Aandeel Borussia Dortmund

Landstitel en rinkelende kassa dichtbij voor het beursgenoteerde Borussia Dortmund

Borussia Dortmund kwam begin deze maand met voorlopige cijfers over het derde kwartaal van 2023. Deze waren in de prik. Nadat de club keihard werd getroffen door de coronapandemie, werd aanhoudend herstel getoond.

Dit is uiteraard positief nieuws, maar nog positiever zijn de recente sportieve prestaties van de club. Uiteindelijk zijn de resultaten op het veld van aanzienlijke invloed op de bedrijfscijfers. We kunnen niets anders stellen dan dat het op dit vlak ook uitstekend gaat. Een plekje in de lucratieve Champions League is al een poosje veiliggesteld. Nu aankomend weekend ook de landstitel kan worden gepakt kan de kassa nog eens extra gaan rinkelen voor de beursgenoteerde voetbalclub.

Borussia Dortmund na 11 jaar weer kampioen?

Afgelopen zaterdag maakte concurrent Bayern München een flinke uitglijder op bezoek bij Redbull Leipzig. De ploeg verloor met 3-1, waardoor Borussia Dortmund gisteren, mits er zou worden gewonnen, de koppositie kon overnemen. Het werd een redelijk eenvoudige overwinning met een sterke Nederlandse tint. De doorgebroken Donyell Malen werd onderuitgehaald, waardoor Augsburg een rode kaart kreeg.

Vervolgens maakte Sébastian Haller twee doelpunten. Zijn goede prestaties zijn opmerkelijk. De spits kwam vorig seizoen voor miljoenen over van Ajax, maar kort erna werd er een kwaadaardige tumor in zijn teelbal ontdekt. Haller is na behandeling middels chemotherapie wonderbaarlijk snel hersteld.

Het seizoen dat begon als een nachtmerrie, kan hierdoor plots in sprookje eindigen voor de spits. Hieronder vind je een korte samenvatting van afgelopen weekend.

Goede sportieve prestaties betekenen betekenen geld in het laatje

Als Borussia Dortmund volgende week thuis tegen Mainz wint, dan is het kampioen van Duitsland. Hiermee kan er een einde komen aan een lange reeks van 10 seizoenen waarin aartsrivaal Bayern Munchen kampioen werd. Vanuit de Bundesliga kan de club een flinke duit prijzengeld verwachten, nadat eerder al vele miljoenen werden veiliggesteld die afkomstig zullen zijn vanuit de Champions League.

Stand eerste 8 Bundesliga, met nog één speelronde te gaan

Bundesliga

Het winnen van de titel betekent dat er flink geld in het laatje komt. De Bundesliga (de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland) ontvangt inkomsten voor tv-rechten en deze bedragen lopen de afgelopen jaren hard op. Een groot deel van dit geld wordt verdeeld in de vorm van prijzengeld onder de ploegen in de competitie.

  • 70% van de prijzenpot wordt verdeeld aan de hand van de ranglijst, waarbij de kampioen het meeste geld krijgt
  • 30% van de gelden worden verdeeld aan de hand van de prestaties van de 5 voorgaande seizoenen

Mocht Dortmund zaterdag kampioen worden, dan ontvangt Dortmund een flinke som geld. Het exacte bedrag is nog niet bekend, maar er kan naar verwachting in ieder geval rond de 80 miljoen euro worden bijgeschreven. Overigens kan er indien een lagere notering tevens een flink bedrag worden bijgeschreven, de kampioen ontvangt echter het meeste geld.

Prijzengeld Champions League

Het prijzengeld voor 2023/2024 is ook nog niet bekend. We kunnen al wel een inschatting maken op basis van vorig seizoen. Het prijzengeld wordt berekend op basis van diverse factoren. Vorig jaar was er 2,03 miljard te verdelen onder de deelnemers.

