Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht: Inflatie en beurzen hoger, vooruitzichten en aankoop crypto-aandeel pakt goed uit

We kunnen terugkijken op een maand waarin weer genoeg gebeurde. De beurs was opnieuw volatiel, maar lijkt er weer een stukje beter bij te liggen. De risicobereidheid nam toe, waardoor ook risicovolle asset classes het goed deden. Afgelopen half jaar gingen deze beleggingscategorieën juist massaal in de verkoop, maar deze werden in juli weer opgepikt. Een teken van kracht, het sentiment lijkt weer te draaien. De komende maand moet uitwijzen of we dit positieve sentiment kunnen vasthouden.

Inflatie

De Amerikaanse inflatie kwam deze maand toch weer hoger uit dan verwacht. Ook de kerninflatie (zonder voedsel- en energie), het cijfer waar de FED vooral naar kijkt, kwam hoger uit. Juist dit cijfer is extra belangrijk, omdat dit type inflatie er minder snel uitloopt. Toch trok de markt zich voor het eerst niet veel van de tegenvallende cijfers aan. Ondanks de slechte cijfers zijn er namelijk genoeg signalen dat de economie afkoelt. Een afkoelende economie werkt deflatoir.

Waar de inflatiecijfers nog enigszins voor een verrassing zorgden, deed de FED dat deze keer niet. Gezien de tegenvallende inflatiecijfers, was dit misschien juist wel de grootste verrassing. De rente werd in de lijn der verwachting verhoogd met 75 basispunten. Powell riep vervolgens dat hij het huidige renteniveau als neutraal ziet. Dit neemt angst voor verdere extra rentestappen weg. Met deze woorden veroorzaakte de FED-voorzitter een kleine opluchtingsrally op de beurs.

Vooruitzichten

Bij Pennywatch gaan we eigenlijk al sinds onze start uit van een basisscenario van langdurige lage en zelfs negatieve rentes. Wanneer we naar de lange rente kijken, dan zien we dat de markt inmiddels ook weer steeds meer naar dit scenario toe beweegt. Sinds juni daalde de 10-jaarsrente van 3,47% naar 2,62%. Aangezien inflatie er de komende maanden door de afkoelende economie steeds meer zal uitlopen, wordt de kans op een opwaartse beweging steeds kleiner.

We sorteren hiermee voor op de situatie van voor corona. Dit betekent een kwakkelende economie, waardoor rentes verder omlaag moeten en continue nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn om de economie te stimuleren. We kunnen dit op onze klompen aanvoelen, omdat er in de kern namelijk niets is veranderd. Er is enorm veel geld bijgedrukt, waardoor de economie een flinke shot toegediend heeft gekregen die langzaam weer uitwerkt.

Wanneer we uitzoomen op de rentegrafiek dan gaan we ervanuit dat de recente rentestijging waarschijnlijk slechts een rimpeling zal blijken in een langdurige trend van dalende rentes. Het is goed om te beseffen dat deze kortstondige opleving voortkomt uit kunstmatig gecreëerde inflatie en niet omdat de economie op eigen kracht zo sterk draaide.

Wanneer we van dit scenario uitgaan, zullen de balansen van centrale banken de komende jaren juist de tegenovergestelde richting laten zien. Deze zullen opnieuw verder worden vergroot. De kans bestaat dat de “shot” voor de verslaafde junk dat de economie heet steeds groter zal moeten zijn om het gewenste effect te bereiken. Deze uiterst ongezonde economische situatie zal gek genoeg goed zijn voor aandelen. Er zal namelijk opnieuw geen alternatief zijn (TINA), waardoor er opnieuw lucht in de aandelenmarkt zal worden geblazen.

Recessieangst

Hoe snel deze situatie zich zal voordoen hangt af van hoe diep de recessie zal zijn die ongetwijfeld gaat komen. Technisch gezien is hier al sprake van in de Verenigde Staten. Vorige maand schreven we al, dat als we kijken naar koers-winstverhoudingen de beurs weer terug is op gezonde niveaus. Wanneer we deze ratio als uitgangspunt nemen, dan dienen de winsten echter wel op niveau te blijven. Wanneer de bedrijfswinsten sterk dalen door een recessie, kan er nog meer van de koersen af. De bedrijfscijfers en vooruitzichten vielen echter over de brede linie mee, ze waren in ieder geval beter dan gevreesd. Dit leidde tot positieve koersreacties.

Portefeuille 

Kopen als het bloed door de straten loopt, dat is wat we vorige maand deden. We kochten 2 nieuwe penny stocks aan met een hoog risicoprofiel. Vorige week kochten we een cryptoaandeel aan, het is een bedrijf dat vroegtijdig investeert in cryptoprojecten en tevens als incubator optreedt. De timing was gelukkig, het aandeel staat inmiddels 25% hoger. Eerder in maand juli kochten we een nieuw biotechnologie aandeel aan. Het bedrijf houdt zich bezig met meer dan alleen medicijnontwikkeling. Om de analyse rond te maken, stuurden we het DNA van Jelmer op in een buisje om kennis te maken met het product. Het aandeel ligt niet direct lekker, het noteert 6% in het rood sinds de aanschaf.

Verder stuurden we diverse updates uit. We zetten vier nieuwe penny stocks op onze watchlist en namen twee nieuwe penny stocks onder de loep die ondermaats presteren. Toch besluiten we de aandelen aan te houden. Een penny stock die juist erg goed presteert is Catana Group. Het aandeel geldt inmiddels als het paradepaardje van onze portefeuille. Het is uitgegroeid tot onze grootste positie in de algemene portefeuille en we roomden sinds de aanschaf, alweer 2 jaar geleden, nog geen winst af. We kijken momenteel tegen een koerswinst van 245% aan. We denken echter dat er nog veel meer in het vat zit en gaven het aandeel opnieuw een koopwaardige beoordeling.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!