Cryptology Asset Group

Bonusartikel: Waar gaat de prijs van Bitcoin heen, en hoe ga ik short?

Onderstaand artikel is onderdeel van DeKoersen Premium. Middels de Q&A kunnen leden vragen stellen die we vervolgens publiek behandelen. 

Naast de Q&A publiceren we regelmatig tips waarvan we de rendementen bijhouden. Sinds de start op 1 mei zijn er 5 tips gepubliceerd. Alle 5 tips noteren inmiddels in het groen. Indien we een positie sluiten ontvangen de premium leden automatisch een bericht. 

Via DeKoersen Premium worden alle beleggingen besproken die niet vallen in de categorie small caps. Deze categorie aandelen zullen we enkel bespreken via Pennywatch Premium. Overige tips worden via DeKoersen.nl besproken.

Met een extra abonnement op DeKoersen Premium krijg je dus toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten. Het is slechts nog tijdelijk mogelijk je aan te melden via de instapkorting. 

Klik hier om je met korting aan te melden voor DeKoersen Premium en verkrijg onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses inzichten in alle categorieën 

We ontvingen de volgende vraag in onze mailbox: 

Hallo, jullie hebben aangegeven ook alternatieve beleggingen te willen bespreken. Wat denk je van Bitcoin? Is dit een goed koopmoment? Of moet ik het juist short gaan? Hoe doe ik dat? 

Antwoord

Bitcoin is relatief nieuwe asset class die wat ons betreft wel degelijk waarde bevat. Beleggers hebben echter moeite met het op waarde schatten van de belangrijkste cryptomunt. Als instapmoment wordt als enige referentiekader vaak de historische prijs genomen. Bovendien weet de instapper vaak niet waarom de munt in de toekomst zou moeten gaan stijgen of dalen.

Jouw vraag biedt een mooie gelegenheid om Bitcoin op een fundamentele manier te benaderen. Wanneer we Bitcoin als “asset” kopen, moet het immers wel degelijk waarde bevatten. Ook moeten we een manier vinden om deze waarde vast te stellen.

Fundamentele analyse Bitcoin

Het is zeer lastig om Bitcoin fundamenteel analyseren. Een zekere anonieme Twittergebruiker genaamd Plan B gebruikte de stock-to-flow benadering. Hierbij wordt er van uitgegaan dat de prijs gedreven wordt door schaarste. Dit model is goed toepasbaar op de goudprijs, maar ook op andere grondstoffen. Het is echter de vraag of dit ook toepasbaar is op Bitcoin. We zien met Bitcoin veel overeenkomsten met goud, maar zien ook wel degelijk grote verschillen. We zijn dan ook niet overtuigd van de duurzaamheid van dit model.

Dat Bitcoin netwerkeffecten geniet staat echter buiten kijf. Een betere methodiek is volgens ons dan ook Metcalfe’s law. We worden in die gedachte bevestigd met de kennis dat meerdere hedgefunds tevens voor deze benadering kiezen.

Wat is Metcalfe’s law?

Metcalfe’s law is een waarderingsmodel dat erg populair is onder Silicon Valley bedrijven zoals bijvoorbeeld Google, Facebook en Spotify. De wet is vernoemd naar Robert Metcalfe, de uitvinder van het Ethernet. Deze wet zegt het volgende:

De waarde van een netwerk neemt exponentieel toe met het aantal aangesloten apparaten

Kortom, hoe meer apparaten onderdeel zijn van het netwerk, hoe meer waarde het netwerk voor gebruikers heeft. Dit kunnen we uitleggen aan de hand van een berichtendienst zoals Whatsapp. Het hebben van Whatsapp is namelijk nutteloos wanneer jouw vrienden de app niet op de telefoon hebben. Zodra al je vrienden of sterker nog heel Nederland de app op de telefoon heeft, zullen er waarschijnlijk steeds meer berichten over en weer verstuurd en ontvangen worden. Op deze manier neemt de waarde van het netwerk razendsnel toe.

Hoe werkt Metcalfe’s law?

Voordat we de deze waarderingsmethode gaan toepassen, leggen we eerst uit hoe het werkt. Metcalfe’s law werkt volgens de volgende formule:

Met C wordt het aantal connecties bedoeld en met N het aantal apparaten. De formule ziet er op eerste gezicht misschien ingewikkeld uit, maar als we deze uitleggen valt het eigenlijk best mee.

Wanneer we N als gebruikers nemen en invullen met verschillende getallen komen we op de volgende uitkomsten:

2 gebruikers = 1 connectie

5 gebruikers = 10 connecties

12 gebruikers = 66 connecties

Met bovenstaand voorbeeld tonen we aan dat de waarde van een netwerk dus exponentieel toeneemt, wanneer het aantal gebruikers stijgt.

Hoe kun je Metcalfe’s law toepassen?

Wanneer we Metcalfe’s law helemaal correct willen toepassen, kunnen we de eerder genoemde formule invullen. Er is echter een gemakkelijkere manier. Wetenschappers van de TU Delft, KPN en TNO analyseerden het gebruik van internet namelijk over een periode van 10 jaar. Ze onderzochten waarvoor waardevolle activiteiten op het internet gebruikt werden. De uitkomst was dat er een n2  afhankelijkheid werd gevonden. Wanneer je dit controleert komt dit goed overeen met de formule van Metcalfe. Mede door dit onderzoek kunnen we dus concluderen dat Metcalfe’s law gevalideerd is en kunnen we simpelweg n gebruiken om de waarde van een netwerk voor de gebruiker in kaart te brengen.

Rekenvoorbeeld:

Stel je voor dat we op DeKoersen.nl een social media platform starten waarop beleggers met elkaar kunnen discussiëren over aandelen. Stel je verder voor dat dit platform 100 gebruikers heeft die bij elkaar 1000 euro waarde vertegenwoordigen. Omdat DeKoersen.nl een erg interessant en leerzaam platform is, wint het in rap tempo aan populariteit. Het aantal gebruikers groeit binnen korte tijd naar 200 gebruikers.

Metcalfe’s law zegt in dit geval het volgende: C = (200/ 1002) De uitkomst is in dit geval 4. Kortom de waarde van het netwerk met een factor 4 toe. We weten nu echter nog niet wat de waarde van het netwerk is. Gelukkig weten we dat de eerdere gebruikers samen 1000 euro aan waarde vertegenwoordigden. We kunnen de formule nu uitbreiden met V (valution) en x (oorspronkelijke waarde). Dit geeft de volgende formules:

C = (n/ n2)

en

V = x * C

Invullen geeft in dit geval:

4 = (200/ 100)

en

4000 = 1000 * 4

De uitkomst van V is 4000. Volgens de Metcalfe’s law is de waarde van het DeKoersen.nl social media platform dus 4000 euro. De waarde is met een factor 4 toegenomen, terwijl het aantal gebruikers slechts is verdubbeld. De waarde is dus exponentieel gegroeid.

Toepassing Metcalfe’s law op Bitcoin

Een manier om het aantal gebruikers van het Bitcoinnetwerk te meten is aan de hand van het aantal actieve Bitcoin-adressen. Aan niet-actieve gebruikers hebben immers niets. Deze voegen geen waarde toe.

Zoals te zien op onderstaande grafiek was het aantal actieve Bitcoinadressen op de piek in 2021 bijna 1,2 miljoen. Vandaag de dag is dit slechts 765.000 en de trend lijkt dalende.

Wanneer we Metcalfe’s law toepassen, dan dienen we dus de conclusie te trekken dat de waarde van Bitcoin (die immers de waarde van het netwerk vertegenwoordigd)

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.