Aandeel Pharming Group

Goedkeuring tweede medicijn Pharming Group, koersdoel opwaarts bijgesteld

Vrijdagmiddag ontving Pharming goedkeuring voor Leniolisib, waardoor Pharming plots een tweede medicijn op de markt heeft. Fantastisch nieuws. Niet alleen voor Pharming en de aandeelhouders, maar ook voor Nederland en bijvoorbeeld het Bioscience Park in Leiden. Doordat Pharming naast Ruconest (behandeling angio-oedeem) met Leniolisib (behandeling immuunziekte APDS) een tweede medicijn op de markt heeft is het de status als biotechnologiebedrijf ontgroeit. Technisch gezien mocht het al, maar het bedrijf kan vanaf deze week definitief door als Nederlandse farmaceut.

Wat verandert er nu?

Door de goedkeuring in de belangrijkste markt, namelijk de V.S. is Pharming niet meer afhankelijk van de omzet van een enkel medicijn. Pharming had al rekening gehouden met de goedkeuring in de V.S waardoor er op zeer korte termijn (april) al gestart kan worden met de verkopen. Voor de EU en Japan lopen de aanvragen nog. Doordat de goedkeuring in de V.S. er al doorheen is, is de kans meer dan 90% dat dit ook zal gebeuren voor Europa. In Europa wordt goedkeuring in de tweede helft van 2023 verwacht. Hierop zal waarschijnlijk groen licht voor Japan volgen.

Verdubbeling omzet Pharming Group

De goedkeuring van Leniolisib betekent dat de omzet binnen enkele jaren kan worden verdubbeld. APDS is een zeer zeldzame ziekte waar naar schatting wereldwijd zo’n 1500 mensen aan lijden in de westerse landen + Japan en Israël. Dit is slechts een klein aantal, maar Pharming is de enige aanbieder van een medicijn voor deze indicatie.

Dit maakt dat er vooral in de V.S. behoorlijke bedragen voor het medicijn gevraagd kunnen worden. In de V.S. kan er meer dan 500.000 dollar per jaar voor het medicijn worden gevraagd. In Europa zal dit waarschijnlijk op minder dan de helft liggen zo rond 200.000-250.000 euro.

Nu in rap tempo de onbekende variabelen een stukje duidelijker worden, blijkt vooral de verkoopprijs in de V.S. een flinke meevaller. Eerder werd er gerekend op een verkoopprijs van maximaal 400.000 dollar. In ieder geval een dikke 60% van de omzet zal mede door de hoge verkoopprijs afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. De piekomzet komt hierdoor mogelijk boven de 300 miljoen te liggen.

Koers stijgt flink, maar corrigeert vervolgens

Aandeelhouders waren vanzelfsprekend blij met het nieuws van de goedkeuring. Het aandeel steeg tijdelijk naar een high van 1,374 om vervolgens weer flink in te leveren. De slotkoers sloot bijna 24 cent lager op 1,137 euro. Dit was alsnog een forse koerswinst van ruim 14% ten opzichte van afgelopen vrijdag.

Toch hadden veel beleggers waarschijnlijk meer verwacht. De hoogste koers van het jaar (1,419) werd niet geëvenaard. In een eerder artikel waarschuwden we al voor dit fenomeen dat we kennen als buy the rumor, sell the fact. Naar aanloop van de goedkeuring (the rumor) sorteren beleggers voor op het goede nieuws. Inmiddels is de goedkeuring een feit (the fact) waarop winsten worden veiliggesteld. Dit leidt op korte termijn tot extra aanbod, waarop een koersdaling een logisch gevolg is.

In het verleden schreven we al meerdere keren dat het grote aantal particuliere beleggers de koersschommelingen flink versterken. De gedachte hierachter is dat retailbeleggers simpelweg minder vaste handen hebben dan professionele partijen. De komende tijd zal het aandeel nog wel even volatiel blijven, maar we verwachten dat deze naar verloop van tijd zal afnemen. Bovendien staat er met een tweede medicijn op de markt een stabielere business waardoor het aandeel interessanter wordt voor professionele beleggers.

Waardering en koersdoel

Op 17 januari verkochten we onze aandelen Pharming op een koers van 1,388 euro nadat we onze leden waarschuwden dat de koers te snel was opgelopen. Hierbij hielden we rekening met een kleine kans op afkeuring van Leniolisib. In het geval van goedkeuring rekenden we op een omzet van 400 miljoen in 2025, waarbij we er van uitgingen dat er 0,10 euro per aandeel zou kunnen worden verdiend.

Een multiple van 12,5-15x de winst gaf in dit geval een koersdoel in de 1,25-1,50 euro range. Nieuwe informatie duidt erop dat de verkoopprijs in de V.S. waarschijnlijk hoger zal uitvallen, ook zullen de marges van Leniolisib waarschijnlijk hoger liggen dan die van Ruconest. We dienen de omzet, de WPA en het koersdoel hierop opwaarts bij te stellen.

Mogelijke situatie 2025
Ruconest: 200 miljoen
Leniolisib: 233 miljoen
Totaal: 432 miljoen
WPA:   0,12 euro

Wanneer we de verwachte koers-winstverhouding als uitgangspunt nemen, geeft een multiple van 12,5x de winst ons een koersdoel van 1,50 euro voor 2025. Mocht verderop in de tijdslijn blijken dat een piekomzet van boven de 300 miljoen kan worden gerealiseerd dan is 15x de winst en een koersdoel van 2,25 euro in 2025 haalbaar.

Zoals bij iedere raming geldt dat het nog wel even moet gebeuren. De komende is er werk aan de winkel bij Pharming en hoewel de goedkeuring in de belangrijkste markt er door is, zijn veel variabelen nog steeds onbekend. Dit brengt een verhoogd risico met zich mee. Nu de koers sinds onze verkoop, de goedkeuring een feit is en we een beter zicht krijgen op de vooruitzichten zetten we het aandeel voorzichtig weer op koopwaardig, waarbij we een aankoop overwegen op eventueel lagere koersen.

Grafiek Pharming Group

Aandeleninformatie

Bedrijf: Pharming Group
Ticker: PHARM
Beurs: Euronext Amsterdam
ISIN: NL0010391025

Profiteer van de volgende acties: 

Toegang tot private equity vanaf €5000,-

Doe mee met de allerrijksten en profiteer van hoge rendementen!

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.