Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht: Goede cijfers, problemen in China en stijgende energieprijzen

Gisteren was alweer de laatste dag van september en dit betekent dat het tijd is voor het maandoverzicht. Er gebeurde genoeg op de financiële markten afgelopen maand. We vinden het momenteel een moeilijke beurs en beleggers lijken er net zo over te denken. De beurzen sputteren en het is afwachten of dit aanleiding is voor een verdere correctie. We zijn momenteel voorzichtig en dit is dan ook de reden dat het aantal transacties in de portefeuille beperkt bleef.

Een aandeel dat we begin deze maand voor de 2e keer bijkochten was MBH Corporation. Het aandeel was uitgegroeid tot het zwarte schaap van onze portefeuille, maar presenteerde gisteren solide cijfers. Verder namen we afscheid van het restant van 2 aandelen die niet meer in onze portefeuille pasten. We besloten vorig jaar ons namelijk enkel te richten op penny stock aandelen en de categorie “overdreven afgestrafte aandelen” te schrappen. De portefeuille bestaat hierdoor nu voor 96% uit aandelen die we als penny stock aankochten.

Verder zijn er problemen in het verre oosten. Waar eerder dit jaar de beurzen in China hard onderuit gingen door ingrijpen in de markt door de communistische partij, is het ditmaal Evergrande die in de problemen zit. Het vastgoedbedrijf gaat gebukt onder een schuldenlast van 260 miljard en lijkt de rentebetalingen niet op te kunnen hoesten. Gisteren werden weliswaar een aantal schuldeisers voor een klein deel terugbetaald. De komende maanden moeten uitwijzen of dit een doekje voor het bloeden is of dat een faillissement en daarmee een nieuwe klap voor de Chinese economie voorkomen kan worden.

Wat de impact gaat zijn van het eventueel omvallen van Evergrande op de westerse markten is lastig inschatten. Wat we wel weten is dat China de 2e wereldeconomie is en het afkoelen, of nog erger een crisis altijd invloed heeft. Sommige invloeden kunnen we aardig goed inschatten. Zo weten we bijvoorbeeld dat China voorlopig wel even uitgebouwd zal zijn, waardoor hard opgelopen grondstoffen zoals staal de komende tijd waarschijnlijk wat meer onder druk komen te liggen.

We kunnen vanaf hier direct een bruggetje maken naar twee andere grondstoffen, namelijk olie en gas. Deze prijzen gingen afgelopen maand door het dak en beginnen inmiddels voor sommige bedrijven een probleem te worden. De impact op onze portefeuille is door de samenstelling beperkt. De goud- en zilvermijnaandelen in onze portefeuille hebben hier het meeste last van. In deze aandelen beleggen we vooral anticyclisch, waardoor het deze winter wellicht interessant wordt om hier een aantal posities verder te verstevigen bij dalende koersen.

Maandoverzicht september

We namen de volgende winsten:

Algemene portefeuille:
Ahold-Delhaize (AD)  +42,85%
Eutelsat (ETL)             +15,87%

In de afgelopen maand kochten we 1 nieuwe posities aan/bij:                

Algemene portefeuille:
MBH Corporation (MBH)   42,8%

De algemene portefeuille heeft momenteel een cashpositie van 30,7%.

De biotechportefeuille heeft momenteel een cashpositie van 28,11%.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!