volatiliteit penny stocks

Penny stocks: Waarom lage liquiditeit kan leiden tot hoge volatiliteit

Bij Pennwatch speuren we dagelijks de markt af naar kansrijke en ondergewaardeerde penny stocks. Meestal zijn deze aandelen nog niet ontdekt door de markt. De liquiditeit van sommige penny stocks kan hierdoor erg laag kan zijn. In dit artikel leggen we uit welke gevolgen een lage liquiditeit kan hebben voor penny stocks.

Hoe kan een lage liquiditeit leiden tot hoge volatiliteit?

Liquiditeit is een maatstaf om te bepalen hoe gemakkelijk je je aandelen kunt omzetten in cash en andersom. Mocht je niet goed begrijpen hoe liquiditeit werkt, dan raden we je aan het artikel over liquiditeit te lezen door hier te klikken. Een lage liquiditeit kan leiden tot een hoge volatiliteit in een specifieke penny stock. We leggen dit uit aan de hand van het volgende voorbeeld:

Bij penny stock A hebben we maken met een lage liquiditeit. Het handelsvolume is erg laag en er is tevens sprake van een dun orderboek. De koers van het aandeel noteert op 0,25 euro. Hier kunnen we uit afleiden dat 0,25 euro de laatste prijs is waartegen het aandeel werd verhandeld.

De getallen tussen haakjes geven het aantal van de order per prijsniveau weer en het orderboek van het aandeel ziet er als volgt uit:

Bied: 0,24   (5000)
Bied: 0,23 (5000)
Bied: 0,22 (-)
Bied: 0,21 (50.000)

De volgende situatie doet zich voor:

Aandeelhouder Joris met 20.000 aandelen in bezit heeft per direct geld nodig. Hij besluit zijn aandelen te verkopen aan de hand van een marktorder. Dit betekent dat de order wordt uitgevoerd tegen de best beschikbare prijs. De volgende order wordt uitgevoerd:

  • 5000 aandelen worden verkocht op 0,24
  • 5000 aandelen worden verkocht op  0,23
  • Er worden geen aandelen verkocht op 0,22 aangezien er geen koper is voor deze prijs
  • 10.000 aandelen worden verkocht voor 0,21

Het resultaat is dat de koers van penny stock A veranderd van 0,25 maar 0,21 euro. De koers geeft immers de prijs weer van waartegen het aandeel voor het laatst verhandeld is. De koers staat dus 16% lager. De daling lijkt procentueel spectaculair, maar als we dieper in de materie duiken merken we dat deze veroorzaakt werd op zeer laag volume van 20.000 aandelen, waarmee slechts 4450 euro gemoeid was.  In dit soort gevallen is het zaak hier niet van te schrikken.

Het volgende kan namelijk ook het geval zijn:

Kort na de de daling komt er een koper genaamd Harrie op de markt, hij stelt een onderwaardering in penny stock A vast en wil 20.000 aandelen kopen. Het orderboek ziet er als volgt uit:

Laat 0,21 (0)
Laat 0,22 (0)
Laat 0,23 (0)
Laat 0,24 (0)
Laat 0,25 (0)
Laat: 0,26 (5.000)
Laat: 0,27 (5.000)
Laat: 0,28 (10.000)

Harrie waardeert het aandeel op 0,80 euro en besluit deze aan te schaffen via een market order. De volgende order wordt uitgevoerd:

  • 5000 aandelen worden gekocht op 0,26
  • 5000 aandelen worden gekocht op 0,27
  • 10.000 aandelen worden gekocht op 0,28

Hier doet zich een opmerkelijke situatie voor. Hoewel er een koers van 0,21 op het bord stond, was de eerste beschikbare verkoper met 5000 stuks pas aanwezig op een niveau van 0,26 euro. De rest van de aandelen dienden gekocht te worden op een koers van 0,27 en 0,28.

