Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht mei: De bodembel, inflatiepiek, aankoop cryptoaandeel en 234% stijging biotechaandeel

Eigenlijk heerste er de eerste 3 weken van mei nog flinke onrust op de beurzen. Begin dit jaar riepen analisten nog in koor dat het grootste risico voor 2022 was om niet te gaan beleggen. Afgelopen maanden draaiden diezelfde analisten om als een blad aan een boom en riepen ze precies het tegenovergestelde. Het handjevol analisten dat nog wel positief gestemd was, stelde de mening deze maand ook bij en voegden zich in het kamp van de sombere beren.

Reden voor de aanhoudende somberheid was de angst dat de FED de rente sneller dan verwacht zou gaan verhogen als gevolg van een nog verder uit de hand lopende inflatie. Wat we de afgelopen maanden zien is van alle tijden. Bij stijgende beurzen groeien de bomen tot aan de hemel, en in het geval van een stevige correctie ziet de toekomst er ineens erg droevig uit. We krijgen bij Pennywatch het idee dat we, ondanks flinke dalingen in de portefeuille, als enige partij nog rooskleurig naar de beurzen kijken.

De bodembel?

In het afgelopen maandoverzicht gingen we wat dieper in op de inflatie en de strategie van de FED. We concludeerden dat de kans groot is dat de inflatie rond zijn piek zit. Dit heeft tot gevolg dat de rente niet heel veel sneller meer omhoog kan. We concludeerden dan ook dat de FED blufpoker speelt, wat tot opluchting zou moeten leiden op de beurzen.

Eigenlijk kwam deze maand alles wat we in het vorige maandoverzicht schreven bij elkaar. We zagen we al vrij vroeg in de maand een duidelijk omkeersignaal. Na een enorme rally sinds eind vorig jaar piekte de 10-jaarsrente op 3,2% en deze zakte vervolgens flink terug naar 2,8% zoals te zien in onderstaande grafiek.

Dit wijst erop dat de markt ervanuit gaat dat de rente op lange termijn uiteindelijk weer omlaag zal gaan. Opmerkelijk genoeg zakte de beurs nog even door, een teken dat de angst er goed in zat. In onderstaande grafiek zie je de 10jaars-rente (blauw) tegenover de Nasdaq-100 (oranje). We zien dat de index sinds eind vorig jaar tegenovergesteld beweegt aan de oplopende rente.

Het echte omkeerpunt was pas vorige week toen de notulen van de FED werden vrijgegeven. Hierin zagen we opnieuw dappere teksten over versnelde renteverhogingen, maar de markt had dit inmiddels al ruimschoots ingeprijsd. Er was niets nieuws onder de zon, waardoor de beurs tegen de woorden van de FED in juist steeg.

Inflatie lijkt te hebben gepiekt

Een dag later kwamen de Amerikaanse PCE-inflatiecijfers uit. Deze cijfers geven vooral een goed zicht op de belangrijke kerninflatie waar we het vorige maand over hadden. Deze kwam vorige maand uit op 5,2%, maar daalde in april naar 4,9%. Dit was opnieuw een signaal waaruit blijkt dat de inflatie inderdaad op zijn piek is geweest.

Het bericht was de bevestiging voor de markten om de weg omhoog te vervolgen. Het sentiment verbeterde nog meer doordat corona onder controle lijkt in China. De lockdowns worden opgeheven, waardoor problemen in de aanvoerketen in ieder geval niet verder verergeren.

Hoe nu verder?

We zijn er nog niet, maar de signalen dat inflatie heeft gepiekt (en dus ook de lange rente) zien er goed uit. Inflatie blijft de komende maanden waarschijnlijk een belangrijk thema, maar we zullen zien dat dit steeds meer naar de achtergrond zal verdwijnen. De beurs zou echter de beurs niet zijn, als er niets anders is om ons druk over te maken. Vanuit een zwaar oververhitte economie, zijn er inmiddels zorgen over een recessie.

Hierdoor zagen we opnieuw de ongezonde situatie van de jaren voor corona, waarbij de beurs steeg op negatief economisch nieuws. De algemene gedachte hierachter is dat stimulering van centrale banken hierdoor noodzakelijk is, wat uiteindelijk goed is voor de koersen van aandelen. Afgelopen maand schreven we dat de FED een spelletje blufpoker speelt. De komende maanden zal waarschijnlijk blijken dat dit inderdaad het geval is, wat extra opluchting voor de beurzen tot gevolg zal hebben.

Terug naar af

Eigenlijk kunnen we dus langzaam maar zeker stellen dat we terug naar af gaan. De problemen die voor corona speelden zijn logischerwijs niet verdwenen door de grote gratis-geldshow van centrale banken en zullen opnieuw opdoemen. De inflatie die volgens de centrale banken aanvankelijk slechts “temporary” zal zijn, bleek minder tijdelijk. Voor het verkrappende beleid zal het woord “temporary” wel gelden al wordt dit nu nog niet uitgesproken.

