Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht: Dunne handel, Chinese aandelen en 323% winst!

Vrouwen bloot, handel dood zo luidt een oude beurswijsheid. Hoewel het mooie weer in Nederland voorlopig nog even op zich laat wachten, slaat het gezegde op de zomerperiode waarin veel beleggers en beurshandelaren op vakantie zijn.

Niet alle veelgehoorde beursuitspraken zijn feitelijk juist, maar in deze wijsheid zit wel degelijk een kern van waarheid. In de zomermaanden zijn de handelsvolumes op de beurs vaak een stuk lager. In het geval van minder handel zou je dan misschien denken dat de actie ook van de beurzen verdwijnt, maar dit hoeft niet perse het geval te zijn.

Doordat de handelsvolumes kleiner zijn kan nieuws juist leiden tot grotere koersuitslagen op de beurs. Dit geldt voor de brede beurzen, maar in de overtreffende trap voor de vijver van penny stocks waaruit wij vissen. Doordat we met een categorie aandelen te maken hebben die vaak niet onder het grote publiek bekend zijn, zijn de handelsvolumes vaak erg laag. In de zomerperiode lopen deze vaak nog een stukje verder terug, waardoor de volatiliteit juist kan toenemen.

Waarom zijn Chinese penny stocks en aandelen risicovoller?

Een plek waar afgelopen maand de handel zeker niet op zijn gat lag was China. De Chinese overheid greep op rigoureus in in de onderwijs- en technologiesector, waardoor de beurs in China en Hong Kong letterlijk naar beneden kletterde. Als lid van Pennywatch weet je inmiddels dat we er een contraire manier van handelen op na houden. We kregen dan ook volkomen terecht veel vragen of dit een goed moment is om wat Chinese penny stocks (die op de Amerikaanse beurs genoteerd staan) op te pikken.

Sinds de start van onze portefeuilles hebben we meerdere keren overwogen om Chinese aandelen genoteerd aan de Amerikaanse beurs aan onze portefeuille toe te voegen. Vooral in de biotechnologiesector viel ons oog een meerdere keren op penny stocks die er qua waardering wel heel erg aantrekkelijk uitzagen. Tot op heden is het er echter nooit van gekomen en dat is niet zonder reden.

Risico’s: ADR’s, Chinese overheid en onbekende markt

Allereerst is het goed om te weten dat je door te beleggen in deze aandelen niet dezelfde rechten geniet zoals gewend bent. Chinese aandelen staan op de Amerikaanse beurs namelijk genoteerd middels een ADR (American Depositary Receipt). Deze ADR’s zijn eigenlijk geen echte aandelen, maar certificaten die worden uitgegeven door een holding die zich vaak op de Kaaiman- of de Britse Maagdeneilanden bevindt. Stemrecht heb je met deze certificaten niet. Waar je normaliter dus voor een klein stukje eigenaar wordt van het bedrijf als je een aandeel koopt, geldt dit niet voor Chinese aandelen.

Een tweede risico is de Chinese overheid. Afgelopen maand werd bewezen dat deze een binnen de kortste keren een complete sector kapot kan reguleren. Zo werd abrupt besloten dat het voor Chinese bedrijven in de snelgroeiende digital learning sector niet de bedoeling is dat deze winst maken, De aandelen daalden terecht met 80%-90%. Gezien de nieuwe regelgeving is een contraire belegging in dit geval dus waarschijnlijk waardeloos.

Op zich hoeven dit niet perse redenen te zijn om Chinese aandelen te mijden. Wel verklaart dit fors hogere risico de vaak goedkopere waardering ten opzichte van Amerikaanse en Europese sectorgenoten. Een andere reden dat we tot op heden nog niet tot het aankopen van Chinese aandelen zijn overgegaan, is dat we erg moeilijk in staat zijn om de markt en de business te begrijpen. Het vaststellen van een in onze ogen juiste risico/rendementsverhouding wordt hierdoor een complexe aangelegenheid.

Door bovenstaande is de kans dus vrij klein dat je op termijn een analyse van een Chinees aandeel in je postvak treft, maar we zijn van mening dat we onze ogen niet mogen sluiten voor het snelgroeiende China. We zullen de de markt in onze zoektocht naar nieuwe groeibriljanten dus zeker niet mijden en blijven de ontwikkelingen volgen.

Maandoverzicht juli

Hieronder vind je het overzicht van de maand juli:

Maandoverzicht juli

We namen de volgende winsten:

Algemene portefeuille:

United Mobility Technology (UMDK)   323%

Biotechportefeuille:

Opiant Pharmaceuticals                        102,13%

We namen geen verliezen

In de afgelopen maand kochten we 3 nieuwe posities aan/bij:

Biotechportefeuille:

Galapagos (GLPG)                           1,83%
Een biotechaandeel                         0,00%
Een biotechaandeel                        -0,86%

De algemene portefeuille heeft momenteel een cashpositie van 40,4%.

De biotechportefeuille heeft momenteel een cashpositie van 32,3%.

Volledig toegang tot onze portefeuilles en alle alerts ontvangen? Je kunt tijdelijk gebruik maken van 55% korting + bonus, waarbij je gratis toegang krijgt tot de biotechportefeuille.

Klik hier om je aan te melden voor een premium lidmaatschap 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Heel even tussendoor...

gratis rapport 3 koopwaardige penny stocks

Ontvang binnen enkele seconden het rapport 3 koopwaardige penny stocks helemaal gratis in je mailbox!