Even los van de transactiekosten is de gemiddelde aankoopprijs van de koper:

1300    (5000*0,26)
1350    (5000*0,27)
2800  (10.000*0,28)
5450,-

Wanneer we dit bedrag delen door 20.000 komen we uit op een gemiddelde aankoopprijs van 0,2725. Na het uitvoeren van de kooporder, staat de koers van het aandeel plots op 0,28 euro. Dit betekent dat er na de aankoopprijs een directe koerswinst zichtbaar is in de portefeuille van Harrie, namelijk van ~2,68%. Door de order van 5450,- is de koers van het aandeel maar liefst 33,33% gestegen vanaf het laagste niveau van de dag!

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk extreem, maar niet uitzonderlijk in de wereld van penny stocks.  Hoewel de koersuitslagen er spectaculair uitzien dien je deze indien deze worden veroorzaakt door een laag volume met een korreltje zout te nemen. Dit leggen we uit in het voorbeeld in de volgende alinea.

Wat zijn nadelen van een lage liquiditeit in een penny stock?

Een nadeel van een lage liquiditeit in een penny stock is dat je namelijk niet direct bij je geld kunt, althans niet tegen de koers die op het bord staat. De laatste koper (Harrie) ziet weliswaar een mooie koerswinst in zijn portefeuille verschijnen, maar hier is ook alles mee gezegd. Indien Harrie direct weer van zijn aandelen af wil en zich er in de tussentijd geen nieuwe kopers hebben aangediend, dan ligt de volgende beschikbare verkoopkoers een stuk lager dan de koers die op het bord staat.

Als we terug naar het eerste voorbeeld gaan, zagen we in het orderboek dat er een bieder van 50.000 stuks op 0,21 euro lag. We gaan er gemakshalve van uit dat dit een en dezelfde verkoper is. Door verkoper Joris in het eerste voorbeeld zijn er inmiddels 10.000 stuks binnen, deze kunnen er van afgetrokken worden. Er ligt dus nog een biedorder van 40.000 stuks. Dit betekent dat indien Joris direct van zijn 20.000 aandelen af wil, deze transactie met een ~22,94% verlies afgewikkeld dient te worden tegen een prijs van 0,21 euro.

Kortom, ondanks de mooi ogende koerswinst is de verkoper door de dunne handel niet in staat zijn aandelen  in geld om te zetten (liquide te maken) tegen de dan geldende beurskoers. Als belegger in penny stocks dien je hier rekening mee te houden.

handelsvolume
Wist je dat je het handelsvolume van aandeel terug kunt vinden op de aandelenpagina in je premiumomgeving? (Oranje pijl)

Hoe kan koersmanipulatie (pump & dump) plaatsvinden bij penny stocks?

Penny stocks met een lage liquiditeit zijn gevoelig voor prijsmanipulatie. In de voorbeelden hebben we gezien dat het soms mogelijk is om de koers van een aandeel met kleine bedragen fors hoger of lager te zetten. In het geval van een dun boek en iets grotere bedragen kan een enkele persoon of een kleine groep beleggers de koers van een aandeel met iets grotere bedragen soms wel 100% hoger zetten.

Wanneer een prijs erg hard stijgt binnen korte tijd kan dit de aandacht trekken van onervaren en nietsvermoedende beleggers. De praktijk leert dat deze ongeacht ze op de hoogte zijn van de fundamentele reden het aandeel ook beginnen te kopen. Het aandeel stijgt hierdoor nog verder.

Op zich is dit geen enkel probleem indien de kopers op lagere koersen het grootste deel van de aandelen vasthouden. Het kan echter zijn dat het de intentie van de eerste kopers was om dit effect bewerkstelligen en de aandelen vervolgens te slijten op fors hogere koersen. De nieuwe groep beleggers op hoge niveaus koopt in dit geval de aandelen van de eerste kopers. Dit leidt in de meeste gevallen tot terugkeer nabij oude niveaus en een verlies voor late instappers.

Hoe kan een grote koersdaling bij penny stocks door een enkele verkoper plaatsvinden?

Wanneer een partij met een groot belang in een bedrijf van (een groot deel van) zijn aandelen af wil kan dit voor een lange periode van koersdruk zorgen. De reden voor verkoop hoeft niet altijd negatief te zijn en kan sterk uiteenlopen. Dit fenomeen komt overigens niet alleen voor bij penny stocks, maar kan zich weliswaar op veel grotere schaal ook voordoen in grotere fondsen die bijvoorbeeld onderdeel zijn van de AEX. Om een goede prijs voor de aandelen te krijgen kan de verkoper er voor kiezen om een koper te vinden buiten het boek om. Wanneer deze niet gevonden wordt kan de verkoper besluiten het belang via het orderboek te verkopen.

