Met de omzetontwikkeling van Accsys gaat het goed. Het bedrijf heeft een product in handen dat een duurzaam alternatief vormt voor tropisch hardhout. In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, heeft Accsys hiermee een unieke asset in de handen. De vraag is groter dan het aanbod, waardoor het zichzelf verkoopt.
Uit de laatste tradingupdate bleek dat de opgelopen productiekosten goed konden worden doorgerekend. De omzet van Accsys steeg met 32% als gevolg van prijsverhogingen en een opgevoerde productie in Arnhem. Geen vuiltje aan de lucht zul je denken. Dat is echter niet het geval.
Het bedrijf loopt tegen de limieten van de capaciteit aan en juist hier gaat het mis. Structureel geklungel met de bouw van een nieuwe fabriek in Hull zorgt ervoor dat de koers maar niet van zijn plek komt. Terwijl alles en iedereen (overigens) terecht negatief is over Accsys, zou de bodem van de gifbeker wel eens in zicht kunnen zijn.
In dit artikel gaan we in op de situatie in Hull, de "oplossing met het consortium", de aanstelling van de nieuwe CEO en CFO en hoe het nu verder moet.
Hoe is het bedrijf eigenlijk in deze ellende verzeilt geraakt?
In maart 2017 haalt Accsys 68,2 miljoen financiering op bij een consortium van bedrijven: Medite Smartply, BP, het Business Growth Fund, Henderson Volantis en RBS. De besteding van de gefinancierde 68 miljoen is veelbelovend. Het bedrag zou namelijk voldoende zijn voor de bouw van 's werelds eerst Tricoya-fabriek in Hull. De fabriek met een capaciteit van 40.000 m3 Tricoya zou begin 2019 klaar moeten zijn.
Ogenschijnlijk een winstgevend project. De marges van Tricoya liggen hoger dan het eerste product Acoya en de fabriek zal break-even draaien zodra 40% van de capaciteit zal worden benut. Bovendien is er al nagedacht over het eventueel uitbreiden van de fabriek.
Uiteraard steken eerdergenoemde partijen niet zomaar geld in de bouw van de fabriek. De financierende partijen worden aandeelhouder in twee nieuw op te richten entiteiten:
Tricoya Technologies Limited (TTL)
TTL vertegenwoordigt het intellectuele eigendom van Tricoya
Tricoya Ventures UK Limited (TVUK)
Onder TTL hangt TVUK die het bezit van de fabriek in Hull vertegenwoordigd
Op deze manier profiteren de partijen niet alleen van toekomstige inkomsten vanuit Hull, maar via TTL ook van de eventuele verkopen van Tricoya elders ter wereld. 74,6% hiervan zou naar Accsys gaan.
Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?
Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten