Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht: Inflatie weer hoger, hogere koersen verwacht en 1178,74% winst op biotechaandeel

De Amerikaanse inflatiecijfers kwamen met 8,3% afgelopen maand toch weer hoger uit dan verwacht. Dit was lager dan juli, maar er was op een grotere daling gerekend. De FED heeft als doelstelling 2% en daar lijken we voorlopig nog ver van verwijderd. Om deze doelstelling te behalen kan de FED niets anders dan een nog restrictiever beleid uitvoeren.

Het probleem waar centrale banken mee worstelen is dat ze geen invloed hebben op de aanbodzijde van de economie. Ze kunnen dus niets anders doen dan overtollige vraag te vernietigen. Extra rentestappen worden hierdoor overwogen. De piek in de rente die eerder op eind dit jaar was verwacht, verschuift hierdoor plots naar Q1 2023.

Markten opnieuw verrast

De lager dan verwachte inflatiedaling kwam voor markten als een verrassing, waardoor de vlam opnieuw in de pan sloeg. De afgekomen rentes liepen plots weer hard op. Een hoge rente is ongunstig voor aandelen. Toekomstige kasstromen worden minder waard, investeren wordt duurder en met de huidige standen krijgen beleggers plots ook weer een alternatief voor aandelen, namelijk obligaties. De beurzen daalden hierdoor flink, waardoor de zomerrally compleet teniet werd gedaan. Veel belangrijke indices daalden richting de lows van juni, of zelfs eronder.

De snelle rentestappen in de V.S. (en de verwachtingen) hebben een sterke dollar tot gevolg. Dit leidt tot problemen in opkomende markten, die vaak in dollars lenen, maar ook voor een volwassen economie zoals Europa. De economie in de V.S. ligt er nog steeds behoorlijk sterk bij, maar de problemen in Europa zijn groot.

Problemen in Europa zijn groot

In Europa hebben we nog steeds te maken met een oplopende inflatie. Deze kwam met 9,1% uit op de hoogste stand tot nu toe. Vanzelfsprekend is een groot deel van deze inflatie afkomstig uit de hoge energieprijzen. Wanneer we de energiecomponent (en voedsel) eruit halen komen we uit op een kerninflatie van 4,3%. Dit is een stuk lager, maar nog steeds te hoog.

De inflatie wordt vooral gedreven door de energiecrisis, die mede wordt veroorzaakt door de oorlog op ons continent. De hoge energiekosten gaan als een zeis door de economie heen. Consumenten houden fors minder over om te spenderen. Bedrijven worden hierdoor geraakt. Bovendien worden bedrijven geconfronteerd met sterk oplopende kosten, die niet in alle gevallen doorberekend kunnen worden. Het cijferseizoen zal uitwijzen hoe groot de schade is voor bedrijven met een gebrek aan pricing power.

Euro staat gevaarlijk laag

Een probleem waar we niet veel over horen, is de zwakke euro. De euro zakte deze maand nog verder weg ten opzichte van de dollar en handelt structureel onder pariteit. De zwakke euro verergert de Europese problemen. Grondstoffen dienen bijvoorbeeld in dollars te worden afgerekend, waardoor meer euro’s neergeteld moeten worden. Op deze manier wordt inflatie op de al zo dure grondstoffen geïmporteerd. Indien de euro/dollar verder wegzakt, bijvoorbeeld richting 0,90 dan kan de ECB niets anders doen dan de rente flink verhogen om de koopkracht van de munt te beschermen. Dit kan zomaar leiden tot een aantal nieuwe crises op het continent, zowel economisch als politiek.

Beursverwachting

Het sentiment onder beleggers is momenteel zeer laag. Dit is niet gek, aangezien de actualiteiten weinig reden geven tot optimisme. Beurzen kijken echter vooruit, waardoor veel ellende al is ingeprijsd. Als belegger dienen we in ieder geval over de winter en Q1 heen te kijken. Wanneer we de huidige economische cijfers als indicator gebruiken, is het zeer waarschijnlijk dat rente dan in ieder geval heeft gepiekt. Mochten bepaalde problemen sneller dan verwacht verbeteren, dan kan dit op korte termijn zomaar leiden tot een opluchtingsrally.

De bear market die we momenteel zien duurt al vrijwel het hele jaar. Historisch gezien, duurt een bear market gemiddeld 9 tot 10 maanden. Wanneer we het historisch gemiddelde als uitgangspunt nemen, zouden we dicht tegen het einde moeten zitten. Bovendien is oktober vaak een goede beursmaand. We voorzien dan ook hogere koersen in oktober.

Portefeuille: Grote winstnemingen en versteviging positie Accsys

Ook maand ontvingen premium leden weer diverse analyses en inzichten over penny stocks. In totaal deden we 3 transacties. Hieronder vind je de belangrijkste gebeurtenissen.

We begonnen de maand met een behoorlijk winstneming van 1178,74% op het aandeel Altimmune. Altimmune kochten we aan tijdens de eerste weken van de coronapandemie. We ontdekten dat het bedrijf bezig was met een coronavaccin voordat de markt dit deed, waardoor we op de piek zelfs 1801% koerswinst wisten af te romen.

Het coronavaccin strandde in fase 1, maar half september presenteerde het het bedrijf studieresultaten over een mogelijk medicijn tegen obesitas. In potentie een blockbuster, maar voor ons een mooi moment om onze laatste overgebleven stukken te verkopen. Het verkopen richting het event bleek een goede zet. We verkochten nabij de high, en het aandeel staat inmiddels alweer 45% lager. Een klassiek gevalletje “buy the rumor, sell the fact”. We kijken hiermee terug op onze beste belegging tot nu toe.

Verder verstevigden we voorzichtig onze positie in het aandeel Accsys, nadat we vorig jaar al eens een winst van meer dan 100% afroomden. We kennen het aandeel door en door, en zien een mooie koopkans. Door de problemen in Hull, houden rekening met een kleine emissie. Dit is echter geen zekerheid.

In een voor dit jaar rode biotechportefeuille boekten we een groot succes. We verzilverden middels de ontvangst van een speciaal dividend een rendement van meer dan 100% op onze grootste positie in Catalyst Biosciences. We analyseerden het bedrijf, dat waarschijnlijk zal worden geliquideerd opnieuw, omdat we denken dat de overgebleven assets meer waarde vertegenwoordigen dan dat de beurskoers momenteel reflecteert.

De CEO van Atari deed vorige week via zijn eigen holding een bod op 100% van de aandelen Atari. De timing is slim, maar we zijn niet gevoelig voor het bod. We houden de stukken dan ook stevig vast.

 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank: