Aandeel MHP Hotel

MHP Hotel: Investeringskansen in hard afgestrafte hotelsector

MHP is een onafhankelijk hotelmanagement- en investeringsplatform dat zich richt op het hogere segment en het luxesegment, met een staat van dienst als franchisenemer voor Marriott. MHP is zeer ervaren in de overname van bestaande hotels die onder lease- en franchiseovereenkomsten vallen, en in het structureren van deze transacties. Het bedrijf heeft een groot vertrouwen verworven van institutionele beleggers en heeft blijk gegeven van een uniek vermogen om snel aangepaste contractstructuren te ontwikkelen met bekende namen als Deka, DWS en Union Investment.

MHP staat op het punt om deze concurrerende kwaliteit om te zetten in aanzienlijke groei: Twee-derde van de inkomsten van MHP uit logies komt van vrijetijdsklanten, en nu het binnenlandse reisverkeer in Duitsland en Oostenrijk weer aantrekt, zou MHP een belangrijke begunstigde van het herstel na de pandemie moeten zijn. Aangezien veel hotelexploitanten vechten om te overleven, plaatst de expertise van MHP op het gebied van transacties, in combinatie met de financiële flexibiliteit die door de omgekeerde beursgang is verkregen, het bedrijf in een bevoorrechte positie als een actieve consolidator van de markt.

In de loop van 2021 en 2022 heeft MHP het enorme groeipotentieel verder bewezen met de toevoeging van het Marriott Hotel Basel, het Autograph Collection Luc Berlin, het Mooons Vienna, en de JW Marriott hotels in Frankfurt en München aan zijn portfolio. De efficiënte uitvoering van deze groeistrategie zet de toon voor een sterk top- en bottom-line herstel zodra de hotelmarkten zich herstellen, waardoor dit een aantrekkelijke waardepropositie wordt.

Producten & Diensten

MHP is een onafhankelijk hotel management en investeringsplatform. De activiteiten omvatten het beheer van hotels als franchisepartner in de hogere upscale markt. Dit is sinds 2013 een hoeksteen van het bedrijf. De co-investering in zelfbeheerd hotelvastgoed samen met financiële investeerders. Een eerste transactie werd in 2021 gesloten met een private-equityfonds. De uitrol van een eigen upscale boetiekhotelmerk, mooons. Een eerste locatie in Wenen is in november 2021 geopend.

Dit flexibele platform maakt het mogelijk snel aangepaste contractstructuren te ontwikkelen bij overnames van franchise- en huurovereenkomsten. MHP richt zich op luxehotels die worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan voorzieningen, zoals restaurants, vergaderruimten, fitnessruimten en kuuroorden. MHP heeft met succes zijn deskundigheid bewezen in het herpositioneren en upgraden van zowel hoteleigendommen als food and beverage (F&B) concepten tijdens de exploitatie van hotels. MHP opereert voornamelijk als franchisenemer voor Marriott International, voornamelijk op binnenstedelijke locaties. De eigenaars van de hotels zijn grote institutionele beleggers, en MHP zal ook mede-investeren als dit voordelig blijkt te zijn. De franchise- en huurovereenkomsten hebben overwegend een resterende looptijd van ten minste 15 jaar of kunnen worden verlengd, wat een goede zichtbaarheid mogelijk maakt.

Overzicht hotels MHP

Kerncijfers

Management

CEO

Dr. Jörg Frehse is oprichter en managing partner van MHP. Jörg heeft onder andere leiding gegeven aan de afdeling hotelontwikkeling binnen ArabellaSheraton Hotelmanagement GmbH (later bekend als ArabellaStarwood Hotels & Resorts). ArabellaStarwood, een joint venture tussen Starwood Hotels & Resorts en de in München gevestigde Schörghuber Corporate Group, beheerde tot 2011 de activiteiten van 43 hotels in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Majorca en Zuid-Afrika.

CFO 

Als oprichter en managing partner van MHP heeft Ralf Selke meer dan 15 jaar ervaring in de vastgoedprivate-equitysector, waarbij hij in totaal voor meer dan EUR 4 miljard aan transacties heeft gesloten. Hij was verantwoordelijk voor de Duitssprekende markten in de kantoren van Deutsche Bank en Bankers Trust in Frankfurt, Londen en München. Bij Grove International Partners leidde Ralf de Sale & Leaseback-activiteiten en was hij verantwoordelijk voor het opzetten van het Europese hotelplatform. Voordat hij bij MHP in dienst trad, richtte Ralf zich op de herfinanciering van hotelvastgoed en herfinancierde hij met succes voor ongeveer EUR 200 miljoen aan schulden.

