Waterstof aandeel

Aankoop McPhy Energy: Het goedkoopste waterstofaandeel op de beurs?

Vandaag stoffen we het bedrijf McPhy Energy af. We kochten de aandelen vóór de waterstofhype op de beurs en profiteerden hier goed van. Een deel van onze stukken verkochten we zelfs met 576% winst. We hielden slechts een kleine positie in het bedrijf aan en dit was maar goed ook. De koers begon vervolgens te dalen en is hier vervolgens niet meer mee gestopt. Vandaag noteert het aandeel nabij de laagste koers sinds 3,5 jaar.

Grafiek McPhy Energy

Terechte daling

De daling is grotendeels terecht. De waardering was wel erg had opgelopen, er wordt nog geen winst gemaakt en dit lijkt ook nog wel even te duren. Een belegging in McPhy is een belegging in een belofte en hier zijn twee dingen voor nodig:

  1. Waterstof moet een belangrijk deel gaan uitmaken van de energiemix in Europa, maar ook wereldwijd.
  2. McPhy moet een sleutelrol gaan spelen in deze nieuwe industrie

Hoewel punt 1 nog een lange tijd een onzekere factor was, lijkt dit vandaag de dag slechts een kwestie van tijd. Vanuit de EU is The Green Deal getekend. Dit betekent dat er tot 2030 voor meer dan 30 miljoen in waterstof zal worden geïnvesteerd. De capaciteit gaat hierdoor binnen Europa razendsnel omhoog. Maar ook buiten Europa lijkt de komende jaren behoefte te zijn aan meer capaciteit.

In 2025 is de capaciteit nog minder dan <15 GW, maar McPhy rekent in 2030 op een markt van bijna 100 miljoen GW. Om er een idee van te krijgen: 1GW is de energiebehoefte van ongeveer 1 miljoen huishoudens, al zal waterstof voornamelijk in de industrie worden ingezet.

Voor het bereiken van deze capaciteit zijn elektrolysers nodig. Met deze machines worden verbindingen tussen waterstof- en zuurstofatomen gebroken, waarbij waterstof als product overblijft. McPhy Energy is producent van deze elektrolysers.

De industrie staat momenteel slechts in de kinderschoenen, maar in 2030 zou McPhy goed moeten zijn voor 12 GW van de totale markt. Indien dit lukt, dan staat er plots een bedrijf met miljarden aan omzet. Een deel van de omzet zal ook terugkerend zijn, aangezien de levering van elektrolyzers vaak gepaard zal gaan met onderhoudscontracten voor een lange periode.

Investering in een black box

Indien je investeert in McPhy dien je je zeer bewust te zijn van de risico’s. Veel variabelen zijn namelijk nog onbekend. Wat zullen in de toekomst bijvoorbeeld de winstmarges op de elektrolyzers zijn? We weten het niet. Momenteel zijn de winstmarges zelfs negatief, maar de geplande capaciteitsuitbreiding moet hier verandering in brengen.

Er is reeds begonnen aan de bouw van een gigafactory in Frankrijk. Wanneer deze klaar is, in 2024, zou de capaciteit met een factor 13 omhoog moeten kunnen als we rekenen vanaf 2022.  McPhy heeft nu nog slechts een beperkte omzet, maar zal na afronding 100 miljoen per jaar met gemak moeten kunnen overstijgen.

Franse overheid betaald voor 114 miljoen mee

De exacte bouwkosten van de fabriek zijn niet bekend, maar wat we wel weten is dat de Franse overheid ruimschoots te hulp schiet. De Franse overheid zet namelijk vol in op waterstof. Ze beseffen waarschijnlijk dat de industrie een kickstart nodig heeft, omdat er vandaag de dag namelijk nog geen goed brood mee te verdienen is. Logischerwijs neemt dit de prikkel weg voor bedrijven om grote investeringen te doen.

De Franse overheid schiet daarom de sector te hulp met een beschikbare zak geld van 7 miljard euro. Een deel hiervan is bedoeld om een concurrerende markt voor elektrolyzers op te zetten. Voor zover bekend komen er 3 gigafabrieken te staan in Frankrijk, waar de overheid dus aan mee zal betalen. Eén van deze fabrieken zal dus van McPhy Energy zijn. Het ontvangt hiervoor een subsidie in meerdere delen die kan oplopen tot maar liefst 114 miljoen euro. Een eerste betaling van 28,5 is reeds ontvangen.

McPhy Energy gefinancierd vanuit hype

Tegengesteld aan de meeste bedrijven in de sector is McPhy nog steeds uitstekend gefinancierd. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 216 miljoen euro met een nettokaspositie van 130 miljoen. De grote kaspositie is het gevolg van de uitgifte van aandelen nabij de hoogste koersen tijdens de hype enkele jaren terug. Uitstekend management aangezien er nog geen winst wordt gemaakt. De beursnotering is gebruikt waarvoor die bedoeld is en de verwatering bleef hierdoor beperkt.

De waterstofbubbel liep uiteindelijk weer leeg, maar goed om te beseffen is dat dit soort fenomenen ook mooie dingen kunnen opleveren. Als gevolg ervan kan McPhy zich bijvoorbeeld vanuit een solide balans in alle rust focussen op waar ze goed in zijn. Uiteindelijk willen we allemaal een duurzamere wereld en waterstof biedt hierin een deel van de oplossing.

Betaal niet te veel

Vanzelfsprekend moet je er wel voor zorgen dat jij niet degene bent die op de hoogste koers financiert. Mocht je iets in waterstof willen doen, dan lijkt vandaag een beter moment te zijn. Van de gigantische waardering van enkele jaren terug is niets meer over. Met een enterprise value van 86 miljoen stelt het voor beursbegrippen zelfs weinig meer voor. Het lijkt er zelfs sterk op dat we het goedkoopste waterstofaandeel op de beurs te pakken hebben.

Met BPifrance (staatsbedrijf) als grote investeerder voor de plannen aan boord, lijkt de risico-rendementsverhouding aantrekkelijk. Stel McPhy groeit inderdaad uit tot een sleutelspeler in de industrie, dan lonkt een miljardenomzet. Let wel, we moeten nog een hele berg op met dit bedrijf. De komende jaren zal er enkel geld uit het bedrijf lopen. Winsten zijn nog ver uit zicht.

Naarmate er een stip aan de horizon verschijnt, dan zou de waardering flink omhoog moeten. Het eerlijke verhaal is echter wel, dat het bijna onmogelijk is een koersdoel te berekenen. Te veel variabelen zijn nog onbekend, hetgeen het een speculatieve koop maakt.

Verder heb je de overheid aan boord als aandeelhouder. Dit heb je als belegger liever niet, aangezien de overheid zich nog wel eens wil opwerpen als onbetrouwbare partner. Als je ze dan toch aan boord moet hebben, dan het liefst in deze sector.

Aankoopalert

We wilden eerst even wachten op een correctie van de markten, maar we besluiten de aandelen toch alvast beperkt bij te kopen op een koers van 8,35 euro. We verlagen hiermee onze gemiddelde aankoopkoers licht. Onze overgebleven positie handelde op een klein minnetje. Ook na aankoop houden we slechts een kleine positie aan.

Verder houden hierbij rekening met eventuele daling in het geval van een correctie op de beurs. Door de hoge beta van het aandeel, daalt het doorgaans fors sneller dan de index. Gezien onze kleine blootstelling zullen we in dit geval overwegen nog wat extra stukken bij te kopen.

Aandeleninformatie 

Naam: McPhy Energy
Ticker: MCPHY 
ISIN: FR0011742329
Beurs: Euronext Paris 

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen.

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.