wat verder afkoelde.

Dollar koelt verder af

Sinds de low in 2021 heeft de dollar zich ontpopt als belangrijkste vluchthaven, waardoor het op korte termijn de beste hedge tegen inflatie is gebleken. In tegenstelling tot edelmetalen. Hier kregen we de afgelopen maand veel vragen over. Sinds ongeveer q2 van dit jaar deden edelmetalen het slecht. Nu de dollar weer wat afkoelt, trekken de prijzen weer razendsnel aan waardoor de koersdalingen voor dit jaar volledig zijn goedgemaakt. Dit geldt (deels) overigens ook voor veel andere grondstoffen. Voor een vervolg van de rally lijkt echter een verder afzwakkende dollar nodig, dit zien we op korte termijn niet gebeuren. Op lange termijn volgen edelmetalen zoals goud en zilver de inflatie, waardoor het wel degelijk een goede hedge zal blijken.

Manisch depressieve patiënt heeft zicht op herstel

Afgelopen jaar hebben we de beurs vaak vergeleken met een manisch depressieve patiënt. De depressieve en manische periodes van dit jaar worden goed weergegeven wanneer we de Fear & Greed index in een tijdlijn plaatsen. Perioden van extreme angst werden afgewisseld met periodes van hebzucht. De afgelopen maand leek de beurs weer in een manie te zitten, waardoor voorzichtigheid geboden is.

Toch lijkt het er steeds meer op dat de patiënt herstellende is. Dit is niet gek, er is de afgelopen tijd natuurlijk wel heel veel aan de hand geweest op de beurs. Het resulteerde in dichte mist voor beleggers, waardoor beleggers simpelweg niet goed wisten wat te doen. Er is nog steeds veel aan de hand, maar de mist trekt langzaam weer op. Tenminste, mogelijk scenario’s kunnen gemakkelijker worden geschetst. Als beleggers weer een stip aan de horizon kunnen zetten is dit prettig. De overdrijvingen in de markt zouden hierdoor minder moeten worden.

Verwachtingen beurs, geen eindejaarsrally

Toch moeten we de vlag niet te snel uitsteken. Het is momenteel de waan van de dag die regeert op de beurs. Dit zal ook nooit veranderen. Analisten en kranten spraken een maand geleden nog over fors lagere koersen. De afgelopen dagen spreken ze veelvuldig over een eindejaarsrally die in het verschiet zou liggen.

Bij Pennywatch denken we dat de ruimte omhoog richting het eind van het jaar beperkt is. Een eindejaarsrally is niet logisch. We denken dat we momenteel rond een gezond niveau handelen, maar een klein dipje sluiten we niet uit. De waarderingen zijn weer wat opgelopen, en voor een verdere stijging zijn sterke bedrijfscijfers noodzakelijk. Hier schuilt een risico in. Het zou namelijk best eens kunnen dat deze te hoog worden ingeschat door analisten.

Van een bear market rally is wat ons betreft echter ook geen sprake. De neerwaartse kracht van renteverhogingen zijn we straks kwijt, waardoor we ervanuit kunnen gaan dat er een bodem is gezet. De lows van oktober gaan we waarschijnlijk niet meer terug zien. Met een langere horizon kunnen we dus wel degelijk omhoog kijken.

Waarom moeten we op korte termijn niet te optimistisch zijn?

Hoewel de inflatie afneemt, is deze nog steeds hoog en in Europa komt hier nog eens een energiecrisis bovenop. De winter kan voor grote problemen zorgen in de Europese economie. De beurzen kijken dan wel vooruit, maar bedrijven kunnen op korte termijn wel degelijk hard geraakt worden. De vraag is, of dit allemaal volledig is ingeprijsd. De waarderingen in Europa zijn dan ook terecht lager dan Amerikaanse aandelen.

Door de renteontwikkelingen is de dollar wat verder afgezwakt en dit geeft in veel markten verlichting. Zo ook op ons continent. De euro handelt momenteel rond de 1,05, waar we in september nog 0,95 zagen. Dit is prettig en noodzakelijk om inflatie in te dammen. De inflatie noteert nog steeds in de dubbele cijfers, dit is nog steeds zorgwekkend.

In de combinatie van de inflatie, de zwakke euro en de winter (met oog op levering energie) schuilt nog steeds een groot gevaar. De ingestelde prijsplafonds zijn een goed politiek statement, maar vanuit economisch oogpunt dit kan zomaar eens een extra ingrediënt in een giftige cocktail blijken. Een eventueel wegzakkende euro in combinatie moet hogere energieprijzen zorgt ervoor dat er meer inflatie geïmporteerd wordt. Een glijdende schaal is hierdoor mogelijk.

Als we naar Europa kijken en bijvoorbeeld de Stoxx600 als benchmark nemen, dan zijn Europese aandelen met een P/E van 12 fors goedkoper geprijsd dan het langjarig gemiddelde van ~14,5. Gezien bovenstaande is dit wat ons betreft terecht. Het bevestigt eigenlijk onze gedachte. Gezien de risico’s is de upside beperkt, maar gezien de lagere waarderingen zit er ook al veel in de koersen. Halverwege de winter kunnen we eens verder kijken.

In de Verenigde Staten zijn de problemen minder groot. Er is geen oorlog op het continent, de inflatie loopt eruit en toch ligt de economie er nog sterk bij. Dit wordt echter ook gereflecteerd in de koersen met een P/E van 17. Een eerlijke waardering wat ons betreft, maar een hogere multiple op korte termijn lijkt niet logisch.

Portefeuille: 2 nieuwe aankopen + 126% rendement na overname

Hoewel er op korte termijn nog wel wat risico’s zijn, ziet het door het verwachte mildere beleid van centrale banken weer wat beter uit voor aandelen. Zoals eerder gezegd verwachten we dat de lows achter ons liggen en we verwachtten de komende maanden dan ook weer wat vaker op de koopknop te drukken. Deze maand deden we dit twee keer.

We kochten twee nieuwe penny stocks aan. Het aandeel Unidevice laat sinds de aankoop al een mooie 10% koerswinst zien. De aankoop BHB Brauholding die we vorige week aankochten, daalde licht. Dit zegt overigens allemaal niet zoveel. Wanneer we een aankoop voor onze voorbeeldportefeuille doen, doen we dit met een horizon van 3 tot 5 jaar.

In de biotechportefeuille zagen we een overname van Opiant Pharmaceuticals. Dit gaat zo goed als zeker door, waardoor we een dikke 126% rendement in de tas hebben. We denken dat er zelfs nog iets meer in het vat zit, maar verwachten de stukken op korte termijn te verkopen. Een risicovol biotechnologieaandeel dat we eigenlijk licht wilden bijkopen deze week is Check-Cap. De koers steeg de dag na onze publicatie (met als trigger de Q3 resultaten) echter kortstondig met 25%. We overwegen alsnog te kopen, maar blijven nog even aan de zijlijn.

Nu het strakkere beleid van de centrale banken er weer wat meer vanaf gaat, is een logische gedachte dat er weer meer geld zal vloeien naar mid- en smallcap aandelen. In combinatie met de kwaliteit van onze voorbeeldportefeuilles verwachten we dan ook dat deze bovengemiddeld zullen presteren. De afgelopen maand was hier een goed voorbeeld van.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.