Celsius vraagt Chapter 11 aan
De extreme marktomstandigheden hebben ernstige problemen veroorzaakt bij Celsius Network. Celsius is één van de grootste spelers in de digitale leenmarkt en biedt gebruikers de mogelijkheid om hun tokens uit te lenen in ruil voor rente. Het bedrijf moest klanten blokkeren om geld van het platform te halen na versnellende opnames.
Het lijkt erop dat Celsius het klassieke “bankrun”-probleem had, d.w.z. langlopende illiquide activa gefinancierd door kortlopende passiva (klantendeposito’s). Enkele dagen geleden kondigde Celsius aan dat het vrijwillig Chapter 11-reorganisatie heeft aangevraagd. Chapter 11 biedt de onderneming de mogelijkheid om de activiteiten te stabiliseren en een grondige herstructurering door te voeren terwijl de activiteiten worden voortgezet. Celsius verklaart dat het doel van het proces is om de waarde voor alle belanghebbenden te maximaliseren.
Mogelijke uitkomsten Chapter 11 bij Celsius
Er is een heel scala aan mogelijke uitkomsten van een Chapter 11-reorganisatie. Eén optie is de verkoop van het hele bedrijf met goedkeuring van de rechtbank. Twee weken geleden was FTX in gesprek met Celsius over een overname, maar FTX trok zich terug vanwege zorgen over de balans en problemen in de omgang met Celsius. Andere gegadigden kunnen echter tot een andere conclusie komen.
Indien Celsius wordt overgenomen, zou de koopprijs bepalen of en hoeveel aandeelhouders van Celsius worden gecompenseerd, maar vaak is dit geen gunstige uitkomst. Als alternatief kan over een reorganisatieplan worden onderhandeld met een door de overheid benoemde commissie van belanghebbenden van de onderneming. Deze bestaan doorgaans uit schuldeisers en aandeelhouders van de onderneming. Het plan kan aandeelhouders compensatie bieden, zoals cash of aandelen in de gereorganiseerde onderneming, maar het kan aandeelhouders ook volledig wegvagen.
Verlaging koersdoel, maar koopaanbeveling bevestigd
Tokentus heeft 0,22% in Celsius. Om de NAV te bepalen, hebben wij tot dusver de waardering in de laatste financieringsronde gebruikt om het aandelenbelang te waarderen. In het geval van Celsius was dit 3 miljard USD. Om rekening te houden met de Chapter 11 filing, passen wij een korting van 80% toe op deze waardering. Zelfs met deze forse korting zou Tokentus zijn oorspronkelijke investeringen volledig terugverdienen. Na actualisering van de NAV komen wij uit op een nieuwe fair value van EUR 2,76 (oud: EUR 3,50), met een aanzienlijke opwaartse marge in het geval van een gunstige uitkomst voor de aandeelhouders van Celsius. Het aandeel blijft op KOPEN.
Wat is Tokentus Investment?
Tokentus investment AG is een beursgenoteerde onderneming die werkt als een private equity of venture capital fonds: Tokentus haalt kapitaal op bij aandeelhouders en investeert deze gelden vervolgens in private blockchain bedrijven.
De investeringsaanpak van Tokentus is zeer gericht in vier dimensies:
- Tokentus investeert alleen in bedrijven die nauw verbonden zijn met de blockchain, bijvoorbeeld omdat ze blockchain gebruiken om applicaties te bouwen waarmee die vervolgens worden uitgerold onder gebruikers of omdat ze een dienst leveren aan een blockchain-gerelateerde markt. Tokentus zal typisch investeren in kleine (tot 5%) aandelenbelangen of converteerbare obligaties van deze bedrijven, maar ook in tokens die door portfoliobedrijven worden uitgegeven.
- Tokentus investeert voornamelijk in bedrijven in een vroeg stadium, d.w.z. in Pre-Seed en Seed financieringsrondes. Het bedrijf is echter ook begonnen zich op latere fasen te richten met een eerste afgeronde Serie A-financiering en richt zich op nog latere fasen met toenemende kapitaaltoezeggingen. Dit betekent ook dat afzonderlijke investeringen kunnen groeien van momenteel minder dan 0,5 miljoen euro naar een bereik tot 1,5 miljoen euro.
- Tokentus neemt deel aan financieringsrondes als mede-investeerder van grote en bekende hoofdinvesteerders (bijv. Coinbase Ventures). Hoewel Tokentus zijn eigen due diligence uitvoert, profiteert het bedrijf ook van de expertise van de hoofdinvesteerder op het gebied van doelselectie en waardering.
- Tokentus heeft er actief voor gekozen om niet in cryptovaltua te investeren, maar alleen in geselecteerde verticals. De huidige portfoliobedrijven hebben vooral betrekking op gedecentraliseerde financiering (DeFi), bijvoorbeeld op blockchain gebaseerde leningen, betalingen, liquiditeitsbeheer en verzekeringen. Andere verticals zijn asset tokenization, bijvoorbeeld voor onroerend goed. Toekomstige verticals zouden logistiek, gezondheidszorg en energiemarkten kunnen omvatten.
De toegevoegde waarde van Tokentus op lange termijn is gebaseerd op de veronderstelling dat het investeringsproces bedrijven zal selecteren die in waarde stijgen die met een meerwaarde kunnen worden gedesinvesteerd. Vanwege de kinderschoenen van de blockchain-technologie en het vroege stadium van de doelbedrijven, heeft Tokentus nog geen desinvesteringen gedaan. Het is dus nog te vroeg om een track record te evalueren – en dat zal nog wel even zo blijven, gezien het feit dat een typische durfkapitaalinvestering een levensduur heeft van 5 tot 10 jaar.
Zoals bij alle risicokapitaalinvesteringen is het echter zeer waarschijnlijk dat sommige bedrijven in portefeuille zullen falen, terwijl de winsten aanzienlijk kunnen zijn, zelfs in “unicorn”-land, d.w.z. een particulier bedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard dollar (Tokentus heeft er al een in portefeuille, Celsius – zie hieronder). Om deze risico’s te beheersen, lijkt het van belang om een portefeuille op te bouwen die goed gediversifieerd is, zowel in het aantal investeringen als kwalitatief in business modellen en verticals. Tokentus is goed op weg om zo’n portefeuille op te bouwen, en er lijken een aantal aanknopingspunten te zijn die binnenkort tot aanvullende transacties kunnen leiden.
Hieronder volgt een overzicht van de huidige portefeuille:
Celsius
Bedrijfsomschrijving: Celsius Network (opgericht in 2017) is een op blockchain gebaseerd leenplatform dat toegankelijk is via een gratis mobiele app. Leners kunnen hoge beloningen krijgen voor het uitlenen van hun munten, terwijl leners lage rentetarieven betalen voor kredieten. Celsius is het kroonjuweel in de portefeuille van Tokentus: het is snel gegroeid en heeft momenteel meer dan 1 miljoen gebruikers en meer dan 24 miljard dollar aan gemeenschapsactiva. Ondanks enkele regelgevingskwesties de laatste tijd, werd Celsius in oktober 2021 in de laatste financieringsronde gewaardeerd op meer dan 3 miljard dollar.
Directie: Alex Mashinsky (CEO, mede-oprichter, uitvinder van VoIP, ervaren in het oprichten en schalen van bedrijven, met exits ter waarde van meer dan 3 miljard dollar), Daniel Leon (COO, mede-oprichter), Nuke Goldstein (CTO, mede-oprichter), Jeremie Beaudry (CCO)
Werknemers: 352
Mede-investeerders: gumi Cryptos, Alpha Sigma Capital, Tether
BCB Group
Bedrijfsomschrijving: BCB Group is Europa’s toonaangevende aanbieder van zakelijke rekeningen en handelsdiensten voor de digitale activa-economie, gereguleerd in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Het bedrijf is actief in tientallen fiat- en cryptovaluta voor zakelijke klanten zoals Bitstamp, Kraken, Gemini, Galaxy, BitPay en Circle.
Directie: Oliver von Landsberg-Sadie (Oprichter en CEO, 20 jaar in FinTech en Investment Banking voor Merrill Lynch, Lehman, Barclays en Lloyds); Oliver Tonkin (Mede-oprichter en General Counsel, gediplomeerd advocaat met meer dan 20 jaar juridische, operationele en investeringservaring)
Mede-investeerders: BACKED VC, PayU (de e-payments business van Prosus), Digital Currency Group, Nexo, Wintermute, Menai Financial Group, Circle, Cowa, Profluent Ventures, LAUNCHub Ventures, North Island Ventures, Blockchain.com Ventures, Rockaway Blockchain Fund, Pantera en L1 Digital.
