Aandeel First Tin

Aankoop First Tin PLC: Milieuvriendelijke tinontwikkeling in Europa en Australië

Tin als cruciaal metaal voor de toekomstige economie

Tin is een cruciaal metaal voor een toekomstige economie die gericht is op decarbonisatie en elektrificatie. Het is een essentieel onderdeel van halfgeleiders, elektrische voertuigen en andere hernieuwbare technologieën. De International Tin Association (ITA) heeft een analyse uitgevoerd om de vraag naar tin tot 2030 te voorspellen. Het resultaat daarvan was dat er jaarlijks vraag zal zijn naar 100.000 ton extra tin. Aan de aanbodzijde zijn er 11 projecten geïdentificeerd die rijp genoeg zijn om in productie te gaan tot 2030 en die jaarlijks 50.000 ton tin kunnen leveren. Dit betekent dat er nog steeds onvoldoende tin beschikbaar zal zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen.

De geschiedenis van tin

Tin is een van de vroegste door de mens gebruikte metalen en vormt een belangrijk bestanddeel van brons (een legering van koper en tin), waarvan de ontdekking ongeveer 5500 jaar geleden het begin van het bronzen tijdperk en het einde van het stenen tijdperk inluidde. Brons is harder en duurzamer dan andere toen beschikbare metalen, en tin heeft een laag smeltpunt, waardoor het gemakkelijk legeringen kon produceren met de toen beschikbare pottenbakkersovens.

Tin raakte vervolgens uit de gratie door de ontdekking van het smelten van ijzer en het begin van de ijzertijd. De volgende belangrijke ontwikkeling voor tin was de ontdekking dat het coaten van staal met een dun laagje tin corrosie wat kon voorkomen en het mogelijk maakte voedsel voor langere tijd in "blikken" te bewaren. Dit begon in 1795 toen de Franse regering onder leiding van Napoleon een prijs van 12.000 francs uitloofde aan iedereen die een methode kon uitvinden om voedsel te bewaren voor zijn lange zeecampagnes. Nicolas Appert kreeg de prijs voor het conserveren van voedsel door sterilisatie. Peter Durand, een Britse koopman, kreeg op 25 augustus 1810 het eerste octrooi voor het idee om voedsel in blik te bewaren. De methode wordt nog steeds gebruikt, en tijdens de recente pandemie is het gebruik van blik aanzienlijk toegenomen doordat mensen een voorraad voedsel aanleggen.

Hoewel er bewijzen zijn dat solderen al meer dan 5000 jaar geleden in het oude Mesopotamië (het huidige Irak) werd gebruikt, nam het gebruik van soldeer in het midden van de 20e eeuw snel toe door de toename van consumentenelektronica. Soldeer is momenteel wereldwijd het belangrijkste gebruik van tin, goed voor ongeveer 49% van het totale verbruik, en is recentelijk toegenomen door de eliminatie van lood in soldeer, waardoor meer tin nodig is om de leemte op te vullen.

Het is interessant op te merken dat tin in zijn metaalvorm niet giftig is en zelfs antimicrobiële eigenschappen blijkt te hebben - vandaar het gebruik ervan in blikjes en andere vormen van voedselverpakking. Aangezien tin in bepaalde toepassingen lood kan vervangen, is het gebruik ervan als vervanging toegenomen sinds de erkenning van de giftigheid van lood.

De vraag naar tin wordt gedreven door de energietransitie

Tin is een cruciaal metaal, van vitaal belang voor elk plan om de wereld koolstofvrij te maken en te elektrificeren. Verwacht wordt dat de stijgende vraag, in combinatie met tekorten, ertoe zal leiden dat tin in de nabije toekomst met aanhoudende tekorten op de markt zal worden geconfronteerd.

Momenteel is 97% van het mondiale tinaanbod afkomstig van opkomende/ontwikkelingslanden, waarvan 40% van ambachtelijke en kleinschalige mijnwerkers. Het grootste deel van het tin in de wereld is afkomstig van alluviale mijnbouw, een zeer niet-duurzame praktijk.

De wereld heeft dringend behoefte aan nieuwe tinbronnen, maar er zijn weinig projecten in uitvoering, en nog minder duurzame. Door de vraag naar tin als gevolg van het toegenomen gebruik van elektronica, de opkomst van het internet der dingen en de groene energierevolutie, is het tintekort de meest uitgeputte toeleveringsketen in de geschiedenis en op een kritiek niveau.

Dit artikel is alleen voor premium leden.
Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten 

Bekijk onze aanbieding 

Ben je al premium lid?  

Klik hier om in te loggen 

Profiteer van de volgende acties: 

Investeringsmogelijkheden op één plek

Investeer o.a. in vastgoed, 3D-geprinte boten, als durfkapitalist en meer

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Een netto doelrendement van 9,3-12%

Ontvang gratis het Private Equity informatiepakket!

Meer voor jou als belegger..

Ontdek ondergewaardeerde aandelen 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Blijf gratis op de hoogte en ontvang 21% korting

Ontvang gratis artikelen of krijg voordelig toegang tot ons volledige Premium-platform.