Aandeel Vectron

Vectron AG doet overname, koersdoel omlaag

Kort voor het einde van het afgelopen boekjaar 2022 kondigde Vectron Systems AG (Vectron) de overname aan van acardo group AG (acardo). acardo is een specialist voor coupons en andere innovatieve verkoopbevorderende concepten, die zich richt op de levensmiddelenhandel, drogisterijen, apotheken en bioscopen.

acardo heeft in zijn 20-jarige bedrijfsgeschiedenis uitgebreide contacten opgebouwd in de levensmiddelenhandel (Edeka, Kaufland, Drogiermarkt Müller etc.). Het bedrijf biedt deze klanten automatische couponoplossingen en clearing, een automatische weergave van coupons op de kassabon (check-out couponing) en coupons in apps en op websites. acardo heeft meer dan 30.000 acceptatiepunten in de retailsector.

Op basis van haar uitgebreide contacten in de food retail sector, worden aan de producenten van consumentengoederen die door acardo worden bediend (Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Warner Bros, Beiersdorf, L’Oréal, Milupa, Krombacher, Fisherman’s Friend enz.) sales promotie campagnes aangeboden. Als onderdeel van het digitale pakket vindt een directe en specifieke klantbenadering plaats via de digitale apps (cou ponplatz, scondoo, EDEKA en Müller App).

sacardo fungeert als schakel tussen de detailhandel en de consumptiegoederenindustrie. Daarnaast biedt het bedrijf full-service oplossingen voor sweepstakes, geld-terug-garanties, sampling, beloningen en loyaliteitsprogramma’s. Met de integratie van de producten en diensten van acardo zal het productengamma van Vectron aanzienlijk worden uitgebreid en zal het bedrijf in zijn nieuwe vorm veel minder afhankelijk zijn van de volatiele POS-business. Volgens het bedrijf zal de toekomstige verkoop bestaan uit kassasystemen, digitale diensten en de inmiddels overgenomen marketingdiensten van acardo. Kassasystemen zullen een steeds minder belangrijke rol spelen, terwijl de laatste twee inkomstengebieden naar verwachting aan belang zullen winnen. Tegelijkertijd zal de afhankelijkheid van de sector gastronomie zichtbaar verminderen.

Overname verandert cijfers drastisch

De overname van Acardo zal ook de cijfers van Vectron aanzienlijk veranderen. Volgens de aankondiging van het bedrijf verwacht het management van acardo een omzet van 12,5 miljoen euro en een EBITDA van ongeveer 2,8 miljoen euro voor het lopende boekjaar 2023 onder HBG-boekhouding. Volgens de laatste beschikbare gegevens had acardo op 31 december 2020 een in het eigen vermogen opgenomen winst van 0,22 miljoen euro geboekt (2019: 0,69 miljoen euro). De potentiële totale aankoopprijs ligt tussen 14 en 35 miljoen euro, afhankelijk van de bedrijfsresultaten van acardo. Op deze basis ligt de multiple van de aankoopprijs op basis van de voor 2023 verwachte EBITDA tussen 5,0 x en 12,5 x, hetgeen als aantrekkelijk kan worden aangemerkt.

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers 2022 had de directie van Vectron de omzetverwachting van € 27 tot 30 miljoen bekendgemaakt en tegelijkertijd een EBITDA na herstructureringskosten van € -2,05 tot -0,45 miljoen aangekondigd. In haar mededeling van 14 november 2022 kondigde de directie verdere kostenbesparende maatregelen aan met het oog op de tegenvallende bedrijfsontwikkeling. Er werden in dit verband geen concrete cijfers gegeven, maar de winstverwachting werd verlaagd.

In overeenstemming met de verwachtingen van de onderneming hebben wij onze autonome ramingen voor het boekjaar 2022 aanzienlijk verlaagd en tegelijkertijd ook neerwaarts bijgesteld voor de volgende ramingsperioden 2023 en 2024. Voor het reeds afgesloten boekjaar 2022 verwachten wij nu een omzet van € 26,80 miljoen (voorheen: € 27,69 miljoen) en een EBITDA van € -3,08 miljoen (voorheen: € -2,31 miljoen). Het afgelopen boekjaar zal daarom waarschijnlijk nog sterker gekenmerkt worden door herstructureringskosten, die met name bestaan uit ontslagvergoedingen voor ontslagen werknemers.

Uit conservatief oogpunt verwachten wij ook voor de komende boekjaren een aanzienlijk lager bedrijfsniveau. Voor 2023 verwachten wij nu opbrengsten van € 26,46 miljoen (voorheen: € 35,81 miljoen) en voor 2024 van € 30,96 miljoen (voorheen: € 46,93 miljoen). Wij ramen de EBITDA voor 2023 op 0,35 miljoen euro (voorheen: 3,86 miljoen euro) en voor 2024 op 2,76 miljoen euro (voorheen: 7,35 miljoen euro).

Onze aanzienlijke aanpassing van de prognoses zou echter gedeeltelijk moeten worden gecompenseerd door de toevoeging van acardo. Wij baseren onze prognose op een omzet van 12,5 miljoen euro en een EBITDA van 2,8 miljoen euro die in de aankondiging van de overname voor 2023 zijn meegedeeld. Voor 2024 gaan wij uit van een omzetgroei van 10% tot 13,75 miljoen euro en een EBITDA-stijging van 12,5% tot 3,15 miljoen euro.

Koersdoel en waardering

Over het geheel genomen is het echter onwaarschijnlijk dat de inkomsten en het resultaat van de overname de aanpassing van de stand-alone prognose zullen compenseren. Het koersdoel dat in het kader van het DCF-waarderingsmodel is vastgesteld, bedraagt € 9,20 (voorheen: € 9,35). De verlaging van het koersdoel is met name een gevolg van de verlaagde prognoses van Vectron AG, die nu, ondanks de toevoeging van de ramingen van het pas overgenomen acardo, onder ons vorige ramingsniveau liggen. Bovendien heeft de stijging van de risicovrije rentevoet ook geleid tot een verlaging van de richtprijs. Wij hebben rekening gehouden met de aan de aankoopprijs gerelateerde uitstroom van liquiditeiten van € 10 miljoen voor het lopende boekjaar en hebben een earn-out geraamd van € 13,00 miljoen voor 2026. Wij blijven de rating KOPEN toekennen.

Grafiek Vectron AG

Aandeleninformatie

Naam: Vectron AG 
Symbool: V3S
Beurs: Xetra
ISIN: DE000A0KEXC7

Over de auteur

Deze analyse wordt je aangeboden vanuit een samenwerking met GBC AGGBC AG is een bankonafhankelijk Duitse investeringshuis en heeft veel ervaring en deskundigheid op het gebied van emissies voor kleine tot middelgrote Duitse ondernemingen. GBC AG is een betrouwbare en onafhankelijke partner voor vraagstukken op de kapitaalmarkt. 

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.