Accsys Technologies

Kapitaalverhoging bij Accsys: Aandelen (bij)kopen of niet?

Zoals bekend gaat het met Accsys Technologies operationeel allemaal prima. Het hoofdpijndossier met de fabriek in Hull zorgt er echter voor dat het al vele jaren een belegging is zonder rendement. Erg zonde, het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Het averechtse is echter waar. Accsys is een verhaal waarbij vrijwel iedereen heeft verloren.

Dit geldt in overtreffende trap voor de grootaandeelhouders die Accsys opnieuw financieel te hulp schieten. Vorige week werd bekend dat er kapitaal wordt opgehaald op twee manieren:

Aandelenemissie 

  • Tussen de 13 en 15 miljoen gebeurt door de plaatsing van nieuwe aandelen op 0,6935 euro.
  • 13 miljoen hiervan is gegarandeerd door grootaandeelhouders Teslin, De Engh en BFG.*
  • Dit leidt tot een verwatering van 8,6% – 9,8% t.o.v. het totaal uitstaande aandelen.

* Partijen hebben respectievelijk een belang van 16,2%, 10,3% en 7,1%.

Converteerbare obligatie I

  • Tussen de 9 en 11 miljoen wordt opgehaald door de uitgifte van converteerbare obligaties met een looptijd van 6 jaar.
  • De rente staat vast op 9,5%, maar de eerste 2,5 jaar wordt er geen rente betaald.
  • De verschuldigde rente over de eerste 2,5 jaar wordt alsnog betaald in de resterende 3,5 jaar
  • De conversieprijs is 0,8322 euro

Kort samengevat: De bezitters kunnen de obligatie tijdens de 6 jaar omruilen tegen aandelen op een koers van 0,8322 euro. In dit geval vervallen de rente- en aflossingsverplichtingen.

Indien je dit contant maakt, wordt de conversiemogelijkheid eigenlijk pas interessant rond de 1,20 euro. Voor de bezitters valt immers de 9,5% aan rente-inkomsten weg. De 1,20 is overigens geen hard getal, het kan afwijken rekening houdend met de looptijd.

Helaas worden de convertibles niet verhandeld. Anders hadden we ze, indien juist geprijsd, naast de aandelen wel willen hebben voor de voorbeeldportefeuille.

Converteerbare obligatie II

Verder wordt er nog eens 10 miljoen aan converteerbare obligaties uitgegeven onder dezelfde voorwaarden. Deze 10 miljoen dient als herfinanciering van een al bestaande convertible verstrekt door grootaandeelhouder De Engh. De vorige lening betrof een rentepercentage berekend middels de euribor + een opslag van 6.75%. Met de huidige rentestanden op jaarbasis goed voor zo’n 9,5%. De conversiekoers was echter 2,30 euro.

De Engh doet wat dat betreft goede zaken. De conversiekoers gaat naar 0,8322 euro en de rente wordt vastgeprikt op 9,5%. De Engh krijgt hiermee dus de optie om op een fors lagere koers aandelen te verwerven en bouwt hiermee een stukje zekerheid in qua rente. Dikke kans dat de Euribor de komende jaren namelijk weer wat gaat afkomen. Accsys wint er op zijn beurt vooral tijd mee. De fabriek in Tennessee zal voor extra inkomsten moeten zorgen, waardoor aan bovenstaande (extra) verplichtingen kan worden voldaan.

Nog geen nieuws over Hull

In een vorig artikel gaven we aan dat het verstandig is om duidelijkheid omtrent Hull af te wachten. We hebben de rekensommetjes klaarliggen en een kapitaalverhoging in combinatie met duidelijkheid hieromtrent, zou een mooi instap- / bijkoopmoment kunnen betekenen.

Een kapitaalverhoging zien we wel, maar duidelijkheid omtrent Hull zien we dus nog niet. Het kapitaal zal namelijk grotendeels worden aangewend om de fabriek in Tennessee af te bouwen. De bouw gaat hier wél goed. De constructie is voor 78% compleet en de machines staan voor 87%.

Toch pakt ook hier de bouw iets duurder uit. Voor 15,5 miljoen was dit al bekend en dit is nu gefinancierd. Hier komt dus nog eens 6,5 miljoen bij. De overige 2 miljoen zal worden aangewend als extra werkkapitaal.

Aandelen Accsys Technologies (bij)kopen of niet?

Voor beleggers met een langere horizon zien we de aandelen Accsys Technologies nog steeds als koopwaardig. Wat we weten is dat de drie grootaandeelhouders in ieder geval bereid zijn te investeren op een koers van 0,6935 euro. Op de koers vandaag betaal je zo’n 4 cent meer. Houd er echter rekening mee dat de kans groot is dat het geduld op de proef wordt gesteld.

Indien je de aandelen wil (bij)kopen kan het zoals eerder aangegeven verstandig zijn wat meer duidelijkheid af te wachten omtrent Hull. Hier zal opnieuw extra kapitaal voor nodig zijn. Stel je zit er al in en het wordt bijvoorbeeld een claimemissie dan krijg je waarschijnlijk de mogelijkheid om mee te doen tegen een korting ten opzichte van de dan geldende beurskoers.

Stel die koers is lager dan vandaag de dag dan is dit mooi meegenomen. Stel de koers staat dan wel hoger, dan hoeft dit niet perse slecht te zijn. We zitten dan verder in tijdslijn waardoor je waarschijnlijk meer duidelijkheid hebt omtrent Hull en bovendien zal Tennessee verder gevorderd/operationeel zijn. Het onzekere- / risicokarakter neemt hierdoor af.

Grafiek Accsys Technologies

Aandeleninformatie

Bedrijf: Accsys Technologies
Market Cap: 176 miljoen
Enterprise Value: 222 miljoen 
Ticker: AXS
ISIN: GB00BQQFX454
Beurs: Euronext Amsterdam

Disclaimer

De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.

U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen.

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.