Aandeel Vectron Systems AG

Interview met CEO Vectron Systems: Kassasystemen voor de horeca

Het Duitse Vectron Systems AG levert kassasystemen aan voornamelijk cafés, restaurants, bakkerijen en hotels, maar ook aan andere sectoren. Begin dit jaar nam Vectron een bedrijf over dat actief is in vouchers en coupons. Het aanbieden hiervan gebeurt digitaal via populaire apps, waardoor het bedrijf zich momenteel is een transformatieproces bevindt richting digitale diensten.

Het bedrijf betreft een echte small cap met een marktkapitalisatie van zo’n 40 miljoen. Vanuit een samenwerking met GBC AG publiceren we het onderstaande interview met CEO Thomas Stümmler.

Interview CEO Vectron Systems

GBC-analist Cosmin Filker sprak met Vectron bestuurslid Thomas Stümmler:

GBC AG: Aan het begin van het huidige boekjaar 2023 nam u de couponspecialist acardo Group AG over. Welke tussentijdse conclusie kunt u na drie kwartalen trekken over deze overname?

Thomas Stümmler: We zijn nog steeds heel blij dat we zo’n spannend bedrijf hebben overgenomen. acardo bedient ongeveer de helft van de Duitse couponmarkt binnen de foodretailsector. Bovendien beheert acardo Couponplatz en Scondoo, twee populaire apps op dit gebied. Daarnaast beheert en ondersteunt acardo de apps van grote winkelketens, zoals Edeka, met content. De software van acardo draait op de kassasystemen van veel grote retailbedrijven. Dit past precies in de strategie van Vectron. Met acardo willen we couponing ook in de gastronomie verspreiden en ons onafhankelijker maken van individuele industrietrends.

GBC AG: Wat zijn de mogelijkheden van een sterkere samenwerking tussen de twee segmenten “POS systemen” en “couponing”?

Thomas Stümmler: We denken dat couponing ook een grote rol zal spelen in de gastronomie. We willen restaurants ook de mogelijkheid geven om speciale aanbiedingen via acardo’s apps voor eindklanten op de markt te brengen. Verder willen we de toeleveranciers de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld dranken niet alleen in de handel met coupons te adverteren, maar ook in de gastronomie. Hiervoor willen we ons grote klantenbestand overtuigen van de voordelen van couponing, terwijl acardo dit nieuwe marketingplatform kan vermarkten via haar bestaande contacten met de industrie.

Aandeel Vectron Systems

GBC AG: In de eerste drie kwartalen van 2023 genereerde u een sterke omzetgroei van bijna 50% tot €27,9m (PY: €18,3m). De EBITDA steeg aanzienlijk tot €2,8 miljoen (vorig jaar: €-2,6 miljoen). Wat waren de belangrijkste redenen hiervoor?

Thomas Stümmler: Naast de overname van acardo en de daarmee gepaard gaande positieve resultaten, was vooral de aangename stijging van de recurrente inkomsten verantwoordelijk voor de verbetering van het groepsresultaat. We hebben het potentieel van deze digitale diensten nog maar net ontdekt.

GBC AG: U vermeldt de sterke stijging van de recurrente inkomsten, die vooral te maken heeft met de uitbreiding van de digitale activiteiten. Welke modules worden in de nabije toekomst op de markt gebracht?

Thomas Stümmler: Om een paar voorbeelden te geven:

– Een webshop voor “take away” met een verbinding naar de kassa
– Bestellen en betalen aan tafel via QR code
– Online tafelreservering
– Couponing voor de gastronomie
– …etc…

GBC AG: De EBITDA werd positief beïnvloed door speciale effecten van in totaal € 0,9 miljoen in de eerste negen maanden. Waar hebben deze betrekking op en wat is de verdere ontwikkeling?

Thomas Stümmler: Dit waren voornamelijk eenmalige effecten van voorzieningen die konden worden vrijgegeven. Dit zal zich dus niet voortzetten.

GBC: Zijn de “naweeën” van het doorgevoerde kostenbesparingsprogramma voorbij en welke kostenbesparingen heeft Vectron uiteindelijk kunnen realiseren?

Thomas Stümmler: We hebben ons personeelsbestand teruggebracht van ongeveer 200 naar ongeveer 150 medewerkers. Dit betekent een aanzienlijke maandelijkse besparing, die dit jaar echter slechts langzaam tot stand is gekomen omdat veel werknemers die al lang in dienst waren een lange opzegtermijn hadden. Zoals jullie weten, hebben we besloten om in de toekomst hardware van externe partners te kopen.

Daarom hebben we de meeste banen op het gebied van hardwareproductie en -ontwikkeling geschrapt en hebben we bijvoorbeeld niet bezuinigd op softwareontwikkeling. Onze digitale groeistrategie werd daarom niet beïnvloed door de besparingen.

GBC AG: Terug naar de acardo overname. Afhankelijk van de winstprestaties van acardo zal er in het boekjaar 2026 een earn-out tussen € 4 en 25 miljoen moeten worden betaald. Welk resultaat zou acardo moeten behalen om de maximale earn-out te ontvangen? Hoe moet dit worden gefinancierd?

Thomas Stümmler: Hiervoor zou acardo een gemiddelde EBIT van 5,5 miljoen euro moeten genereren in de boekjaren 2024 en 2025. Als dit met een aanzienlijke marge wordt overschreden, zou de earn-out zo laag als EUR 4 miljoen kunnen zijn. Ongeacht hoe hoog de earn-out uiteindelijk uitvalt, kunnen we een aanzienlijk deel van de claim betalen uit de opgebouwde acardo winst en de rest financieren, wat dan mogelijk moet zijn met zo’n winstgevende dochteronderneming. Eigenlijk heeft elk scenario zijn aantrekkingskracht. Je moet niet vergeten dat we de winst van het lopende jaar kunnen gebruiken en deels van 2026, want we verwachten eerst in het tweede kwartaal van 2026 te moeten betalen. Daarvoor moeten eerst alle jaarrekeningen binnen zijn.

GBC AG: Een vervolgvraag hierover. Wat gebeurt er als u niet over voldoende liquide middelen beschikt op het moment van de earn-out betaling? Wat zijn de risico’s voor u?

Thomas Stümmler: We hebben geprobeerd om de deal zo te structureren dat alle denkbare scenario’s beheersbaar blijven. Daarom zijn we overeengekomen dat we in dit geval NIET hoeven te betalen, maar dat de ex-eigenaren van acardo het bedrijf kunnen terugkopen tegen de aankoopprijs van dat moment. De opgebouwde winst zou bij ons blijven. Mochten de ex-eigenaren dan ook niet in staat of bereid zijn om dit te betalen, dan blijft het bedrijf bij ons totdat een van de twee partijen een definitieve koop doet.

GBC AG: Mr. Stümmler, tot slot nog een vraag voor beleggers met een langetermijnhorizon. Waar ziet u Vectron over vijf jaar?

Thomas Stümmler: We willen de toonaangevende leverancier worden van een compleet digitaal ecosysteem voor retail en gastronomie. Digitale diensten kunnen de omzet per klant vermenigvuldigen. Als we consequent en geduldig doorgaan op de weg die we nu zijn ingeslagen, moeten we met de grootste kassabasis in de markt automatisch de grootste digitale aanbieder worden. De groei van deze digitale producten is nu al duidelijk zichtbaar en laat zien dat de strategie werkt.

GBC AG: Mijnheer Stümmler, dank u voor het interview.

Grafiek Vectron Systems AG

Aandeleninformatie

Naam: Vectron Systems AG 
Symbool: V3S
Beurs: Xetra
ISIN: DE000A0KEXC7

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.