Een dalende rente sinds de jaren 80. We verwachten dat er slechts sprake is van een tijdelijke opleving die voortkomt uit inflatie.

Waar de markten de afgelopen maanden in de waan waren dat de rente alleen nog maar omhoog kan, zien wij het al lange tijd anders. Afhankelijk van hoelang de inflatie hoog blijft, zal de rente weer langzaam richting 0 kruipen. De kans is dan ook groot dat we vanaf hier zullen terugkijken op slechts een korte opleving in de rente, voortgekomen uit een uit de hand gelopen inflatie.

Wat betekent dit voor de beurzen?

De afgelopen week zagen we weer wat ontspanning op de beurzen. We voorzien voor komende maand een verbetering van het sentiment. Hieruit zal blijken dat er slechts sprake was van een stevige en noodzakelijke correctie op een beurs die afgelopen twee jaar erg hard is gestegen. De geldstromen die de correctie veroorzaakten en veelal naar veilige staatsobligaties en grondstoffen stroomden, zullen door een dalende rente en afkoelende economie grotendeels weer gealloceerd worden in aandelen met stijgende koersen tot gevolg.

Het grootste risico die verdere stijgingen kunnen dwarsbomen is nog steeds de inflatie. Hoewel de signalen positief zijn dat inflatie heeft gepiekt en bovengenoemd scenario het meest waarschijnlijk is, zijn we er nog niet. Mocht de inflatie opnieuw toch hardnekkiger blijken dan gedacht, zullen de beurzen nog even onder druk blijven liggen. We vermoeden echter dat de komende weken het averechtse zullen bewijzen.

Aankoop crypto penny stock

De eerste weken van mei waren ronduit slecht voor de portefeuilles. De verkopen van de brede beurs hielden aan, waardoor veel penny stocks in onze portefeuilles mee zakten. Niet alleen de aandelenbeurzen liggen slecht sinds november, ook in de cryptomarkt was van alles aan de hand. Bitcoin leverde sinds de top in november vorig jaar meer dan 50% in en veel altcoins hebben soms zelfs meer dan 80% van hun waarde ingeleverd.

Om van de onrust in de markt te profiteren kochten we deze maand een cryptoaandeel bij. Dit bedrijf is actief in het mijnen van Bitcoin. Eerder stelden we hierop al een winst van 189,14% veilig, maar sindsdien is het weer flink teruggezakt. De timing is tot dusver gelukkig. Het aandeel is door de grote Bitcoinvoorraad die het in bezit heeft, sterk afhankelijk van de koers van de grootste cryptomunt, deze liet wat herstel zien.

Stijging 234% Catalyst Biosciences en koersmanipulatie bij Britse Holding

In de biotechportefeuille is het alle lang tijd kommer en kwel. Sinds de beurs in wat rustig vaarwater lijkt te verkeren, herstelden veel van deze aandelen gelukkig met dubbele cijfers. Een positieve uitschieter was Catalyst Biosciences. Dit was één van de aandelen die we in april fors bijkochten. Het aandeel is momenteel de grootste positie in onze biotechportefeuille.

Na een positief nieuwsbericht over de verkoop van de pijplijn, schoot het aandeel met 234% de lucht in. Catalyst Biosciences noteerde lange tijd diep in het rood, maar kleurt na de stijging weer flink in het groen. We analyseerden het aandeel opnieuw en gaan er vanuit dat er nog flink meer in het vat zit. We denken dan ook niet aan verkopen.

Onze grootste positie in de algemene portefeuille, een Britse Holding, leek te maken te hebben met koersmanipulatie. Het lage handelsvolume vergroot het risico dat het de speelbal wordt van handelaren en dit gebeurde dan ook. Door een grote verkooporder daalde de koers tijdelijk met meer dan 70%. Inmiddels is de koers zo goed als hersteld. Later deze maand komen we terug met een artikel waarin we uitleggen hoe handelaren pogen te profiteren van een dergelijke situatie.

Overzicht aankopen portefeuilles

We kochten deze maand 1 penny stock aan/bij.

Algemene portefeuille:   

Een cryptoaandeel

Waarom zijn sommige penny stocks niet zichtbaar?

Dit maandoverzicht werd eerder verstuurd naar de leden van Pennywatch Premium. In deze update zijn sommige delen weggelaten of gemaskeerd.

Vanaf slechts 7,45 per maand ontvang je wekelijks kooptips, analyses en inzichten van penny stocks. De rendementen worden bijgehouden in onze portefeuilles, waarvan alle transacties 24/7 inzichtelijk zijn.

Meld je nu aan en bespaar tot 53% op Pennywatch Premium

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!