catana-group-aandeel

CEO van Catana Group overleden: Een terug- en vooruitblik

Afgelopen maandag daalde de koers van Catana Group met ongeveer 4%. Dit komt bij dit aandeel wel vaker voor, maar deze keer was hiervoor een treurige reden. Het bedrijf meldde namelijk dat de CEO van Catana Group is overleden op een leeftijd van 69 jaar. Olivier Poncin was al langer ziek, maar zijn dood komt uiteindelijk toch vrij plotseling. 

We zijn al eens eerder ingegaan op de fantastische prestatie die Poncin heeft geleverd met het uitbouwen van Catana Group. Hieronder volgt een stukje historie. Vervolgens gaan we in op de gevolgen van het overlijden voor Catana Group als bedrijf. 

Olivier Poncin

Een rasondernemer met een passie voor zeilen 

Net als bij de meeste succesvolle ondernemers, zit er vaak een interessant verhaal achter. Dit is ook het geval bij Olivier Poncin, de man die zijn passie voor zeilen vertaalde in het opbouwen van een internationaal imperium in deze markt.

Het verhaal start op 16-jarige leeftijd. Olivier Poncin begon toen met het bouwen van zijn eerste boot. Op zijn eigen zolder had hij geen ruimte. Gelukkig mocht hij de ruime zolder van de ouders van een vriend gebruiken. Nog tijdens zijn studietijd richt Poncin zijn eerste bedrijf op in de verkoop van boten. Het bedrijf heet Plaisance 2000 (Plezier 2000) en het startkapitaal was slechts 1500 euro. 7 jaar later verkoopt hij het bedrijf met een flinke meerwaarde. Zijn eerste succes. Bovendien kan hij op deze manier zijn avontuur als ondernemer voortzetten.

Olivier Poncin neemt met zijn verworven kapitaal Kirié over dat pleziervaartuigen bouwt. Het bedrijf is 40 jaar oud en aan opvolging toe. Poncin kent het bedrijf goed, omdat dit de eerste leverancier van Plaisance 2000 is. In 5 jaar tijd wordt het personeelsbestand verdubbeld en de omzet wordt zelfs verdrievoudigd. Ook dit bedrijf wordt met een mooie meerwaarde achtergelaten. Ditmaal wordt het overgedragen aan een aantal werknemers.

Na de verkoop dacht hij er een tijdje over om te stoppen met boten, maar zijn passie nam het uiteindelijk over. In 1988 nam hij het noodlijdende Dufour over, een scheepswerf in Rochelais. In 12 jaar tijd groeide het personeelsbestand van 30 naar bijna 1000 mensen. De omzet ging van 3 miljoen naar 100 miljoen, waardoor Poncin definitief de status als miljonair vergaarde.

In 2003 neemt Olivier Poncin de Catana-scheepswerf over. Op dat moment verkeert de werf in grote moeilijkheden. Hoewel er een omzet van 30 miljoen wordt behaald en er 300 werknemers in dienst zijn, draait het diep in de rode cijfers. Vanaf dit moment bewerkstelligt Poncin een fantastische turnaround. Mede door het lanceren van het merk Bali, bouwt hij in amper 20 jaar tijd Catana Group uit tot een snelgroeiend en winstgevend bedrijf. 

Structuur Catana Group

Het familiebedrijf telt vandaag de dag 5 productievestigingen in Frankrijk, Tunesië en sinds kort ook in Portugal (nog niet weergegeven in de afbeelding). Sinds kort is het zelfs de nummer 2 catamaranbouwer ter wereld. 

Niet altijd een succes 

Het is Olivier Poncin niet altijd voor de wind gegaan. In 2000 had hij zakelijke meningsverschillen met investeerders, waardoor hij de controle over Dufour verloor. Toen Catana in moeilijkheden verkeerde, verkocht hij zelfs zijn huis om de lonen te kunnen betalen. Uiteindelijk heeft Poncin het iedere keer weer voor elkaar gekregen om terug te stuiteren, waardoor hij een waar imperium in de botenwereld heeft opgebouwd.

Waarschijnlijk voortkomend uit slechte ervaringen met Dufour, heeft hij een aantal maatregelen genomen om het familiebedrijf te beschermen. De overige 50% van HACO is in bezit van zijn holding. Verder bezit de holding ook de rechten van het merk BALI, de groeimotor achter de groep. Deze worden gelicentieerd aan de groep. Aangezien familiebedrijven wegens de "skin in the game" vaak betere beslissingen nemen, zien we dit als voordeel bij deze belegging. 

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.