aandeel CM.com

Aandeel CM.com: Een groeibedrijf dat even niet groeit

CM.com is een bedrijf dat cloud software maakt waarmee andere bedrijven hun klanten beter kunnen bedienen. Het communicatie- en betalingsplatform helpt bedrijven om via verschillende mobiele kanalen met klanten te communiceren en naadloze betalingen te accepteren, waardoor de verkoop wordt gestimuleerd en klanttevredenheid wordt verhoogd.

Het doel van de technologie van CM.com is om mensen beter met elkaar en met de diensten en producten die ze willen te verbinden. De technologie van CM.com heeft in 2022 al veel voordelen voor de samenleving opgeleverd, zoals het ondersteunen van overheidsinstanties- en gezondheidsinstanties met bijvoorbeeld sms’jes omtrent de coronatestuitslag tijdens de pandemie. Ook verzorgt het de ticketverkoop voor grote evenementen, waarbij het betalingsplatform tijdens deze evenementen ook kan worden ingezet. Bijvoorbeeld voor de Grand Prix van Zandvoort waaraan CM.com zijn naam heeft verbonden.

Bizarre waardering verdwenen

CM.com staat bekend als een typisch groeibedrijf. De winsten liggen in de toekomst en hier was de waardering dan ook lange tijd naar. We weten echter allemaal hoe het afgelopen jaar met deze typische non-profitable technologiebedrijven is vergaan. Met name door hard oplopende rentes zijn de waarderingen hard afgekomen, correcties van tussen de 70 en 90% of soms zelfs meer zijn geen uitzondering.

Dit gebeurde dan ook bij CM.com. De koers van het aandeel stond in december 2021 nog eventjes boven de 47 euro. Tijdens dit jaar waarin werkelijk bijna alles omhoog ging, werd er kortstondig zelfs bijna 7x de omzet betaald door beleggers. Ondanks de harde groei, was dit natuurlijk een bizarre waardering. We konden op onze klompen aanvoelen dat dit niet goed zou gaan en zo geschiedde.

Grafiek CM.COM

Een groeibedrijf dat even niet groeit

Inmiddels staan beleggers weer met beide benen op de grond. We staan zelfs ver onder koers van de IPO uit maart 2020. Tijdens de trading update van vorige week bleek dat de groei die het bedrijf eerder liet zien niet kan worden volgehouden. Sterker nog, ten opzichte van Q422 was er zelfs sprake van krimp. In Q1 2023 was er sprake van een omzet van 71,4 miljoen (Q422: 78,4 miljoen).

Het is voor CM.com dus zaak zo snel mogelijk winst te maken en hier is het hard mee bezig. De kosten worden onder controle gehouden en er wordt efficiënter gewerkt. Dit zou er toe moeten leiden dat het bedrijf eind dit jaar structureel EBITDA-positief zal zijn. Eind 2024 moet er een vrije kasstroom worden gegenereerd en in 2025 moet de EBITDA op een dusdanig niveau zijn om de uitstaande converteerbare obligatie van 100 miljoen te herfinancieren.

Dat deze doelstellingen gehaald worden is noodzakelijk voor aandeelhouders. De uitstaande convertible heeft een conversieprijs van 53,50 euro. Deze koersen zijn voorlopig een utopie. Gelukkig heeft CM.com nog even de tijd, maar enige haast is inmiddels wel geboden. Extra kapitaal ophalen is het laatste wat aandeelhouders willen zien op de huidige koersen.

Nog genoeg werk aan de winkel

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor CM.com. De brutowinstmarges verbeterden weliswaar licht op jaarbasis (26,5%) met 1,3%, maar dit moet beter. Ook dient het pad naar groei weer te worden ingezet anders is de waardering – ondanks de sterk afgekomen koers – simpelweg nog steeds veel te hoog. We hebben er overigens vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken, maar zijn nog niet overtuigd.

Er staat inmiddels een mooi bedrijf, die we vanaf nu meer zullen gaan volgen. Uiteraard is dit enkel interessant tegen de juiste prijs. Onze beoordeling is dan ook houden.

Grafiek CM.COM

Aandeleninformatie

Bedrijf: CM.COM
Ticker: CMCOM
ISIN: NL0012747059
Beurs: Euronext Amsterdam  

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.