Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht januari: Oplopende rente biedt schijnalternatief

De belegger die had verwacht dat 2022 een rustiger beursjaar zou worden komt deze eerste maand bedrogen uit. Op sommige momenten ging het hard naar beneden en het is dan altijd de vraag waar de bodem ligt. De grafiek waarom markten dalen is de onderstaande. Sinds mei vorig jaar zien we de Amerikaanse 10-jaarsrente flink oplopen en in januari trad er een versnelling op.

Een stijgende rente is niet goed voor aandelen. Het geeft namelijk een alternatief voor aandelen en toekomstige kasstromen worden minder waard. Wanneer de rente oploopt, dienen waarderingen daarom neerwaarts te worden bijgesteld. Dit leidt vervolgens tot lagere koersen.

Centrale bank toont lef

Afgelopen week stond in het teken van de FED. De centrale bank heeft zich aardig in de nesten gewerkt door het ruimhartige verruimingsbeleid. Het gevolg hiervan is een uit de hand gelopen inflatie. Dit tonen we aan met onderstaande grafiek. De zwarte lijn geeft de groei (M2 Growth Rate) van het aantal dollars in circulatie weer. De rode lijn geeft de stijgende inflatie weer als gevolg van het toenemende aanbod van dollars.

Aangezien er nog steeds een reële kans op economische vertraging bestaat en schulden historisch hoog zijn, zou de FED waarschijnlijk het liefste niet de rente verhogen, maar om inflatie de kop in te drukken is de FED dit gedwongen te doen. In Europa is de situatie overigens nog nijpender gezien de hoge schuldposities van de zuidelijke eurolanden, zodra dit onderwerp actueler wordt komen we er een keer uitgebreid op terug.

Afgelopen donderdag deed FED-voorzitter Powell zijn praatje terwijl de markten de weken ervoor erg slecht lagen. Er was (eigenlijk ook beetje door ons) voorzichtig rekening gehouden met sussende woorden van de FED-voorzitter om de markten te kalmeren. Het tegenovergestelde gebeurde juist. Powell hield zich niet in en hintte zelfs op een extra renteverhoging dit jaar mocht dit nodig zijn.

Voor de markt kwam dit onverwacht en de markten zetten de daling van de weken ervoor voort. Nog steeds zijn de markten volatiel, maar de extra renteverhoging lijkt inmiddels ruimschoots ingeprijsd. We kunnen stellen dat de woorden van Powell goed hebben uitgepakt. De FED heeft eigenlijk geen instrumenten meer om de markten te stimuleren en hiermee bouwt het (slechts met woorden) in ieder geval een heel klein beetje munitie op.

Oplopende rentes zijn schijn in het huidige inflatoire klimaat

Afgelopen weken werd het woord beurscrash alweer veelvuldig in de mond genomen. Zoals wel vaker op de beurs regeert de waan van de dag. Op dit soort momenten is het zaak om vooral rustig te blijven en wat verder vooruit te kijken. Beleggen op mediakoppen staat garant voor een fors negatief rendement, omdat je in dit geval altijd achter de feiten aan loopt.

Wanneer we dezelfde mediakoppen moeten geloven, gaan we een tijdperk in van structureel stijgende rentes. Bij Pennywatch denken we juist precies het tegenovergestelde. De eerder getoonde grafiek ziet er misschien “bullish” uit, maar als we uitzoomen dan zien we dat er slechts gesproken kan worden van een correctie in een dalende trend zoals hieronder te zien (blauwe lijn).

Wat direct in het oog springt is de oranje lijn die de inflatie (7%) weergeeft. Er is momenteel sprake van een unieke situatie op de markt. De inflatie is hoog, terwijl de rente nog steeds erg laag is. Het is belangrijk om te beseffen dat de huidige oplopende rente niet het gevolg is van een gezonde economische situatie. De oplopende rente wordt namelijk geïnitieerd door een uit de hand gelopen inflatie, die op zijn beurt weer is veroorzaakt door het verruimingsbeleid. Het alternatief voor aandelen dat door de stijgende rente wordt gecreëerd betreft volgens ons dan ook een schijnalternatief. Dit tonen we aan met onderstaande grafiek die inflatie (rood), nominale rente (zwart) en reële rente (blauw) aantoont.

Wie vroeger heeft opgelet bij economie, weet dat waar het werkelijk om draait de reële rente betreft. De reële rente geeft de winst- of verlies aan koopkracht weer over de periode van een jaar. Wanneer we de nominale rente (zwarte lijn) corrigeren met inflatie (rode lijn) dan zien we dat de reële rente (blauwe lijn) naar een dieptepunt is gezakt, namelijk -6,5%. Reëel is er dus nog steeds sprake van een dalende rente, in plaats van een stijgende. Sterker nog, er heeft zelfs een versnelling plaatsgevonden.