Trality
Bedrijsomschrijving: Trality is een algoritmisch handelsplatform waarmee gebruikers eigen trading bots kunnen bouwen of coderen en deze bots op een marktplaats kunnen aanbieden. De bots kunnen worden verbonden met de API’s van de grote cryptobeurzen (Binance, Kraken, Coinbase etc.) om cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en nog veel meer te verhandelen. Trality, opgericht in 2019, streeft ernaar om retailhandelaren mondiger te maken door hen de tools te geven die nodig zijn om te concurreren met algoritmische handelsprogramma’s in dienst van banken en andere financiële instellingen.
Directie: Moritz Putzhammer (CEO, Co-Founder), Christopher Helf (CTO, Co-Founder)
Aantal werknemers: 16
Mede-investeerders: Cherry Ventures (hoofdinvesteerder), CMT Digital Ventures, Maximilian Tayenthal, Blockrocket.
Estating
Bedrijfsomschrijving: Estating is een vastgoed tokenization platform. Vastgoed wordt gefractioneerd in tokens die door investeerders kunnen worden gekocht als een investering in vastgoed zonder dat het volledige eigendom van het vastgoed vereist is. Het proces is opgezet binnen het gereguleerde banksysteem, wat veiligheid en gemak biedt voor investeerders en verkopers van vastgoed.
Directie: Matthias Oetken (CEO, Co-Founder, voorheen CFO/CRO van N26), Martin Halblaub (Chairman, Co-Founder, voorheen CEO van SDX, een beurs voor digitale activa in Zwitserland), Daniel Vegue Dominguez (CCO, Co-Founder), Vahe Andonians (CTO, Co-Founder)
Werknemers: 24
Mede-investeerders: Gauss ventures
iVE.ONE
Bedrijfsomschrijving: iVE.ONE (een product van Agora Innovation GmbH, opgericht in 2017) is een White Label Digital Asset Infrastructuur die banken, vermogensbeheerders, investeringsmaatschappijen en corporaties in staat stelt om activa (bijv. vastgoed, kunst, schepen en fondsen) te tokeniseren en toegang te krijgen tot cryptovaluta. Klanten kunnen modulaire bouwstenen kiezen en een op maat gemaakt platform creëren dat is afgestemd op hun eindgebruikers via veilige API’s en intuïtieve User Interfaces. iVE.ONE heeft de missie om financiële marktspelers wereldwijd een betrouwbare, veilige en gebruiksklare White Label Digital Asset Infrastructure te bieden zonder technische kennis.
Directie: Phong Dao (CEO, Co-Founder), Evgeny Matershev (CPO, Co-Founder), Robert Malec (CTO, Co-Founder)
Werknemers: 19
Mede-investeerders: EOS VC Fonds, High-Tech Gründerfonds, CVVC
Nayms
Bedrijfsomschrijving: Nayms is een smart contract platform voor het plaatsen, verhandelen, rapporteren en afwikkelen van verzekeringsrisico’s. Verhandelbaar op het platform zijn zogenaamde Smart Insurance Contracts (SIC). SIC’s zijn vergelijkbaar met normale verzekeringscontracten, maar zijn transparanter, verhandelbaar, ze kunnen triggers bevatten voor automatische uitbetaling en volgen transactie- en deelnemersactiviteit in real-time. De SIC’s worden ook door zekerheden gedekt, waardoor tegenpartijrisico wordt vermeden en aansprakelijkheid wordt beperkt. De meest aangeboden SIC’s zijn verzekeringspolissen voor cryptovaluta’s waarbij wordt uitbetaald wanneer bijvoorbeeld een portemonnee is gehackt.
Directie: Dan Roberts (CEO, Co-Founder, serial entrepreneur), Theodore Georgas (CTO, Co-Founder, banking IT-specialist)
Werknemers: 9
Mede-investeerders: Coinbase Ventures, Spartan Group, MakerDAO, Maven11, XBTO, G1 Ventures, Cypher Capital, Cadenza Capital en anderen
Breach
Bedrijfsomschrijving: Breach (opgericht 2018) ontwikkelt, onderschrijft en distribueert verzekeringsoplossingen voor exchanges voor digitale activa. Deze polissen verzekeren cryptovaluta tegen hacks op de meest crypto exchanges. Aangezien er al 2 miljard dollar werd gestolen van exchanges, is verzekeren relevant voor cryptobeleggers. Het dashboard van Breach maakt het voor klanten eenvoudig om verzekeringscontracten te beheren en cryptovaluta te volgen.
