Aandeel Traumhaus

Traumhaus, een investering met groeipotentieel

Traumhaus is een aanbieder van betaalbare, degelijk gebouwde woningen in de buitenwijken van Duitse steden. Het bedrijf heeft een projectpijplijn van meer dan EUR 500 miljoen, die door talrijke grondaankopen is veiliggesteld. De projectontwikkelaar heeft altijd meerdere projecten in planning, bouw en verkoop.

Industrialisering van de bouwnijverheid

Traumhaus vertrouwt op geprefabriceerde bouwelementen, die het mogelijk maken de efficiëntie te verhogen door met hetzelfde aantal bouwpartners en medewerkers een hogere output mogelijk te maken. Tegen de achtergrond van een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten heeft het bedrijf gekozen voor een geautomatiseerde fabriek voor de productie van geprefabriceerde bouwonderdelen. De hier vervaardigde wandonderdelen worden na de productie naar de bouwplaats vervoerd en daar volgens het modulaire principe gemonteerd, waardoor de fabricagetijd en de bouwkosten worden beperkt. Bovendien wordt de bouw van onroerend goed minder afhankelijk van het weer en de weersomstandigheden.

Duurzaam bouwen

De prefabricage-installatie van Traumhaus maakt de productie mogelijk van minerale muurelementen die niet hoeven te worden gebakken en bovendien uitstekende isolerende eigenschappen hebben. Door bij de productie minder energie te gebruiken en af te zien van isolatiemateriaal zoals polystyreen, kan nog meer energie en dus CO2 worden bespaard. Dit maakt bouwen duurzaam efficiënt.

Efficiënt op alle niveaus

Traumhaus is gestandaardiseerd in alle processen. Verworven percelen worden ontwikkeld voor getypeerde bouwwerken, bebouwd en verkocht. Bijkomende bouwdiensten zoals architectuur, gespecialiseerde planning, statica en andere deskundige adviezen zijn beschikbaar in verschillende varianten en verminderen de productiekosten aanzienlijk. Industrialisering, automatisering, digitalisering en verhoogde productiviteit in de bouw gaan snel vooruit en Traumhaus neemt actief en toekomstgericht deel aan deze verandering. Dit maakt de huizen relatief goedkoper dan het aanbod van de meeste concurrenten, zelfs zonder subsidieprogramma’s van de overheid. Dit vermindert het afzetrisico aanzienlijk en een hogere omzet biedt ook de mogelijkheid om schaalvoordelen te behalen. Wij zien hierin de basis voor een verdere uitbreiding van de winstmarges in de toekomst.

Investering met groeipotentie

Traumhaus levert een gestandaardiseerd en betaalbaar bouwconcept dat in 30 jaar is beproefd. Betaalbare huisvesting in agglomeraties ontmoet steeds meer belangstellenden. Door de stadsvlucht voor hoge huren en onbetaalbare bouwprijzen raken nu ook kopers uit het middensegment bekend met de Traumhaus-producten. Met een volle pijplijn en de mogelijkheid om prijzen door te berekenen, blijft het bedrijf volledig op koers.

Laatste onderzoek: Verbetering verwacht in 2023

In de afgelopen twaalf maanden is er iets gebeurd waarvan velen dachten dat het niet zou gebeuren in de bouwsector: De markt voor huizen en appartementen is sterk veranderd. Tijdens een beleggersbijeenkomst met CEO Sinner van Traumhaus hebben meer dan 20 beleggers en wij de huidige stand van zaken in de vastgoedsector bekeken.

Waarom Traumhaus goed gepositioneerd is

Er is veel veranderd in de loop van 2022, maar wij denken dat Traumhaus sterker uit 2023 zal komen. Stijgende rentevoeten, hogere materiaalprijzen en dure verwarmingsenergiekosten treffen de hele markt en maken woningen in het algemeen duurder (+13% op jaarbasis volgens het Handelsblatt). Traumhaus biedt echter gestandaardiseerde bouwmethoden (tot 20% goedkoper dan de concurrentie), is een erkend inkoper van materiaalleveranciers en heeft gecertificeerde Efficiëntiehuizen 40 (Traumhaus-E-Haus) in de aanbieding. Hiervan worden momenteel 390 woningen verkocht en deze vertegenwoordigen reeds 40% van de woningen. Dit zal een doorslaggevend voordeel zijn wanneer de nieuwe subsidieprogramma’s (KfW40 en KfW 40 NH) van start gaan.

E-Haus is reeds gecertificeerd voor het KfW-subsidieprogramma. De nationale vraag bleef eind 2022 hoog. Na een bevolkingstoename van meer dan 1 miljoen mensen in 2022 wordt het woningtekort aan het eind van het jaar geschat op ongeveer 700.000 woningen. Deze trend is versterkt doordat het stopzetten van de KfW-financiering het eigen vermogen van veel potentiële kopers heeft aangetast. Nu lanceert de regering op 1 maart het programma “Klimaatvriendelijke nieuwbouw” van KfW. Dit programma moet leiden tot een opleving van de vastgoedmarkt in het segment Efficiëntiehuis 40, waarvan Traumhaus er ongeveer 390 in de aanbieding heeft.

Conclusie

Veel factoren blijven onvoorspelbaar, maar de kapitaalmarkt zou dit volledig in de prijzen van de bouw- en vastgoedsector moeten hebben verwerkt. De koers-boekhouding is gedaald tot 0,8x, wat ons niet gerechtvaardigd lijkt. Wij verwachten dat Traumhaus het overgangsjaar 2023 sterker doorkomt en zien instapprijzen voor langetermijnbeleggers. Onze beoordeling blijft KOPEN.

Grafiek

Kerncijfers Traumhaus

Kerncijfers Traumhaus

Aandeleninformatie

Bedrijf: Traumhaus AG
Beurs: XETRA
Ticker: TRU 
ISIN: DE000A2NB7S2 

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden door AlsterResearch. AlsterResearch is een Duits bedrijf en doet professioneel aandelenonderzoek naar (vooral) Duitse aandelen voor institutionele beleggers conform MIFID II richtlijnen. Je kunt je inschrijven op de ResearchHub door hier te klikken.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.