Om een lang verhaal kort te maken. We zijn van mening dat de markt overdreven heeft gereageerd op de oplopende rentes. De stijgende rente biedt kortstondig een schijnalternatief, maar de markt zal uiteindelijk beseffen dat er, tenminste in de huidige omstandigheden, minimaal 6,5% verdient moet worden voor reëel vermogensbehoud.

Mocht de inflatie nog verder toenemen, verwachten we dat de rente zal volgen. Reëel blijft de situatie echter ongeveer hetzelfde. Indien inflatie daalt, wijst dit op een afkoelende economie, waarop de centrale bank naar alle waarschijnlijkheid weer op de rem zal trappen qua renteverhogingen. De reële rente zal naar verwachting dan ook nog lange tijd negatief blijven.

Invloed beursklimaat op onze voorbeeldportefeuilles

Aangezien er rendement gemaakt moet worden voor vermogensbehoud, komen we automatisch weer bij aandelen uit. We verwachten niet opnieuw een beurs zoals afgelopen jaar, maar vanaf het huidige niveau zijn we optimistisch gestemd. Het op korte termijn voorspellen van de beurzen is lastig, maar als we een voorspelling moeten doen voor komende maanden dan zeggen we hoger.

Ook onze portefeuille was niet immuun voor het geweld op de beurs. We hebben met penny stocks te maken met een hoge volatiliteit. In het geval van dalende beurzen, dalen sommige penny stocks harder dan de brede beurs, maar het tegenovergestelde is ook waar. Wanneer de beurs stijgt, stijgen de aandelen in onze portefeuille ook harder.

Correcties zoals afgelopen maand horen er helaas bij en zijn onderdeel van beleggen. Op zulke momenten is het belangrijk goed te weten wat voor vlees je in de kuip hebt, waardoor er geen overhaaste beslissingen worden genomen. De bedrijven in onze portefeuille zijn geselecteerd op een sterke balans en groeiverwachtingen.

Onlangs gaven we een update van de eerste bedrijfscijfers die binnen kwamen en die zagen er over de brede linie goed uit. Het onderstaande plaatje staat symbool voor het gemiddelde aandeel in onze portefeuille. De bodem van het aandeel komt steeds hoger te liggen naarmate het de omzet en winsten van het bedrijf groeien en daarmee ook de waarde.

In augustus verstevigden we onze posities in goud- en zilveraandelen fors. Deze aandelen zijn in het beursgeweld van afgelopen maanden goed blijven liggen. Door de oplopende rente lagen de prijzen van edelmetalen echter wat onder druk, maar door de huidige inflatie geldt ook hier dat er sprake is van hetzelfde schijnalternatief.

Goud heeft sinds de tijd van het Romeinse Rijk gezorgd voor vermogensbehoud en zou dus in ieder geval moeten zorgen voor het bijbenen van de negatieve reële rente. Vanzelfsprekend beogen we een hoger rendement dan dat, vandaar dat we een aantal goud- en zilvermijnbedrijven hebben geselecteerd die als hefboom fungeren. We voorzien op middellange termijn dan ook hogere goud- en zilverprijzen.

Tijd voor overnames in de biotech?

In de biotechnologie sector is sinds september vorig jaar een ravage aangericht. Biotechnologieaandelen zijn onderhevig aan een verhoogd risicoprofiel en waren toen de beurs een beetje begon te sputteren als eerste het kind van de rekening. Tot ongeveer februari ging zo’n beetje alles door het dak en sindsdien kwam de klad erin. Sinds september is alles keihard naar beneden gekomen.

Waar de waarderingen in september nog torenhoog waren, zijn veel aandelen nu juist spotgoedkoop. Veel penny stocks in onze portefeuille noteren ruim beneden de kaspositie, waardoor de pijplijn zelfs negatief gewaardeerd is. Het verleden wijst uit, dat dit meestal slechts van tijdelijke aard is.

De meeste biotechnologiebedrijven worden vroeg of laat overgenomen. Aangezien de waarderingen fors zijn teruggelopen, neemt de kans op overnames in onze portefeuille steeds meer toe. In het geval van een overname komt de werkelijke waarde van het aandeel meer naar boven, wat normaliter zal leiden tot een forse premie boven op de koers. We zullen er niet raar van staan te kijken, dat er komende tijd een of meerdere overnames zullen gaan plaatsvinden in onze portefeuille.

Maandoverzicht januari

In de afgelopen maand kochten we 2 nieuwe posities aan/bij:

Algemene portefeuille:
Een producent van bioplastic –2,97%

Biotechportefeuille:
Een biotechnologiebedrijf    +6%

De algemene portefeuille heeft momenteel een cashpositie van 23,1%.

De biotechportefeuille heeft momenteel een cashpositie van 28,9%.

Watchlist 

Er werden 2 aandelen toegevoegd:

Multitude SE (FRU)
Een technologie aandeel

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.