Hedged Convertibles

5 redenen waarom convertibles gehedged worden (via een shortpositie aandelen)

Twee weken geleden publiceerden we een artikel, waarin we stelden dat de convertible uitgegeven door Pharming waardevernietigend zou zijn. Naast dat we van mening zijn dat de converteerbare obligatie is uitgegeven op een te lage koers, werd bovendien gesteld dat de gekozen financieringsvorm waarschijnlijk zal leiden tot extra verkoopdruk. Bezit van een convertible leidt in veel gevallen namelijk tot afdekken ervan door het aangaan van een shortpositie op de aandelen.

Het artikel leidde tot meerdere mails en vragen hieromtrent. In enkele mails werd het nut - zonder enige onderbouwing - van een dergelijke strategie weggewuifd. Ook leidde het tot goede vragen. Bijvoorbeeld: Indien de koers van de aandelen daalt, dan daalt toch ook de koers van de convertible? In dit geval kan er toch helemaal geen winst gemaakt worden?

Hieronder vind je 5 redenen waarom het wel degelijk nuttig is om een convertible te hedgen. Sterker nog, je zult zien dat dit om voordelige redenen vaak zal gebeuren. Ook kan er wel degelijk winst gemaakt worden met hedged convertibles. 

1. Afdekken kredietrisico  

Allereerst loopt de houder van de convertible kredietrisico van de uitgever, in dit geval dus Pharming Group. Dit risico wordt vrijwel standaard afgedekt door short op de aandelen te gaan voor eenzelfde bedrag. Er bestaat immers een mogelijkheid dat Pharming Group tijdens de looptijd niet meer aan rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen. In dit geval zullen de aandelen aanzienlijk dalen. De shortpositie kan in dit geval worden verzilverd.

2. Afdekken koersrisico 

De koers van een convertible kan stijgen of dalen. Door een shortpositie in aandelen tegenover de convertible (long) te zetten, wordt dit risico afgedekt. Terwijl het kredietrisico wordt geminimaliseerd, wordt dus ook het neerwaartse risico afgedekt. Deze constructie resulteert in het afdekken van koersrisico, maar ook nog eens in het afdekken van volatiliteit. Dit terwijl het een vaste rente uitspuugt (couponrente).

Uiteindelijk draait het om de verhouding tussen risico en rendement en het liefst met zo weinig mogelijk volatiliteit. De verhouding hiertussen kan via deze constructie als zeer gunstig worden beschouwd.

3. Verzilveren van volatiliteit

Op dit punt wordt de vraag uit de tweede alinea beantwoord. Indien de koers van de aandelen daalt, daalt toch ook de koers van convertible? Het antwoord hierop is een technische, maar het komt er op neer dat afdekken in de meeste situaties wel degelijk een bron van rendement biedt.

In stijgende markten levert de obligatie (long), namelijk meer op dan de aandelen shortpositie. Gek genoeg zal de shortpositie in een dalende markt waarschijnlijk meer opleveren dan de longpositie in de convertible. Er is namelijk sprake van een asymmetrisch rendementsprofiel als gevolg van de samenstelling van de convertible. Deze bestaat uit een vastrentende component in combinatie met een call optie. 

Hierdoor geldt: Hoe volatieler het aandeel, hoe groter de potentiële winst van de afgedekte convertibles (hedged convertibles). Kortom, het biedt een mogelijkheid te profiteren van periodes van volatiliteit. Het te gelde van de volatiliteit wordt ook wel volatility yield genoemd.

Dit artikel is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Profiteer van de volgende acties: 

Gratis private equity informatiepakket

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.