Pennywatch maandoverzicht

Maandoverzicht oktober: Kalmere beurs verwacht ondanks rode futures en 208,4% winst na overname

Ondanks de stijgende rente en recessieangst lagen de aandelenmarkten er vanaf ongeveer halverwege de maand weer een stukje beter bij. Dit was te danken aan de bedrijfscijfers die beter dan verwacht waren. Er was al veel ellende ellende ingeprijsd, waardoor veel fondsen flink herstel toonden op meevallende cijfers. Dit gold overigens niet voor alle fondsen. De Amerikaanse “Big Tech” aandelen liggen momenteel stevig onder druk en leverden juist fors in. Dit is opvallend aangezien deze bedrijven door de brede markt steeds meer als veilige haven werden gezien.

Niets is minder waar. De recente dalingen bewijzen maar weer eens dat zekerheden niet bestaan op de beurs. Grafieken die in bijna een rechte lijn omhoog gaan, komen vroeg of laat altijd weer naar beneden. De koersdalingen van Big Tech worden breed uitgemeten in de media. Wanneer we echter wat verder kijken dan onze neus lang is, dan zien we dat 75% van de bedrijven de verwachtingen van analisten overtrof.

Kortom, de meeste bedrijven presteerden beter, of in ieder geval minder slecht, dan waarop was gerekend. Wanneer we dit vertalen, kunnen we stellen dat analisten te pessimistisch zijn geweest. De lows die we halverwege oktober zagen bleken een overreactie, waarop een snel herstel kon worden ingezet.

FED verhoogt opnieuw met 75 basispunten

We hebben dit maandoverzicht met opzet een dag uitgesteld met oog op de FED. Zojuist verhoogde de FED de rente opnieuw met 75 basispunten. Dit deed het voor de derde keer op rij. Uit het persbericht van de FED konden we opmaken dat de voet vanaf nu van het gaspedaal afgaat. In december komt er waarschijnlijk nog 0,5% bij en vervolgens nog eenmaal 0,25% begin 2023. De markten reageerden in eerste instantie dan ook positief.

Toen Powell om half 8 begon te spreken en benadrukte dat hij nog steeds alle opties openhield, sloeg het sentiment weer om. Dit gebeurde omdat de FED juist niet draaide, hierop was wel gehoopt. De lange rentes liepen op, waardoor de dollar sterker werd en aandelen weer zuidwaarts gingen. Het is een beetje het verhaal van de beurs op dit moment. Nieuws wordt met horten en stoten verwerkt.

Vooruitzichten beurs

De wegzakkende futures deze avond voorspellen niet veel goeds, maar toch gaan we er vanuit dat het ergste achter de rug is voor beleggers. Er wel degelijk een draai van de FED aanstaande, maar dit wordt alleen nog niet uitgesproken. Wellicht blijft het deze week nog wat volatiel, maar we verwachten dat de beurzen hierna in een wat rustiger vaarwater terecht zullen komen. Door de tijdlijn heen komt er weer wat meer houvast voor markten, waardoor geld dat aan de zijlijn staat weer naar aandelen kan stromen.

We zien ook wel degelijk een trend in de economische cijfers, die worden stukje bij beetje minder. Het duurt even voordat het verkrappende beleid zijn uitwerking heeft en de FED zal op zijn hoede zijn niet te ver door te slaan zoals het tijdens corona wel deed (maar toen de andere kant op). Dit zou een soort wipwapeffect creëren, waarbij het hek compleet van de dam zou zijn. De FED spreekt dit logischerwijs niet uit, maar ziet dit waarschijnlijk ook.

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de Amerikaanse huizenmarkt dan zien we dat deze al aardig begint af te koelen. Dit is niet zo gek aangezien de 30-jaar hypotheekrente in korte tijd is opgelopen tot bijna 7%. Een correctie van de huizenmarkt in de V.S. heeft een sterk neerwaarts effect op de inflatie aangezien woningen voor een derde van de CPI uitmaken.

Portefeuille

We deden deze maand 1 transactie. Op het aandeel AVEO Pharmaceuticals werd een volledige winst van 208,4% genomen. Het aandeel noteerde reeds 100% in de plus, maar ging nog eens over de kop nadat de het Koreaanse LG Chem een overnamebod deed.

Het rampjaar dat voor de biotechportefeuille in de maak leek, krijgt hierdoor richting het jaareinde plots weer wat kleur. De afgelopen maanden deden we namelijk ook goede zaken door Altimmune te verkopen en door via een speciaal dividend te cashen op Catalyst Biosciences. Met onze ruime kaspositie zoeken we momenteel naar kansen, maar we zijn extra kritisch in het huidige beursklimaat.

In de algemene portefeuille deden we geen transacties. Ook hier zijn we op zoek naar kansen, maar we wachten tevens een uitstapmoment af voor een aantal aandelen.

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.