Directie: Eyhab Aejaz (CEO, Co-Founder, verzekeringsspecialist), Iain Fraser (CTO, Co-Founder)
Werknemers: 8
Mede-investeerders: Global Founders Capital, Goodwater Capital, Ted Rogers, Alumni Ventures Group, Thomas Bailey, EOS VC Fund en Block.one
Qredo
Beschrijving van het bedrijf: Qredo is een platform dat zorgt voor een veilige en snelle verplaatsing van digitale activa. Qredo biedt een custodian service (wallets), peer-to-peer en peer-to-pool trading via zijn netwerk, “The vault”. De kluis maakt veilige gedecentraliseerde custody mogelijk, elimineert private key risico’s en verwijdert gecentraliseerde aanvalspunten. Deze kenmerken zorgen voor institutioneel vertrouwen in Qredo’s wallet voor crypto-activa.
Directie: Anthony Foy (CEO, 20+ jaar ervaring in VC-gesteunde groeibedrijven, 4 exits, 2 IPO’s), Brian Spectro (CTO, specialist in geavanceerde cryptografie; 5 patenten)
Werknemers: 61
Mede-investeerders: Coinbase Ventures, Celsius Network, Deribit, Wintermute, GSR, Spartan Group, 1kx, gumi Cryptos, Maven11 en anderen
ADHARA
Bedrijfsomschrijving: ADHARA biedt oplossingen voor liquiditeitsbeheer en internationale betalingen voor gedecentraliseerde financiële netwerken. Klanten zoals banken, centrale banken en bedrijven kunnen kiezen uit verschillende producten, waaronder schatkistbeheer, FX-beurzen of interbancaire betalingen.
Directie: Julio Faura (CEO, Co-Founder, voorheen McKinsey en Santander), Edward Budd (Product Lead, Co-Founder, voormalig Chief Digital Officer van Deutsche Bank), Peter Munnings (COO, Co-Founder, heeft projecten geleid voor centrale banken)
Werknemers: 43
Mede-investeerders: ConsenSys, FOM Capital, Yabeo Capital
SpaceMesh
Bedrijfsomschrijving: Spacemesh (opgericht 2018) maakt gebruik van een nieuw consensusprotocol, Proof of Space Time (PoST), dat de problemen van de huidige Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) protocollen wil oplossen. Een cryptocurrency gebaseerd op PoST zou zeer bruikbaar zijn als betaalmiddel. PoST zou ook de basis kunnen zijn om de infrastructuur voor slimme contracten te creëren.
Directie: Tomer Afek (CEO, Co-Founder) en Aviv Eyal (Explorer/Builder, Co-Founder)
Werknemers: 27
Mede-investeerders: Paradigm, Polychain, Coinbase Ventures, Metastable Capital, Greenfield.One, gumi Cryptos, Lemniscap, Arrington XRP en meer
Management
Raad van commissarissen
Grootste aandeelhouders
SWOT-analyse
Sterke punten
- Zeer gerichte investeringsmanager
- Groeiend netwerk van mede-investeerders biedt toegang tot deals en expertise
- Early mover in blockchain investeringen
- Sterke start met het opbouwen van een track record (unicorn potentieel!)
Zwakke punten
- Bedrijfsstructuur is gebouwd voor sterke groei in beheerd vermogen, dus kostenbasis momenteel te hoog in verhouding tot vermogen
- Volatiele tokenwaarden kunnen zich vertalen in volatiele NAV en aandelenprijs
- Nog geen exits
- meer dan 90% van de waarde van de portefeuille in 2 activa (Celsius-aandelen en Qredo-token)
Kansen
- Immense groei van blockchain toepassingen en investeringen
- Blockchainwinter kan goede instapmogelijkheden bieden
Bedreigingen
- Strenger regelgevend toezicht op crypto-leningsproducten kan de waarde van Celsius verminderen
- Blockchain winter devalueert de portefeuille
Grafiek Tokentus Investement AG
Aandeleninformatie
Naam: Tokentus Investment AG
Symbool: 14D
Beurs: Frankfurt
ISIN: DE000A3CN9R8
Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.