Saga Furs is op alle fronten een uniek aandeel op de beurs. Het betreft namelijk een Fins veilinghuis dat bont verkoopt. Bont heeft hedendaags een fout karakter en daarom laten grote merken als Prada of Gucci bont links liggen. Dit zorgt er automatisch voor dat de zachte dierenhuid steeds minder in de mode is.
Door de verminderde vraag van de grote modemerken zijn de prijzen van bont gedaald. Dit is dan ook de reden dat de aandelen van Saga Furs in een sterk dalende trend zitten zoals hieronder te zien. Het bedrijf wordt verhandeld op de beurs van Helsinki.
Grafiek Saga Furs
Nu kun je denken: Een bedrijf in een krimpmarkt, wat moet ik ermee? Dit is op zich een logische gedachte. Wanneer er echter iets langer over nadenken, dan zou zich misschien wel eens een mooie kans kunnen voordoen. Bovendien deden we een interessante ontdekking, maar laten we eerst ingaan op het verdienmodel van Saga Furs.
De business
Belangrijk om te begrijpen is dat Saga Furs slechts een veilinghuis is. Dit is een zeer “asset light”-model. Dit wil zeggen, de kosten die met de business gepaard gaan zijn zeer beperkt. Het gaat als volgt in zijn werk: Verkopers bieden bont aan, dat vervolgens geveild wordt. Doorgaans zijn er 3 tot 4 veilingen per jaar.
Indien er een stuk succesvol geveild wordt, dan betaalt de koper een commissie die rond de 8,5% ligt. Deze verdienste is voor Saga Furs. Ook via de verkopende partij wordt er een commissie verdiend. Dit werkt met een soort staffel. Hoe hoger het geveilde volume, hoe lager de commissie. De verkoper krijgt dus lagere tarieven indien er meer pelzen worden verkocht. Dit werkt als prikkel voor een goed gevulde veiling.
Een tweede kleinere inkomstenbron zijn rente-inkomsten. Kopers kunnen ervoor kiezen om pas na 30 dagen te betalen. In dit geval worden er rentekosten in rekening gebracht.
Concurrent en tevens marktleider stopt ermee
Toen we de markt een beetje verkenden deden we een opvallende ontdekking. Zo’n 80% van alle veilingen wordt verdeeld tussen Saga Furs en marktleider Kopenhagen Fur. Verder zijn er nog een aantal kleine bedrijven actief in deze nichemarkt. De marktleider Kopenhagen Fur heeft echter aangegeven te gaan stoppen. Het management heeft onlangs opnieuw bevestigd dat ze het bedrijf in 2025 zullen liquideren.
Hier lijkt een grote kans te liggen voor Saga Furs. Gezien het samen met dit bedrijf de grootste in de markt is, zou het in staat moeten zijn het grootste marktaandeel van Kopenhagen Furs over te nemen. Dit zou Saga Furs bij uitstek de grootste speler op markt moeten maken zonder enige vorm van serieuze concurrentie.
Schone balans met verborgen waarde
Saga Furs heeft een schone balans met een nettokaspositie van zo’n 9 miljoen. De market cap van het bedrijf is 26 miljoen, maar dit geeft een enterprise value van slechts 15 miljoen. Bovendien zit er een verborgen waarde in het bedrijf, namelijk vastgoed ter waarde van 60 miljoen.
Dit maakt het bedrijf een zogeheten net-net. Kortom, de bezittingen van het bedrijf zijn hoger dan de beurswaarde op dit moment. Stel het bedrijf zou morgen geliquideerd worden, dan zal dit een premie van 75% opleveren ten opzichte van de huidige beurskoers.
Hoe staat de business ervoor?
In 2023 waren er 3 veilingen. Er werden meer pelzen dan ooit verkocht, maar de prijzen bleven erg laag. De omzet zal waarschijnlijk hoger dan vorig jaar uitkomen (273 miljoen). In het eerste half jaar werd er reeds 0,43 euro per aandeel verdiend. Conservatief genomen zou 0,60 euro per aandeel mogelijk moeten zijn. Dit geeft een waardering van 13x de winst.
We dienen er rekening mee te houden dat markt voor bont momenteel zeer slecht is. Indien de markt weer eens aantrekt dan treedt er een hefboomeffect op. De verkoopprijzen, dus ook de commissies gaan omhoog, terwijl de kosten gelijk blijven. Pure winst dus. Dit zelfde geldt indien Saga Furs er inderdaad in slaagt om het marktaandeel van Kopenhagen Fur te veroveren.
Aandelen Saga Furs kopen of niet?
Hoe de markt zich gaat ontwikkelen is lastig te zeggen. Er zijn vele scenario’s mogelijk. De vraag naar bont zakt weliswaar af, maar dit geldt met oog op ESG ook over de aanbodkant. Een verbod in de toekomst is niet uitgesloten en dit zou op zijn beurt tot een zekere schaarste kunnen leiden. Fout zou in dit geval zomaar goud kunnen zijn.
Saga Furs kan gezien worden als een gecalculeerde speculatieve belegging, die vanwege het hefboomeffect zomaar eens heel goed zou kunnen uitpakken. Je weet in ieder geval dat je een aandeel koopt ver onder de intrinsieke waarde. Indien het bedrijf winst blijft maken kun je in de tussentijd een dividendje tegemoet zien. Stel ze keren dit jaar 0,30 euro uit dan geeft dit een dividendrendement van 3,8%.
Aandeleninformatie
Bedrijf: Saga Furs Oyj
Market Cap: 26 miljoen
Enterprise Value: 15 miljoen
Beurs: NASDAQ Helsinki
Ticker: TURCS
ISIN: FI0009800551
Disclaimer
De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.
U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen.