Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht november: Omicron, inflatie en slechte maand portefeuilles

We gaan vandaag alweer de laatste maand van het jaar in. Wanneer we terugkijken op vorige maand dan gebeurde er genoeg. Soms proef je als belegger aan alles dat de beurzen oververhit zijn, maar het kan vervolgens nog heel lang duren voordat er daadwerkelijk een correctie plaatsvindt. Om deze reden waren we de afgelopen maanden dan ook wat voorzichtig. Er kwam de laatste tijd redelijk veel op de beurzen af, maar de deze onzekerheden werden door het euforische beurssentiment door beleggers telkens naast zich neergelegd.

Nieuwe virusvariant Omicron zet beurzen lager

Een echte trigger is in dit geval nodig. Die kwam afgelopen vrijdag in de vorm van een nieuwe virusvariant en is inmiddels genoemd naar de Griekse letter Omicron. De beurzen die halverwege de maand al wat begonnen te kabbelen, gingen op het nieuws hard naar beneden. De reactie werd nog eens versterkt door de lagere handelsvolumes. Op vrijdag is de handel doorgaans wat dunner en bovendien hadden we in de V.S. vanwege Thanksgiving te maken met een gesloten beurs op donderdag en slechts een halve handelsdag op vrijdag.

In welke mate de nieuwe virusvariant de markten gaat beïnvloeden moet komende weken blijken. Terwijl er nog maar weinig bekend is over de nieuwe variant, gooide de CEO van Moderna alvast wat olie op het vuur door te melden dat er waarschijnlijk nieuwe vaccins (die het notabene zelf produceert) nodig zijn. Vervolgens herstelden de beurzen op nieuws uit een voorlopig onderzoek van de Universiteit van Oxford dat de noodzaak van nieuwe vaccins onwaarschijnlijk is.

Virus niet opgewassen tegen de FED

Op de beurzen is er nog steeds een middel dat krachtiger is dan welke virusvariant dan ook. Dit is namelijk de geldpers van de centrale banken. Al jaren besturen de centrale banken met opkoopprogramma’s de beurzen en sinds vorig jaar maart heeft dit extreme vormen aangenomen. Het gevolg hiervan is inflatie en dit begint inmiddels aardig uit de klauwen te lopen.

Door de hard oplopende inflatie zijn de centrale banken op een gegeven moment gedwongen om in te grijpen en dit moment komt steeds dichterbij. FED-voorzitter Jerome Powell schudde onder deze druk gisteren de markten op door te noemen dat hij erover na gaat denken het lopende opkoopprogramma wellicht sneller af te bouwen. Het herstel dat gisteren allereerst werd ingezet, kantelde door de uitspraken naar opnieuw rode koersborden.

Wanneer we wat verder vooruitkijken zijn de woorden van Powell strategisch goed gekozen. Hij laat hiermee namelijk alle opties open. Mocht de virusvariant bijvoorbeeld voor nieuwe lockdowns zorgen, dan werkt dit tijdelijk deflatoir. De markten kunnen in dit geval onverminderd gesteund worden. Goed om te beseffen is dat hiermee het probleem slechts vooruit geschoven wordt.

Mocht de Omicron-variant slechts een van de vele varianten zijn die we steeds beter kunnen beteugelen, dan zal het versneld terugschroeven van de steun waarschijnlijk noodzakelijk zijn. Powell gaf gisteren namelijk eindelijk toe dat de inflatie waarschijnlijk niet tijdelijk zal zijn. Dit standpunt werd hiervoor steeds verdedigd. Door de uitspraken van gisteren houden de markten alvast rekening met snellere afbouw van steunmaatregelen.

Inflatieproblemen in Europa

Ook in Europa beginnen de gevolgen van het losse monetaire beleid zichtbaar te worden. In de Eurozone steeg de inflatie naar 4,9%. Een nieuw record sinds 1997. In Nederland stegen de prijzen overigens nog sneller, namelijk met 5.6%. Bij onze vriendelijke zuiderburen in België was dit zelfs 7%. Een pijnlijk fenomeen voor diegenen die hun spaarcenten enkel op de bank geparkeerd hebben.

