3d-aandelen

Grote veranderingen bij 3D software leverancier moeten zorgen voor vliegwieleffect

Sigma Labs is tot op heden een dramatische belegging geweest. We kochten de aandelen vorig jaar juni en sindsdien is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan met de koers. Het bedrijf dat software verkoopt voor 3D-printers maakt nog geen winst en heeft hierdoor een hoog risicoprofiel. Deze categorie aandelen heeft het de afgelopen tijd zwaar te verduren gehad op de beurs.

Dit is overigens niet de enige reden. Het schiet namelijk ook allemaal niet echt op bij Sigma Labs. Wanneer er geen winst wordt gemaakt willen we op zijn minst groei zien, maar ook deze belofte kan vooralsnog niet worden waargemaakt. Nieuwe ontwikkelingen moeten hier de komende tijd verandering in brengen.

Licentiemodel

Waar Sigma Labs haar softwareproducten eerder eenmalig voor de volle mep verkocht, is er sinds kort overgestapt op een licentiemodel. Het model is vergelijkbaar met een abonnement op Microsoft Office. Waar vroeger het hele pakket ineens diende te worden aangeschaft, kan dit tegenwoordig door maandelijkse betaling. Het nieuwe model zou de drempel voor nieuwe klanten om gebruik te maken van de software van Sigma Labs moeten verkleinen. Op lange termijn zou dit moeten leiden tot een voorspelbare en duurzame omzet. De wijziging in het verdienmodel gaat echter wel gepaard met een negatieve impact op de omzet op korte termijn.

Meer grote veranderingen

De wijziging in het verdienmodel is niet de enige grote verandering binnen Sigma Labs. De voormalige CEO Mark Ruport blijft binnen het bedrijf actief en wordt vervangen door Jacob Brunsberg. De nieuwe CEO die onder andere carrière maakte bij General Electric, moet het bedrijf in deze nieuwe fase gaan leiden.

Dat er daadwerkelijk een nieuwe fase in gaat, blijkt ook uit de naamsverandering die Sigma Labs onlangs heeft ondergaan. Sinds mei opereert het bedrijf namelijk onder een nieuw naam, Sigma Additive Solutions. Hiermee wil het bedrijf aangeven dat het de labfase van onderzoek en ontwikkeling achter zich laat. Vanaf nu zal de focus vooral liggen op het aanbieden van oplossingen voor 3D-printers.

Vooruitzichten

De volgende kwartalen moeten uitwijzen of het nieuwe model zijn vruchten gaat afwerpen. De afgelopen periode werden er meerdere nieuwe partnerships gesloten. Gezien de recente prestaties zijn we vooralsnog sceptisch, maar we geven de nieuwe CEO nog even de tijd. Van een analist waar we even mee van gedachten wisselden over het aandeel, kregen we de volgende sheet onder ogen. Hij is van mening dat een hockeystick model aannemelijk is zodra de sneeuwbal eenmaal gaat rollen. Hij vergrootte onlangs zijn positie.

Meer tijd nodig, maar haast is noodzakelijk

Zoals we ook in onze eerste analyse lieten blijken, zijn ook wij overtuigd van de hoge schaalbaarheid van het model. Toch vinden we de bovenstaande cijfers te optimistisch ingeschat. We gaan uit van een soort gelijk verloop, alleen hier zal waarschijnlijk meer tijd voor nodig zijn. We vinden het risico momenteel dan ook te groot om aandelen bij te kopen.

De komende kwartalen focussen we ons vooral op de sales. Het is aan de CEO de taak om de komende periode zoveel mogelijk abonnementjes te stapelen. Dit zal leiden tot terugkerende omzet, hogere marges en dus een fundament waarop doorgebouwd kan worden. Indien het vliegwiel gaat draaien kan het snel gaan, maar enige haast is noodzakelijk. De concurrentie zit ook niet stil en als verkopen te lang uitblijven, kan het aandeel net zo goed naar 0.

Klik hier om naar de aandelenpagina te gaan 

 

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.