fbpx
5 penny stock goudaandelen om te overwegen als veilige haven

Investeren in goud is de afgelopen jaren in trek onder beleggers. Dit heeft te maken met de huidige economische situatie. Het edelmetaal geldt in onzekere tijden als veilige haven. We bespreken in dit artikel 5 goudaandelen die als penny stock noteren.

Centrale banken printen momenteel biljoenen. Een verschijnsel dat nog nooit eerder vertoond is. In combinatie met de lage rente wordt hiermee inflatie in de hand gewerkt. Concreet betekent dit dat je huidige euro of dollar minder waard wordt.

Beleggers hebben dit in de smiezen. Ze zijn op zoek naar investeringen die op zijn minst zijn waarde behouden. Sinds de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis is de goudprijs na een kortstondige daling hard gestegen. Gezien de gunstige marktomstandigheden gaan we beknopt in op een aantal goudaandelen die als penny stock noteren.

beleggen-in-goud
De goudprijs bevindt zich in een sterke uptrend sinds 2016

 

1. McEwen Mining (MUX)

McEwen Mining is een mijnbedrijf dat voornamelijk goud delft in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Naast goud, delft het bedrijf tevens zilver en koper. Verder zoekt het bedrijf naar nieuwe goudmijnen in de Amerika’s.

Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 400 miljoen dollar en heeft noteringen op zowel de Amerikaanse als de Canadese beurs. De afgelopen 4 jaar is de omzet van het bedrijf verdubbelt van 60 naar ongeveer 120 miljoen dollar. Onderaan de streep blijft er echter wel een verlies over van 59 miljoen.

Hoewel de omzet de afgelopen jaren verdubbelde deed de koers van het aandeel het tegenovergestelde. Deze daalde van bijna 5 dollar in 2016, naar precies 1 dollar op het moment van schrijven.

McEwen goudmijn aandeel

2. New Gold Inc. (NGD)

New Gold is een middelgroot mijnbedrijf dat goud delft in Canada. Het bedrijf heeft momenteel twee goudmijnen in bedrijf. Hier wordt tevens zilver en koper gedolven. Daarnaast is het bezig met de ontwikkeling van een derde mijn waar goud en zilver zal worden gewonnen.

Dit bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 670 miljoen Canadese dollars. De aandelen zijn te koop op zowel de Canadese als de Amerikaanse beurs. Sinds 2016 steeg de omzet van het bedrijf van 500 naar 600 miljoen dollar. Afgelopen jaar leed het bedrijf een verlies 73,5 miljoen.

De koers van New Gold bevindt zich al enkele jaren in een downtrend. Waar het aandeel tijdens de hoogtij dagen in 2016 nog voor 6 dollar te koop was, is het aandeel nu te koop voor ongeveer 70 cent.

NewGold-goudaandelen

3. Americas Gold and Silver Corporation (USAS)

Americas Gold and Silver Corporation is voornamelijk actief in Mexico en de Verenigde Staten. Hier heeft het een aantal operationele goud en zilver mijnen. Het bedrijf is tevens een echte goudzoeker, zo speurt het op meerdere plekken in de wereld naar potentieel winstgevende goudmijnen.

Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 277 miljoen Canadese dollars. Americas Gold and Silver heeft een notering op de Canadese, Amerikaanse en Duitse beurs. De omzet is de afgelopen jaren stabiel, zo rond de 58 miljoen dollar. Vorig jaar werd er echter wel een fors verlies geleden van bijna 33 miljoen dollar. Er werd vorig jaar namelijk fors geïnvesteerd.

De beurskoers van Americas Gold and Silver is de afgelopen jaren erg volatiel gebleken. Zo ging deze 10 maal over de kop tussen 2016 en 2018. Vandaag de dag kun je het aandeel oppikken voor 2,09 dollar.

Americas-gold-silver-beleggen-in-goud

4. Gold Resource Corporation (GORO)

Gold Resource Corporation delft zowel goud als zilver. Het bedrijf heeft twee operationele mijnen. Er wordt enkel goud gewonnen in de Verenigde Staten en goud en zilver in Mexico.

Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 275 miljoen dollar en heeft slechts een enkele notering op de Amerikaanse beurs. De delver van edelmetalen laat de afgelopen jaren een forse groei zien. Zo werd de omzet sinds 2016 opgekrikt van 83 naar 135 miljoen. Bovendien is het bedrijf winstgevend. Afgelopen jaar werd er een winst van 6 miljoen geboekt.

De koers van het aandeel is net als de omzet fors gestegen sinds 2016. Dit ging wel met pieken en dalen. Het aandeel is te koop voor 3,94 dollar.

Gold-resource-goudaandelen

5. Coeur Mining Inc. (CDE)

Coeur Mining is actief in heel Noord-Amerika. Het bedrijf heeft 5 operationele mijnen in Alaska, de Verenigde Staten en Mexico. Bovendien heeft het belangen in bedrijven actief in dezelfde sector. Dit bedrijf heeft een wat bredere portefeuille. Het delft voornamelijk goud, maar ook zilver en zink.

Dit laatste bedrijf is de grootste van de 5 besproken goudmijnaandelen. Het heeft een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard. Het bedrijf heeft diverse noteringen op buitenlandse beurzen. De grootste handelsvolumes zijn echter te vinden op de Amerikaanse beurs. De omzet van het bedrijf schommelt de afgelopen 4 jaar tussen de 550 en 700 miljoen dollar. Afgelopen jaar werd er flink afgeschreven, een forse schuld terugbetaald en er werd geïnvesteerd. Het bedrijf boekte daardoor een significant papieren verlies van meer dan 300 miljoen.

De koers van Coeur Mining steeg fors in het eerste half jaar van 2016. Vanaf de top heeft het sindsdien een neerwaartse trend ingezet. Het aandeel handelt op dit moment voor 4,22 dollar.

coeur-goudmijn-aandeel

Welke goudmijnaandelen kopen?

In dit artikel maakte je kennis met 5 goudmijn aandelen die als penny stock noteren. In onze modelportefeuille hebben wij een aantal goudaandelen opgenomen. We zijn van mening dat dit een erg interessante sector is om in te beleggen komende jaren. Benieuwd of wij bovenstaande aandelen in de portefeuille hebben?

Klik hier om naar de portefeuille te gaan

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.