Borussia Dortmund is reeds gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League (de eerste 4 plekken in de Bundesliga geven hier namelijk recht op). Op basis van vorig seizoen betekent dit het volgende:

Bereiken groepsfase: 15,64 miljoen (dit geld is dus al verdiend)

Vervolgens kan er extra geld worden verdiend. Dit begint al in de groepsfase, waarbij winsten of verliezen het volgende opleveren:

Gelijkspel: 930.000
Winst: 2,8 miljoen

Indien de ploeg de groepsfase doorkomt en het nog verder schopt, gelden ongeveer de volgende bedragen:

Laatste 16: 9,6 miljoen
Kwartfinale: 10,16 miljoen
Halve finale: 12,5 miljoen
Tweede plek: 15,5 miljoen
Winnaar: 20 miljoen

De bedragen kunnen iets afwijken. Dit heeft onder andere te maken met tv-rechten, de prestaties in het verleden en het aantal wedstrijden dat de club speelt in de competitie.

Andere inkomsten

De goede prestaties van Borussia Dortmund zijn ook van waarde op andere inkomstenstromen. Denk aan meer kaartverkoop, merchandise en sponsorcontracten. Toch staat het echte kapitaal uiteindelijk op het veld. Door goede prestaties worden spelers meer waard. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot hogere transferinkomsten.

Jude Bellingham lijkt de volgende toptransfer van meer dan 100 miljoen

Eerder schreven we al dat Borussia Dortmund zich in de sweet spot van de voetbalmarkt bevindt. De club behoort niet tot de populairste clubs met de duurste spelers zoals Real Madrid, FC Barcelona, Paris Saint Germain, Manchester United en landgenoot Bayern Munchen, maar behoort wel tot de top 20 clubs qua omzet.

Dit betekent dat de club een dominante positie heeft in de belangrijkste competities en het heeft hierdoor het voordeel dat het zich kan focussen op het scouten en kopen van talentvolle spelers van kleinere clubs. Deze spelers worden vervolgens doorontwikkeld op het hoogste podium, waardoor deze vaak doorverkocht kunnen worden aan de top 5 clubs.

Nadat Erling Haaland afgelopen seizoen verkocht werd aan Manchester City, lijkt het pas 19-jarige talent Jude Bellingham deze zomer het volgende voorbeeld te zijn van deze interessante positionering in de voetbalmarkt. De speler lijkt deze zomer te vertrekken naar Real Madrid voor een recordbedrag van 100 miljoen euro. Dit bedrag via bonussen kan nog eens oplopen naar 120 miljoen.

Nog steeds koopwaardig ondanks koersstijging

Aandeelhouders lijken er inmiddels alvast vanuit te gaan dat Borussia Dortmund inderdaad kampioen gaat worden. De club werd vandaag op de beurs ruim 14% meer waard.

We kochten de aandelen in december 2021 aan voor onze voorbeeldportefeuille, nadat we een forse onderwaardering vaststelden. Dit was bijna op de top van de beurs, waardoor de timing ongelukkig was. Nu het kampioenschap lonkt, noteert de positie weer ruim in het groen.

Wanneer we naar de cijfers van de club kijken, kunnen we niets anders vaststellen dan dat er nog flink ruimte naar boven is. Wanneer we de enterprise value/revenue (1,25x) als maatstaf nemen, dan merken we zelfs op dat Dortmund goedkoper gewaardeerd is dan toen we de aandelen aankochten (1,61x). Dit komt door de sterk verbeterde resultaten.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat deze dagen de euforie in het aandeel overheerst op de beurs. Bovendien kan het aankomend weekend alsnog misgaan. Een correctie in de komende maanden is daarom niet uitgesloten. Op lange termijn kunnen we echter niets ander stellen dan dat het er goed uitziet.

We zullen deze zomer nog eens uitgebreid stilstaan bij de waardering van het aandeel. Ondertussen beoordelen we het aandeel als koopwaardig met een koersdoel van 9,37 euro.

Grafiek Borussia Dortmund

Aandeleninformatie 

Bedrijf: Borussia Dortmund
Symbool: BVB
ISIN: DE0005493092
Beurs: Xetra

 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.