Van de week kochten we opnieuw aandelen Pharming Group aan. Dit deden we nadat we afgelopen januari winst namen, omdat we oordeelden dat de koers te hard was opgelopen. Beleggers leken er bij voorkeur al vanuit te gaan dat Leniolisib zou worden goedgekeurd, terwijl dit nog niet helemaal zeker was.
Inmiddels is de goedkeuring werkelijkheid geworden. Leniolisib is goedgekeurd voor de Amerikaanse markt, wat met 60% van de omzet ook direct de belangrijkste markt betreft. Goed nieuws voor Pharming, een tweede medicijn is hierdoor een feit. Toch staat de koers lager dan waarop wij onze stukken in januari verkochten.
In dit artikel vertellen we waarom het aandeel op korte termijn niet verder stijgt, waarom we verwachten dat dit alsnog gaat gebeuren, en we gaan in op de waardering van het aandeel.
Waarom stijgt het aandeel niet?
Vanaf augustus vorig jaar begon de koers van Pharming plots hard op te lopen. Reden hiervoor was dat de datum van de goedkeuring voor Leniolisib steeds dichterbij kwam. In januari werd de hoogste koers van het jaar bereikt. Ook nu de goedkeuring een feit is, is de high van eerder dit jaar nog niet teruggezien.
Eerder waarschuwden we al over het fenomeen "buy the rumor, sell the fact". Naarmate de datum van de goedkeuring in zicht kwam zagen we de perfecte cocktail voor dit fenomeen. Het type beleggers in het aandeel, de toenemende media-aandacht en de oplopende koers zorgden ervoor dat steeds meer beleggers de verleiding niet konden weerstaan.
Hier blijkt maar weer dat wanneer iedereen het over een aandeel heeft, je maar beter even op je handen kunt gaan zitten. Zoals we wel vaker aangeven wordt de koers van een aandeel op korte termijn gedreven door vraag en aanbod. Op langere termijn - en dat is hoe wij er naar kijken - hobbelt de koers vanzelf achter de winst aan.
Beleggen is vooruitkijken, aan de vraagzijde is het belangrijk om te beseffen dat wanneer op korte termijn iedereen die een goedkeuring verwacht al in het aandeel zit, het erg lastig is om een aandeel nóg hoger te zetten. Aan de aanbodzijde vinden we juist veel speculanten die voor de goedkeuring een positie hadden ingenomen. Een deel hiervan stelt winsten veilig, dit leidt logischerwijs tot een extra aanbod van stukken. Beleggers die na goedkeuring op een koersexplosie hadden gerekend, begrijpen wellicht de tegenvallende koersontwikkeling niet en bieden ook hun stukken aan. Dit zorgt voor een overreactie naar beneden.
Deze week kregen we meerdere vragen over hoe het dan zit met de vraagkant vanuit professionele partijen. Ook hier is het belangrijk om te weten dat deze na een nieuwsbericht niet direct op de koopknop drukken. Grote partijen die erin zitten, hebben vaak in een eerder stadium al een positie opgebouwd. Een voorbeeld hiervan is Acadian Asset Management die met meer dan 3% de meeste aandelen bezit. Die bouwden tijdens het eerste half jaar van 2022 op, waardoor ze er onder de 80 cent inzitten. In dit geval hoef je niets te doen, doe je wel wat dan is dit waarschijnlijk eerder wat winst afromen dan bijkopen.
Waarom gaat het aandeel Pharming stijgen?
De impact van de goedkeuring van Joenja valt niet te onderschatten. Het hoge risicoprofiel van het bedrijf verandert hierdoor drastisch. Van een risicovol biotechnologie bedrijf transformeert het bedrijf plots naar een farmaceut met voorspelbare kasstromen.
Momenteel heeft Pharming nog een notering in de AScX-index en behoort het tot de smallcap aandelen. Onze verwachting is dat Pharming deze status snel zal ontgroeien met alle positieve gevolgen van dien. Het bedrijf heeft momenteel een market cap van 740 miljoen, maar zou in 2024 een cap van ruim boven de 1 miljard moeten kunnen behalen.
Dit zou een soort vliegwieleffect in gang kunnen zetten. Pharming Group kan hierdoor namelijk weer worden opgenomen in de AMX-index, waardoor het aandeel meer zichtbaar en toegankelijkheid geniet. Door de hogere market cap en betere verhandelbaarheid van het aandeel, wordt het aandeel interessant voor professionele partijen om te volgen of om erin te beleggen.
Hier geldt ook hoe groter het bedrijf, hoe hoger vaak de premie. Het zal moeten zorgen voor structureel hogere waarderingen. Doordat meer aandelen in vaste handen komen te zitten, zal dit ook de volatiliteit ten goede moeten komen. Op langere termijn verwachtten we dan ook dat de koers van het aandeel in rustiger vaarwater terecht zou moeten komen.
Mooi verhaal, maar hoe zit het met de waardering?
De feiten zijn inmiddels de feiten. Pharming is nu een Nederlandse farmaceut met twee medicijnen en de toekomst is voorlopig veilig gesteld. Steeds meer onbekende variabelen worden bekend, waardoor we de puzzel steeds beter kunnen leggen. Het kleine risico op afkeuring zijn we inmiddels kwijt en de verkoopprijzen van Joenja vallen hoger uit dan aanvankelijk gedacht.
Dit artikel is alleen voor premium leden.
Wil je verder lezen?
Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten