Catana Group Rapport

Rapport: Meevaren op het succes van familiebedrijf Catana Group

Dit rapport wordt eenmalig kosteloos met niet-leden gedeeld om kennis te maken met Pennywatch Premium. Catana Group betreft de grootste positie in onze modelportefeuille. Op het moment van publicatie staat het aandeel 215,35% in de plus exclusief dividend. Ook lid worden? Gebruik de link onderaan het artikel. 

Catana Group is een Frans bedrijf dat zich bezighoudt met de productie en verkoop van voornamelijk zeilcatamarans. Een catamaran is een boot met dubbele drijver en valt hierdoor in de categorie multihull boten.

Het bedrijf is momenteel de op één na grootste catamaranbouwer ter wereld en heeft in totaal 5 productielocaties in Frankrijk, Tunesië en sinds kort ook in Portugal. Het verkoopt boten onder 3 merken:

Catana

Dit zijn luxe catamarans waarvan de grote modellen al snel meer dan 1 miljoen euro kosten.

Bali 

Dit zijn de zogeheten cruising catamarans, deze zijn meer betaalbaar. De startprijs begint bij ongeveer 500.000 euro voor een gemiddelde grootte boot. Hieronder vind je een walktrough van de Bali 5.4, een zeer goed lopend model.

YOT

Dit is het merk waaronder motorcatamarans worden verkocht. Dit is een recent aangeboorde markt (Q3 2023)

Tweede generatie familiebedrijf

Catana Group is een familiebedrijf. Oud-CEO Olivier Poncin bouwde het bedrijf uit tot een klein imperium, maar overleed kort geleden in 2023. Zijn zoon Aurélien Poncin neemt sindsdien zijn taken over. Aurélien voerde sinds 2006 al verschillende managementtaken uit binnen het bedrijf. In totaal is 29% van de aandelen in handen van de familie.

Hieronder vind je de structuur van Catana Group. De familie Poncin heeft via de holding Financiere Poncin het overige 50% belang in HACO en tevens een 39% belang Composite Solutions in bezit. De overige 10% van de Portugese tak is in handen van de oprichters.

structuur catana group

Wat is een catamaran?

Een catamaran is een boot met een dubbele drijver en valt hierdoor in de categorie multihull boten. De catamaran wint in rap tempo aan populariteit.

In de verhuurmarkt (chartering) steeg het aandeel catamarans afgelopen 20 jaar van 5% naar meer dan 50%. Dit komt doordat de boten veel voordelen bieden, onder andere:

  1. Meer leefruimte en wooncomfort
  2. Stabieler. De twee drijvers bieden meer stevigheid en veiligheid. Hierdoor voorkomt het in veel gevallen zeeziekte.
  3. Hogere kruissnelheid
  4. Geschikt voor varen in ondiep water door lagere diepgang

De markt

De catamaranmarkt is er een met hoge toetredingsdrempels. De komst van een nieuwe speler vereist een sterk concept dat kan concurreren met de gevestigde merken en producten. Het betreft een sector waar klanten veel tijd nodig hebben om klanten gerust te stellen over de kwaliteit en de betrouwbaarheid, met in het bijzonder de levensduur. Een lange levensduur draagt namelijk bij aan een zo goed als gegarandeerde wederverkoop in de tweedehandsmarkt.

Een nieuwkomer op de markt zal dus aanzienlijke personele, technologische en financiële middelen moeten inzetten om aan deze voorwaarden te voldoen. In het klimaat met agressieve concurrentie is het risico beperkt dat nieuwe spelers de markt zullen toetreden.

Groeimarkt gedomineerd door grote spelers

De catamaranmarkt is een niche-industrie met een marktomvang van ongeveer 1,4 miljard dollar. Naar verwachting zal de markt richting 2030 met een CAGR van 5,8% groeien. De totale marktomvang zou dan uitkomen op 2,23 miljard dollar.

De markt voor catamarans wordt gedomineerd door een aantal grote spelers, die meer gediversifieerd zijn dan Catana Group. Het grootste bedrijf qua marktomvang is Bénéteau. Vervolgens heeft Catana Group nog te maken met concurrentie van Fountaine een bedrijf met een vergelijkbare marktomvang als Catana Group. Beide bedrijven hebben een notering aan het Franse Euronext Paris.

Andere belangrijke spelers zijn Bavaria Yachts met het Franse merk Nautitech en het Zuid-Afrikaanse bedrijf Leopard.

Waarom is Catana Group een beter bedrijf dan concurrenten?

Catana Group heeft een zeer goed track record qua management. Hierin schuilt wel een gevaar aangezien Aurélien Poncin het stokje heeft overgenomen. Het track record is dus niet gevestigd onder zijn leiding. De komende jaren moet blijken of hij over dezelfde kwaliteiten als zijn vader beschikt.

Door de productielocatie in Tunesië kan Catana Group produceren tegen lagere kosten dan concurrenten, waardoor het de hoogste marges in de markt geniet.

Het BALI-model geniet de hoogste ROI bij aanschaf voor verhuurbedrijven (chartering) ten opzichte van catamarans van concurrenten. Vanuit de verhuursector is de vraag dan ook groot.

Verder is de afgelopen jaren gebleken dat Catana Group over zogeheten pricing power bezit. Het is goed in staat geweest kosteninflatie door te berekenen en het orderboek bleef groeien ondanks prijsverhogingen.

Catana Group is met haar zeilcatamarans actief in een nichemarkt waardoor de groeimogelijkheden op termijn beperkt zijn. Met de penetratie van de motorbotenmarkt via het merk YOT zijn er echter nog grote groeimogelijkheden. De markt voor motorboten is 9x zo groot als zeilboten.

Risico’s

Catana Group is met haar zeilcatamarans actief in een nichemarkt waardoor de groeimogelijkheden op termijn beperkt zijn. Met de penetratie van de motorbotenmarkt via het merk YOT zijn er echter nog grote groeimogelijkheden. De markt voor motorboten is 9x zo groot als zeilboten.

Het grootste risico voor Catana Group is een economische crisis. De boten van Catana Group gelden als pleziervaartuigen en zijn geen bittere noodzaak. In 2008 werd de maritieme sector getroffen door de grootste ineenstorting in de geschiedenis van 50%. Met deze geschiedenis in het achterhoofd dienen we de markt voorzichtig te benaderen.

De verhuurmarkt voor catamarans was echter een van de meest gespaarde segmenten. Dit heeft er mee te maken dat catamarans een breed publiek bedienen wegens de combinatie van hoog wooncomfort en vaarplezier. Bovendien wordt de verhuurmarkt ondersteund door de toeristische sector die over het algemeen aan minder economische risico’s zijn blootgesteld.

Een ander risico voor het bedrijf zijn verstoringen in de aanleveringsketen. Recent was dit nog het geval, maar uiteindelijk werd dit uitstekend gemanaged. Slechts eenmaal werd de levering van een aantal boten uitgesteld. Inmiddels zijn zowel de verstoringen als leveringsproblemen opgelost.

De cijfers

Catana Group heeft een gebroken boekjaar en is dankzij het succes van het merk Bali ontzettend hard gegroeid. De omzet verdubbelde in een tijdsbestek van 3 jaar, zoals hieronder te zien.

Met een goed gevuld orderboek van 500 miljoen lijkt groei ook de komende jaren gegarandeerd. Capaciteitsuitbreidingen zijn hiervoor noodzakelijk, maar in volle gang. De afgelopen jaren werd een soortgelijke situatie goed gemanaged, waardoor het voornamelijk een herhaling van zetten betreft. Bovendien zijn de capaciteitsuitbreidingen niet van een hoge complexiteit. Het risico op leveringsproblemen ten gevolge van een tekort aan capaciteit lijkt hierdoor beperkt.

Catana Group slaagt erin de meeste operationele winsten om te zetten in vrije kasstroom en beschikt hierdoor over een solide balans. Het heeft een netto kaspositie van 37 miljoen die jaarlijks groeit. De ROIC is indrukwekkend met 20,9%.

Waardering

Catana Group heeft een marktkapitalisatie van 204,68 miljoen waardoor de omvang nog zeer beperkt is voor beursbegrippen. Wanneer we corrigeren voor schuld en cash komen we uit op een enterprise value van 167,48 miljoen.

Het bedrijf handelt op 12x de winst hetgeen als fair kan worden geacht in vergelijking met de sector en historische waarderingen. Beleggers lijken hier echter voorbij te gaan aan de solide balans en het robuuste orderboek.

Wanneer we bijvoorbeeld de enterprise value delen door de EBT komen we uit op een ratio van 6,53 hetgeen als goedkoop kan worden geacht. Deze ratio suggereert een rendement van meer dan 15% per jaar op de huidige koers.

Bovendien is er dan nog geen rekening gehouden met verwachte groei en share buybacks.

Verwachtingen en koersdoel

In december kregen we de laatste duidelijke update van het orderboek, waardoor we een koersdoel konden berekenen. We mikten voor 2023/2024 op een omzet van 274,28 miljoen en een winst per aandeel van ~0,984 euro op basis van een nettowinstmarge van 11%.

Aan de hand van de laatste update kunnen we stellen dat het bedrijf op koers ligt deze doelstellingen te behalen. Bovendien koopt Catana Group eigen aandelen in, waardoor de winst per aandeel kunstmatig wordt opgehoogd. Er zal in 2023/2024 waarschijnlijk ~1,00 per aandeel verdiend worden.

Wanneer we hier een waardering van 12x de winst op plakken komen we uit op een koersdoel van 12,02 euro 

Grafiek Catana Group

Aandeleninformatie

Bedrijf:  Catana Group
Symbool: CATG
ISIN: FR0010193052
Beurs: Euronext Paris

Zorg dat je de volgende winstgevende kooptip niet mist

Leden van het eerste uur tellen inmiddels tevreden hun winsten in Catana Group. Wil je direct onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten? Meld je dan snel aan door te klikken op onderstaande button.

Klik hier om je aan te melden 

Disclaimer

Auteur Jelmer Bekius heeft een positie in het aandeel

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen.

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.