COO

Michael werd geboren in een Zwitserse hoteliersfamilie, die nog steeds twee hotels in het Engadin bezit en exploiteert. Na te zijn afgestudeerd aan de Ecole Hotelièrede Lausanne, heeft Michael zijn operationele bedrijfskennis geperfectioneerd bij Four Seasons Hotels & Resorts. Michael is als managing partner en oprichter bij MHP gekomen na zijn laatste opdracht als director cost control & development van de hospitality divisie bij Hudson Advisors Germany GmbH. Bij HAG zette hij een hotelplatform op, waarbij hij de operationele controle van 15 hotels centraliseerde met het oog op de verkoop. De geherpositioneerde en gerebrandde BalladinsHotel Portfolio, inclusief het platform, werd in 2009 succesvol verkocht.

Raad van Commissarissen

Na te zijn afgestudeerd aan de University of Surrey met een B.Sc. (Hons), trad Christoph Härle in dienst bij JLL Hotels & Hospitality voor wat een 25-jarige carrière in hotelvastgoed zou worden in Londen, Frankfurt, New York en München, uiteindelijk verantwoordelijk als CEO JLL Hotels & Hospitality EMEA. Zijn focus lag op grote complexe hotelvastgoed- en exploitatiecontracttransacties, waardoor hij een uniek netwerk kon opbouwen in de hele sector. Onder zijn leiding werden transacties gedaan van meer dan 150 hotels met een kapitaalwaarde van meer dan € 5 miljard. In 2019 is hij overgegaan tot de oprichting van Härle Hotel Solutions, gespecialiseerd in transactieadvies, contractonderhandelingen en strategisch advies binnen de hotelvastgoedsector.

Daniel Beringer is Managing Partner, medeoprichter en spreker bij GREENPEAK Partners, een private equity firma. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer en private equity-professional met een lange staat van dienst in het opbouwen van bedrijven en investeringen binnen de sectoren zakelijke dienstverlening, technologie, vastgoed en infrastructuur. Hij heeft bedrijven helpen oprichten en uitbouwen met een gezamenlijke omzet van meer dan EUR 500 miljoen. Hij was medeoprichter van MHP met het management en hielp bij de opbouw ervan door ondersteuning te bieden op het gebied van strategie, financiën en financiering. Met zijn achtergrond als familiebedrijf heeft hij ook geholpen om de financiële en culturele geloofwaardigheid van MHP tot stand te brengen.

Karsten Müller-Uthoff kijkt terug op een lange carrière in de verzekeringsbranche. Na zijn studie bedrijfskunde begon hij zijn carrière bij de verzekeringsgroep ERGO als deskundige voor fiscale en juridische kwesties. Vervolgens trad hij 5 jaar in dienst bij de verzekeringsgroep Hannover Re als directeur vermogensbeheer, waar hij tevens een aanvullende kwalificatie als belastingadviseur behaalde. Na drie jaar als directeur vermogensbeheer bij VGH verzekeringsgroep trad hij in dienst bij Ärzteversorgung Niedersachsen, het pensioenfonds voor artsen, als directeur vermogensbeheer. Na 24 jaar ging hij daar met pensioen en werkt nu als zelfstandig adviseur.

SWOT-analyse

Sterke punten

 • Succesvolle staat van dienst in het beheer van luxehotels
 • Beursnotering zorgt voor geloofwaardigheid en financiële slagkracht
 • Vermogen om snel aangepaste contractstructuren te ontwikkelen bij overnames van franchise- en huurovereenkomsten
 • Expertise in het succesvol implementeren van nieuwe food & beverage concepten
 • Hoog aandeel van binnenlandse reizigers in Duitsland belooft een snelle Covid-rebound

Zwakke punten

 • Afhankelijkheid van locaties in binnensteden, vooral hard getroffen door pandemie
 • Afhankelijkheid van beperkt aantal franchisecontracten met één hotelgroep

Kansen

 • Moeilijke marktomstandigheden bieden kansen voor externe groei – financieel wankele exploitanten haken af
 • Afgebroken en uitgestelde projecten in de hotelpijplijn en mogelijke verbouwingen tot woningen of studentenhuisvesting beperken de nieuwe marktcapaciteit
 • Uitgestelde vraag naar reizen en de Euro 2024 in Duitsland
 • Co-investeringen met private equity die op 87 miljard dollar cash zitten
 • Huurcontracten na pandemie hebben waarschijnlijk hoger variabel aandeel, waardoor risico’s voor exploitanten afnemen
 • Eigen boetiekmerk mooons met potentieel voor roll-out

Bedreigingen

 • Beperkingen op zakenreizen (gezondheid, kosten) of vervanging door videoconferenties vormen een bedreiging voor zakelijk logies (1/3 van totaal)
 • Verdere penetratie van andere vormen van reisaccommodatie (serviceappartementen, AirBnB)
 • Voorkeuren van consument na pandemie kunnen voorkeur hebben voor low-touch omgeving vs. full-service segment
 • Sterk groeiende betaalbare luxe/budget boutique hotelmerken

Geconsolideerde rekeningen & recente trends bevestigen koopaanbeveling

Geconsolideerde jaarrekeningen vrijgegeven. Vorige week heeft MHP Hotel geconsolideerde jaarrekeningen vrijgegeven voor de GmbH, waarin alle operationele activiteiten van de groep zijn opgenomen. Samen met de individuele jaarrekeningen van de AG (de moedermaatschappij en beursgenoteerde entiteit), vormt dit de basis voor de historische cijfers en schattingen.

Geruststellende kaspositie. Op 31-12-21 had MHP een kaspositie van 12,5 miljoen EUR. Daartegenover staat een bankschuld van 9,0 miljoen EUR, waarvan 7 miljoen EUR met een looptijd van meer dan 1 jaar. Naast de bankschuld is er een kasschuld van 6 miljoen euro tegenover de aandeelhouders, als gevolg van de omgekeerde beursgang. Wij verwachten dat MHP in 2022 naar verwachting een positieve operationele kasstroom zal hebben, aangezien de geïnde subsidievorderingen de vermindering van de overige schulden ruwweg compenseren. Het bedrijf zou dus alle schulden die in 2022 vervallen en de verplichtingen tegenover aandeelhouders kunnen aflossen uit de huidige kaspositie, met een buffer vanuit de kasstroom.

Positieve operationele trend houdt aan. De hotelsector in Duitsland beleeft een sterke opleving. Marktonderzoeker STR meldde een 10 procentpunt stijging van de bezettingsgraad in Duitsland week-op-week in de laatste week van juni, gedreven door zowel het begin van de vakantie als de heropleving van evenementen. Tijdens de rondetafelbijeenkomst van AlsterResearch eind mei meldde CFO Ralf Selke al positieve trends voor Q2 na een nog steeds moeilijk Q1. Voor MHP lag de bezettingsgraad in mei op een niveau van 67%, wat boven het break-even niveau is. Ook de gemiddelde dagprijs liet een zeer bemoedigende opleving zien. Deze trend zal zich waarschijnlijk in juni en juli hebben voortgezet, aangezien sommige MHP-hotels volgeboekt zijn. Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie zijn de KPI’s dus weer op het niveau van voor de Covid-epidemie.

Sterke uitvoering van de strategie: Sinds de notering op de kapitaalmarkten 9 maanden geleden heeft MHP resultaten geboekt: het bedrijf heeft drie hotels geopend en nog eens twee aan zijn portefeuille toegevoegd, wat het groeiverhaal bevestigt dat is gebaseerd op expertise in het ontwikkelen van aangepaste contractstructuren bij overnames van hotelfranchise- en huurovereenkomsten. Terwijl MHP zijn strategie waarmaakt, krijgt het nu eindelijk rugwind van zijn markten, en dit zou de katalysator kunnen zijn voor een rerating van de aandelen. De korting ten opzichte van sectorgenoten op EV/EBITDA is aanzienlijk: 50% op 2023E en 67% op 24E. Wij herhalen onze positie als KOPEN met een koersdoel van 3,54 euro.

Grafiek MHP Hotel

Aandeleninformatie

Bedrijf: MHP Hotel AG
Beurs: Xetra/Frankfurt 
Ticker: CDZ0
ISIN: DE000A3E5C24

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Deel dit artikel

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer! 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!