Doordat er sprake is van een grote verkopende partij kan dit lange tijd voor verkoopdruk zorgen. De aandelen dienen immers te worden opgevangen door kopende partijen. Indien deze in de minderheid zijn heeft dit een dalende beurskoers tot gevolg. De koersdruk houdt simpelweg op als verkopende partij klaar is. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook het geval zijn. Een grote partij is een belang aan het opbouwen en koopt zich in. In dit geval ontstaat er koopdruk en dit heeft het averechtste effect. De beurskoers van het aandeel stijgt voor een lange opeenvolgende periode.

Hoe ga je belegger om met een hoge volatiliteit bij penny stocks?

Wanneer een lage liquiditeit de oorzaak is van hoge volatiliteit bij een penny stock is het vooral zaak niet te schrikken van grote koersschommelingen. Een lage liquiditeit en een hoge volatiliteit zijn nou eenmaal kenmerken van penny stocks die je als belegger dient te accepteren. Wanneer je merkt dat volatiliteit je beleggingsbeslissingen negatief beïnvloedt kan het verstandig zijn om niet in penny stocks te beleggen of kleinere posities aan te houden.

Wanneer je het lastig vindt om juiste penny stocks te vinden kun je gebruik maken van Pennywatch Premium. Via een voorbeeldportefeuille en uitgebreide analyses laten we zien hoe we kansrijke en ondergewaardeerde penny stocks selecteren. Doordat we aandelen over het algemeen lang aanhouden en prestaties rechtstreeks kunnen worden gevolgd, kun je als belegger leren hoe je beter kunt omgaan met volatiele situaties.

Wat zijn voordelen van een lage liquiditeit bij penny stocks?

Nu we de risico’s en nadelen van beleggen in penny stocks hebben besproken, is het tijd om de voordelen te bespreken. Wanneer er sprake is van een lage liquiditeit bij penny stocks is dit namelijk vaak een teken dat het aandeel nog niet ontdekt is door de markt. Wanneer je als belegger een onderwaardering in het aandeel vaststelt door het uitvoeren van een fundamentele analyse, geeft je dit als belegger de mogelijkheid om het aandeel zeer goedkoop op te pikken.

Hoewel het soms lang kan duren voordat een onderwaardering uit een aandeel loopt, kan het wanneer de koers eenmaal gaat lopen doordat het door de massa wordt ontdekt erg hard gaan. De lage liquiditeit in het aandeel werkt in dit geval in je voordeel. De vraag naar het aandeel neemt in dit geval namelijk sneller toe dan het aanbod. Een koersstijging van 100% of meer is in een dergelijke situatie niet vreemd.

Een goed praktijkvoorbeeld is het aandeel Nextedia dat we in februari 2020 aankochten tegen een koers van 0,57 euro. De staven onderin de grafiek geven het handelsvolume weer waarin kan worden afgelezen dat deze zeer laag was. Toen het aandeel eenmaal door de markt werd ontdekt steeg zowel het handelsvolume als de koers. We namen in december een winst van 105,17%.

Waar vind ik kansrijke penny stocks?

Het vinden van kansrijke penny stocks kan in de praktijk erg lastig zijn. Veel aandelen staan namelijk niets voor niets zo laag. Bij Pennywatch Premium hebben we ruim 10 jaar ervaring met beleggen in penny stocks en hebben we een winstgevende strategie ontwikkeld. Op het platform delen we ons onderzoek en vind je uitgebreide analyses van penny stocks. De resultaten hiervan zijn rechtstreeks te volgen middels een voorbeeldportefeuille.

Doordat je op de hoogte wordt gesteld van iedere transactie middels een email en/of Whatsappalert leer je wanneer en waarom we een penny stock aan- of verkopen.

Klik hier om lid te worden van Pennywatch Premium 

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.