In tegenstelling tot FED-voorzitter Powell houdt ECB-voorzitter Lagarde nog steeds vast aan het standpunt dat inflatie tijdelijk is. Bij Pennywatch zijn we juist van mening dat de situatie in Europa kritischer is dan in de Verenigde Staten en inflatie moeilijker is in te dammen. De rente kan namelijk niet omhoog gezien de financiële situatie van de zuidelijke Eurolanden. Belangrijk om te beseffen is dat deze situatie al voor Covid-19 bestond. Covid-19 heeft deze situatie enkel sterk verergerd. We verwachten dat dit in 2022 onvermijdelijk zal leiden tot een verder verzwakkende euro ten opzichte van de dollar en verdere vormgeving van een Europese transferunie. Hier dienen we als Europese beleggers rekening mee te houden.

Het onderstaande maandoverzicht werd vandaag tevens naar onze premium leden verstuurd. In deze versie zijn sommige aandelen gemaskeerd en/of delen weggelaten. Voor volledige toegang kun je gebruik maken van de link onderaan het overzicht.

Slechte maand portefeuilles

Door de correctie van de brede beurzen was het een slechte maand voor onze portefeuilles. De hoge inflatiecijfers zijn opnieuw een bevestiging dat we goed zitten met onze posities in edelmetalen en onze blootstelling aan Bitcoin via Hut 8 Mining. Toch gaven de posities de koerswinst van oktober prijs met een sterke dollar als boosdoener. We gaan ervanuit dat de koersdalingen slechts tijdelijk zijn en verwachten deze maand herstel in deze categorie.

Ook de rest van de portefeuille bleek niet immuun voor koersdalingen. Veel aandelen leverden aan waarde in en vandaag zien we hierin wat herstel. De futures wijzen erop dat Amerikaanse en Canadese aandelen vanmiddag waarschijnlijk dezelfde route gaan volgen. Mocht Omicron niet teveel schade aanrichten, gaan we er vanuit dat we deze lijn komende maand kunnen vervolgen.

Aankopen

Wat we afgelopen maand gewonnen hebben is dat de brede beurs en ook de penny stocks in onze portefeuille er waarderingstechnisch ineens weer een stuk gezonder bijliggen. We gaan kijken hoe we dit kunnen vertalen in nieuwe aankopen voor onze portefeuilles.

Ondanks onze terughoudendheid kochten we deze maand alsnog 2 penny stocks aan. We onderzochten de voetbalindustrie en kochten hierop een voetbalaandeel aan. De timing was een beetje ongelukkig. Het beurssentiment verslechterde kort na de aankoop en bovendien werd door blessureleed van diverse sterspelers de ploeg uitgeschakeld in de Champions League. We beleggen echter in het aandeel met een langere tijdshorizon. Goede sportprestaties dienen automatisch voort te komen uit het uitstekende business model van de club.

Verder verstevigden we onze positie fors in een biotechaandeel. Hier was sprake van een strategiewijziging waardoor professionele partijen het aandeel van hand deden. We denken hier een forse onderwaardering te hebben ontdekt en gaan kijken hoe dit zich gaat ontwikkelen. Het aandeel zal de komende maanden waarschijnlijk zeer volatiel blijven.

Maandoverzicht november

We namen geen winsten 
In de afgelopen maand kochten we 2 nieuwe posities aan/bij:       

Algemene portefeuille:
Een voetbalaandeel         –9,91%

Biotechportefeuille: 
Een biotechaandeel          -9,1% 

De algemene portefeuille heeft momenteel een cashpositie van 26,1%.

De biotechportefeuille heeft momenteel een cashpositie van 28,5%.

Kom je er ook bij?

Met Pennywatch Premium speuren we de beurs af op zoek naar veelbelovende penny stocks. Met onze voorbeeldportefeuilles mikken we normaliter op een koerswinst van 100% of meer.Je kunt je aanmelden voor Pennywatch Premium via onderstaande link

Klik hier om premium lid te worden 

Profiteer snel van de volgende crypto bull run:  

Ontvang 10 euro gratis 

Handel in crypto tegen de laagste tarieven en ontvang de hoogste staking rewards!  

Bitmymoney

Ontvang 5 euro gratis Bitcoin

Bouw vermogen op door te investeren in Bitcoin, Goud, Ethereum en Litecoin

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Direct toegang tot 1,5 miljoen effecten!

Profiteer van een zeer ruim aanbod in aandelen, opties, ETF’s en meer.


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.