voetbal aandelen

Borussia Dortmund: De enige koopwaardige voetbalclub op de beurs?

Borussia Dortmund staat bekend om het uitstekende beleid dat gevoerd wordt. Dit leidt ertoe dat de club nagenoeg ieder seizoen zeker is van Champions League-voetbal. De goede jeugdopleiding en scoutingsapparaat zorgen ervoor dat talenten graag naar Dortmund komen en te rijpen op het miljoenbal. Voor een aantal van deze talenten geldt dat ze voor aanzienlijke bedragen worden doorverkocht aan grotere clubs. 

Borussia Dortmund bevindt zich in de zogenaamde "Sweet Spot" van het voetbal, hetgeen voordelen met zich meebrengt. Toch wil de club op termijn meer aanhaken bij de groten der aarde zoals Real Madrid, Manchester United, Barcelona of aartsrivaal Bayern Munchen.

Een voetbalclub als merk

Platgeslagen kan een voetbalclub worden gezien als een merk. En hoe populairder een merk, hoe meer geld het waard is. Borussia Dortmund wordt momenteel gewaardeerd op een dikke 400 miljoen euro. Een bedrag dat qua beursbegrippen eigenlijk maar weinig voorstelt.

Nu zijn de meningen er wel over verdeelt of dit bedrag wel echt de juiste waarde reflecteert. Forbes hangt bijvoorbeeld een waarde van 1,93 miljard aan de zwart-gelen. De waardering is o.a. gebaseerd op de steeds hogere enterprise multiples (Enterprise value / omzet) die betaald worden bij overnames. Zowel Amerikaanse als Saudische investeerders zijn erg actief op de markt. 

Waardering Borussia Dortmund volgens Forbes

Wanneer we bijvoorbeeld naar beursgenoteerde Manchester United kijken - die sportief alles behalve goed presteren - zien we dat beleggers met een marktkapitalisatie van 3 miljard veel meer waarde toekennen aan deze club. Naar verluid zou de familie Glazer (grootaandeelhouder) echter 6 miljard willen hebben voor de club. Op verkoopspeculaties steeg de koers van het aandeel begin dit jaar. Inmiddels is deze weer wat afgekomen.

Nu zijn deze clubs twee niet goed vergelijkbaar, maar het geeft wel aan hoeveel winst er nog te behalen is. Helemaal als we bedenken dat de voetbalindustrie groeiende is. De waardes van de clubs zouden moeten meegroeien en dit is dan ook het beeld wat we zien. Hieronder vind je een overzicht van de waarderingen volgens Forbes. We vinden Borussia Dortmund terug op plek 12.


Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.